Zagrebačka zemljišta – najskuplja i najtraženija!

Cijene građevinskih zemljišta u lipnju, prema analizi podataka portala Crozilla.com, ne bilježe znatne promjene već tek blaža odstupanja.
U gradu Zagrebu, cijena metra kvadratnog zemljišta bilježi blagi rast od 1 posto, dok u Zagrebačkoj županiji cijena lagano pada za 0,5 posto. U Zadarskoj je županiji cijena metra kvadratnog zemljišta iznosila 119 eura i u odnosu na svibanj je pala za 2 posto.
U Primorsko-goranskoj županiji istoimena je cijena iznosila 104 eura i bilježi pad od 5 posto, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji se cijena metra kvadratnog građevinskog  zemljišta povisila na 180 eura što je 3 posto više u odnosu na prethodni mjesec. Na tu se informaciju osvrnula Jasna Biliškov Barun iz “Biliškov nekretnina” i kaže: “Cijene građevinskih zemljišta koje objavljuju prodavatelji nekretnina ne prikazuju stvarnu situaciju na tržištu, jer sami prodavatelji još uvijek napuhuju cijene. Objavljuju se više cijene kako bi ih pri mogućoj prodaji “velikodušno” spustili, a istovremeno su sami svjesni činjenice da je realna cijena barem dvadeset posto niža od cijene koju traže. Govorimo li o prodaji građevinskih zemljišta, možemo reći da ona stagnira s obzirom na to da se još uvijek nije dogodila očekivana navala stranaca ili investitora koji bi kupili zemljište za stanogradnju. U ovom se trenutku prodaju tek zemljišta za gradnju obiteljskih kuća” – zaključila je Jasna Biliškov Barun.

1.    Usporedba prosječne cijene m2/eura građevinskog zemljišta u lipnju

Županija Svibanj 2010. Lipanj 2010. Promjena (%)
Grad Zagreb 210 212 +1
Splitsko – dalmatinska 175 180 +3
Primorsko – goranska 109 104 -5
Zadarska 121 119 -2
Zagrebačka 83 82 -0,5

Iako najskuplja,  najtraženija su zemljišta ona na području grada Zagreba, a nakon njih se najčešće biraju alternative glavnom gradu,  tj.  područja u Zagrebačkoj  županiji.
Govorimo li o stranim posjetiteljima portala Crozilla.com., možemo reći da oni imaju sasvim  drugačije prioritete. Njihov je glavni izbor, kada je o građevinskim zemljištima riječ, Zadarska županija, dok Zagreb pored njega pada u drugi plan. Stranim posjetiteljima Zagrebačka županija, na primjer, uopće nije interesantna.
Najveći broj stranaca koji su u lipnju tragali za građevinskim zemljištima na Crozilla.com dolaze  iz Švicarske i Njemačke, a susjedi  iz BiH slijede ih u stopu. Oni su zainteresirani za građevinska zemljišta na području Splitsko-dalmatinske i  Primorsko-goranske županije.
“Kod cijena zemljišta odmah se primjećuje razlika u cijeni između Zagreba i Zagrebačke županije,  pa u  skorije  vrijeme  možemo   očekivati  povećani postotak prodaje upravo u području okolice naše metropole.“ – komentirala je Ivana Beljan.  Nadodala je i to da je pozitivna strana kod  kupnje  nekretnina na tim lokacijama  sama činjenica da se Zagreb vrlo  brzo širi te se približava  okolnim izvangradskim  mjestima, što znači da će i na tim područjima,  kroz neko vrijeme,  cijene nekretnina porasti.  “Najbolji su primjer veliki shopping centri koji se grade na jeftinim i pomno odabranim lokacijama van grada.” – zaključila je Ivana Beljan s portala Crozilla.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>