Zaštitite se od prijevare!

zastitite_se – kopija

 Posljednjih su se godina razvili razni oblici prijevare čije su žrtve najčešće korisnici mobilnih telefona! S obzirom da nije rijetkost da prevaranti, osim mobitelom, lažne poruke šalju i putem elektroničke pošte, portal Crozilla.com poziva na oprez!

Poruke poput „Hitno me nazovi“ odnedavno su počele kolati Hrvatskom, a upućeni poziv najčešće bi korisnike koštao i nekoliko tisuća kuna.
Državne institucije, kao i udruge potrošača još su prije nekoliko godina upozoravali građane na oprez kod sumnjivih poziva i poruka, poput onih sa brojeva +393193260013 ili sličnih koji počinju sa +391 +392, +393, +394, s obzirom da bi u tom slučaju račun za mobitel mogao narasti i do 14.000 kuna!

Prijevare putem e-maila

Postoje i drugačiji načini pokušaja prevare, putem maila:
Primili ste upit od stranca koji je zainteresiran za kupnju Vaše nekretnine? Upiti poput takvih ponekad nisu dobronamjerni, već ih prevaranti šalju s namjerom da Vas prevare i istovremeno dobro zarade. Nije rijetkost da se prevaranti pritom pretvaraju da su ozbiljno zainteresirani za kupnju Vaše nekretnine, stoga i u tom slučaju valja biti na oprezu! U takvim slučajevima nerijetko ostavljaju broj telefona, te traže da ih nazovete na taj broj, no nažalost, takvi su pozivi obično i najskuplji.
Postoje i situacije kada pozivatelj (prevarant) nazove s takvog broja, ali i u tom slučaju primatelj poziva plaća račun!
Na žalost, primatelj poziva, odnosno prevareni građanin, najčešće ne može prekinuti vezu već linija ostaje otvorena što rezultira visokim računima za telekomunikacijske usluge!

Stoga, nađete li se u sličnoj situaciji, te ne vjerujete upitu kojeg ste zaprimili putem e-maila, portal Crozilla.com Vam savjetuje da prije nego što nazovete sumnjivog kupca najprije uspostavite komunikaciju mailom, te na taj način pokušate doznati radi li se o valjanom ili lažnom upitu. Ukoliko Vas potencijalni kupac traži da ga kontaktirate na neke od brojeva koji počinju sa primjerice +391 +392, +393, +394, ili Vas, pak nazove s nekog od takvih, možete biti sigurni da se ne radi o dobronamjernom upitu već o POKUŠAJU PRIJEVARE!

O sličnim pokušajima prijevare putem elektroničke pošte, portal Crozilla.com izvještavao je i ranije, a jedan od takvih tekstova možete pronaći i na ovoj poveznici: Zaštitite se od phishinga .

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>