Značajan pad cijena građevinskih zemljišta

Za razliku od prošle godine kada je stan bio osam puta skuplji od građevinskog zemljišta, ove je godine stan gotovo 9 puta skuplji.

Gledamo li na godišnjoj razini, odgovor leži u tome što je pad cijena građevinskih zemljišta prestigao pad cijena stanova čiji vlasnici, zbog nekada skupo naplaćenog zemljišta, nisu spremni sniziti prodajnu cijenu.
Prema podacima portala Crozilla prosječna cijena metra kvadratnog stana u Zagrebu iznosi oko 1800 eura, a cijena metra kvadratnog zemljišta je 210 eura.
Unatoč padu cijena zagrebačko je zemljište najskuplje, a odmah iza njega po cijeni nalazi se Splitsko – dalmatinska županija u kojoj se cijena građevinskog zemljišta povisila sa 156 na 175 eura po metru kvadratnom, što u odnosu na 2009. godinu bilježi porast od 12,2 posto.
Split kao glavno središte Dalmacije zbog odličnog geografskog i prometnog položaja, sezone koja je sve bliže te dolaska stranaca koristi sve te okolnosti, pa su mu cijene zemljišta porasle.
Nešto povoljnija zemljišta mogu se naći na području Zadarske, Primorsko – goranske te Zagrebačke županije.

Prosječna cijena m2/eura građevinskog zemljišta u svibnju
Županija 2009. 2010. Promjena (%)
Grad Zagreb 230 210 – 8,7
Splitsko – dalmatinska 156 175 +12,2
Primorsko – goranska 122 109 -10,7
Zadarska 136 121 -11
Zagrebačka 115 83 -28

Nema potražnje ni prodaje

Da prodaja novoizgrađenih stanova stagnira, to nije nikakva novost no ta se nesretna činjenica odražava i na kupnju građevinskih zemljišta. Kako se stanovi ne prodaju nema ni potrebe za kupnjom zemljišta na kojim bi se gradili oni novi, a sve je to rezultiralo osjetnim padom cijena zemljišta.
Kao odličan primjer ovdje nam može poslužiti Zagrebačka županija čiji metar kvadratni zemljišta u svibnju stoji 83 eura što u odnosu na svibanj 2009. godine bilježi pad od čak 28 posto. Iako je potražnja za zemljištem u toj županiji gotovo na samom vrhu ljestvice, Zagrebačka je županija kao i ranije najjeftinija što potvrđuje i trenutno najveći pad cijene zemljišta. Mnogi će se upravo tamo odlučiti za gradnju kuće, jer u Zagrebu za isti novac ne bi mogli kupiti ni najstariji stan na neatraktivnoj lokaciji.
I dok su cijene metra kvadratnog stana u Zadru posljednjih mjeseci bilježile blagi rast, sa građevinskim zemljištem to nije bio slučaj – u istom je razdoblju lani cijena metra kvadratnog bila 136 eura dok je trenutno 121 euro, što donosi razliku od 11 posto. Gotovo ista razlika zabilježena je u Primorsko – goranskoj županiji kada se radi o promjeni cijene.
Ante Tabak, direktor portala za nekretnine i turizam Crozilla komentirao je kako se pretpostavlja da je glavni razlog ove nezavidne situacije u kojoj se tržište nekretnina našlo iznenađujuće visok broj neprodanih stanova koji čekaju na svoje vlasnike. Prema procjenama u Zagrebu je oko 10 000 stanova koji čekaju na svoje vlasnike. Potražnja za građevinskim zemljištima pada, a proporcionalno s time i njihova cijena, pa se zbog takve situacije nove se stambene investicije u kontinentalnom dijelu Hrvatske ne predviđaju. Prema tome profitirati mogu domaći kupci sa gotovinom ili investitori koji su fokusirani na strane kupce koji su nedavno dobili pravo na kredit u Hrvatskoj i koje ne zarezuje trenutno teška ekonomska situacija u našoj zemlji.

Komentari
  1. 10 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>