Zagrebačka zemljišta jeftinija od nekih na Jadranu

Prema podacima portala Crozilla.com prosječne tražene travanjske cijene građevinskih zemljišta bile su uvjerljivo najviše u pojedinim mjestima na Jadranu, često više i od zagrebačkih.

Na mjesečnoj razini, odnosno, u usporedbi s onima iz ožujka, travanjske cijene građevinskih zemljišta najveći pad bilježe u gradu Zagrebu (-7,8 posto) i Zadarskoj županiji (-7,6 posto), dok su na području Zagrebačke županije istovremeno zabilježile porast (1,6 posto). Blagi mjesečni pad cijena bilježe i županije Primorsko-goranska (-1 posto), Splitsko-dalmatinska (-1,3 posto) i Istarska (1,4 posto).

Tablica: Prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta, te promjena cijene na mjesečnoj i godišnjoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Poznato je da su cijene nekretnina dolaskom gospodarske krize počele padati, a isto je i s cijenama građevinskih zemljišta koje prema podacima portala Crozilla.com od 2009.godine bilježe najniže travanjske vrijednosti.

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com tražene  cijene građevinskih zemljišta tijekom travnja bile su preko 10 posto niže no u istom mjesecu 2011. i 2012.godine, zatim oko 12 posto niže no u istom mjesecu 2010. godine te preko 23 posto niže no tijekom travnja 2009.godine. U tom razdoblju najveće razlike u cijenama, odnosno najveći pad bilježe građevinska zemljišta grada Zagreba,  a najmanji pad ona na području Splitsko-dalmatinske županije.

Graf br.1: Cijene građevinskih zemljišta tijekom travnja 2009.-2013.godine (izvor: Crozilla.com)

Cijene građevinskog zemljišta, kako je za portal Crozilla.com rekao Ivan Bižanović iz agencije Lika nekretnine, na pojedinim lokacijama u Lici su pale od 10 – 30 posto, dok su na pojedinim lokacijama uz potoke, jezera i rijeke uvijek iste. Cijene tamošnjih građevinskog zemljišta, prema Bižanovićevim se riječima  u prosjeku kreću od 7 – 20 eura po metru kvadratnom, s tim da centri gradova Gospića i Otočca dosežu cijenu i od 30 – 50 eura po metru kvadratnom – što je, kako navodi, visoka cijena i takva zemljišta se ne prodaju pa većinom stoje.

Jadran- cijene u laganom porastu

Kod stanova i kuća mnogo je faktora o kojima cijena ovisi, a kod zemljišta je lokacija onaj ključni.

Cijena građevinskog zemljišta ovisi ponajprije o njegovoj lokaciji: prometnoj povezanosti, pristupačnosti terena i terenskim uvjetima ili blizini mora ako jer riječ o onima na Jadranu. Također su skuplja i zemljišta koja se nalaze u zoni gradnje, te imaju svu potrebnu dokumentaciju. U gradovima kontinentalnog dijela Hrvatske, cijenu najčešće podiže blizina središta grada ili određenih kulturnih ili društvenih ustanova, trgovačkih centara i slično. No, na područjima uz more, uz navedene faktore, blizina mora prioritet je u određivanju cijene – tako cijena zemljišta najčešće raste s blizinom mora i obrnuto.

Unatoč tome što su cijene nekretnina, pa tako i građevinskih zemljišta već nekoliko godina u konstantnom padu, nije nepoznanica da one na Jadranu dolaskom ljepšeg vremena i prvih turista bilježe pomak na gore. Tako je na mjesečnoj razini prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com porast traženih cijena građevinskih zemljišta zabilježen u velikom broju gradova uz more, a više no u ožujku bile su travanjske cijene zemljišta u Omišu, Makarskoj, Vodicama, Kaštelima i Zadru, te na otocima Rabu i Hvaru.

U usporedbi s onima iz travnja 2011. i 2012.godine, cijene građevinskih zemljišta bilježe zamjetne oscilacije i dok u nekim mjestima poput Pule, Vodica ili otoka Paga i Brača bilježe osjetan pad, osjetan porast cijene bilježe u Omišu, Makarskoj, Hvaru i Rabu.

Kakva je situacija na području Like za portal Crozilla.com rekao je  Ivan Bižanović iz agencije Lika nekretnine:  „Prodaja na području Like je tek sada dolaskom proljeća nešto krenula, inače je tržište bilo mrtvo, a interes je sada nešto veći i bilježimo prve prodaje – realizacije, i to ponovno stranci i migracija selo-grad.“

Zagreb povoljniji od Jadrana

Iako je poznato da je u Zagrebu potražnja za nekretninama najveća, zanimljiv je podatak da je unatoč tome cijena zemljišta u nekim mjestima uz more mnogo viša od zagrebačke.

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com prosječna tražena cijena kvadratnog metra građevinskog zemljišta u Zagrebu je iznosila 166 eura, što je niže no u Omišu gdje je bila 192 eura, u Splitu 285, u Makarskoj 278 eura, u Dubrovniku 229 i na Braču 168 eura.

Graf br.2: Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom travanja 2013., prema podacima portala Crozilla.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>