Zagrebački stanovi u rujnu najtraženiji

Stanovi_prodaja_Zagreb_Crozilla_nekretninePrema podacima portala Crozilla.com raspon oglašenih rujanskih cijena stanova bio je vrlo širok, od onih najpovoljnijih u kontinentalnom dijelu koje su se kretale tek po nekoliko stotina eura po kvadratu, do onih najviših koje su nerijetko dosezale i nekoliko tisuća eura za samo jedan metar kvadratni.

Gospodarska kriza i oslabljeno tržište drastično su utjecali na cijene nekretnina, pa pronaći stan sa troznamenkastom cijenom „kvadrata“ više nije velik problem. No, s druge strane, postoje i nekretnine čije cijene još uvijek odolijevaju krizi i opstaju na tržištu unatoč cijenama „kvadrata “ i od nekoliko tisuća eura. Pravi primjer takvih cijena je Dubrovnik u kojem je na portalu Crozilla.com gotovo nemoguće vidjeti cijenu stana ispod 1000 eura po metru kvadratnom.
Porast cijena stanova tijekom rujna, prema podacima portala Crozilla.com zabilježen je u Zagrebu, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku. No, unatoč mjesečnom porastu, rujanske su cijene ipak mnogo niže no u istom mjesecu proteklih godina.

Prosječne tražene cijene stanova
Prema podacima portala Crozilla.com, prosječne tražene cijene stanova u Zagrebu na mjesečnoj su razini porasle za 0,9 posto, pa se cijena metra kvadratnog popela na 1552 eura. Šibenskim je stanovima tijekom rujna prosječna tražena cijena iznosila 1351 euro po metru kvadratnom, što je 0,5 posto više no mjesec ranije. Porast na mjesečnoj razini bilježi Zadar u kojem je prosječna tražena cijena tijekom rujna iznosila 1862 eura po metru kvadratnom. U Splitu, u kojem se za metar kvadratni stana u prosjeku tražilo 2071 euro, cijene su porasle za 0,3 posto, dok Dubrovnik prema statistikama portala Crozilla.com tijekom rujna bilježi porast cijena od 0,8 posto.
Blagi pad rujanskih cijena stanova od 0,1 posto bilježi Rijeka, gdje je prosječna tražena cijena iznosila 1383 eura po metru kvadratnom. U Puli se za „kvadrat“ stana tražilo 1329 eura, što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 0,6 posto.

Tablica br.1: Prosječne tražene cijene stanova, te promjena cijene na mjesečnoj razini, izvor:Crozilla.com
Cijene_stanova_09-2014-Crozilla

Usporedimo li rujanske cijene stanova s onima iz istog mjeseca 2010. godine uočit ćemo značajne razlike: najveći pad  traženih cijena, 19 posto, prema podacima portala Crozilla.com zabilježen je u Rijeci, a u Zagrebu oko 15 posto, dok je u istom razdoblju  u Puli zabilježen pad cijena od 5 posto, a u Splitu pad cijena iznosi nešto više od 3 posto.


Cijene stanova u zagrebačkim kvartovima

Cijene stanova na zagrebačkom tržištu nekretnina iz godine u godinu bilježe sve niže vrijednosti, te iako na mjesečnoj razini bilježe porast, mnogo su niže no tijekom rujna proteklih godina. Uzmemo li za primjer rujanske cijene iz 2010. godine najveća razlika zabilježena je na cijenama stanova na zapadnom dijelu grada i iznosi 18,6 posto, dok najmanju razliku bilježe stanovi u centru Zagreba gdje su cijene sada 12,6 posto niže.
Prema podacima portala Crozilla.com mjesečni pad cijena od 0,6 posto bilježe stanovi na zapadnom dijelu grada gdje se tijekom rujna za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1438 eura. Porast cijena od 5,9 posto na mjesečnoj razini bilježe stanovi u Novom Zagrebu gdje se metar kvadratni stana na portalu Crozilla.com u prosjeku oglašavao po cijeni od 1329 eura. Centar bilježi porast cijena od 2,6 posto, a prosječna tražena rujanska cijena tamošnjih stanova iznosila je 1873 eura po metru kvadratnom. Na istočnom dijelu grada oglašavane cijene stanova porasle su za 1,6 posto, a za jedan se „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1484 eura.

Tablica br.2: Prosječne tražene cijene stanova u Zagrebu, te promjena cijene na mjesečnoj razini, izvor:Crozilla.com
Cijene_stanova_u_Zagrebu_Crozilla

Potražnja – stranci zainteresirani za zagrebačke stanove
Tijekom rujna na portalu Crozilla.com najtraženiji su bili stanovi na području Zagreba, zatim Splita, Zadra, Pule i Rijeke.
Ljeto je prošlo, pa su i stranci tijekom rujna glavninu potražnje za stanovima sa Jadrana prebacili na Zagreb, a osim glavnog grada pokazali su i interes za stanovima u Rijeci i Splitu. Strani posjetitelji portala Crozilla.com koji su putem portala Crozilla.com pretraživali stanove najčešće su dolazili iz BiH, Njemačke i Austrije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>