Zagreb: tražene cijene najma niže iz godine u godinu

Prema podacima portala Crozilla.com, tražene cijene najma zagrebačkih stanova već nekoliko godina bilježe pad, pa su tako i tijekom 2011. bile još niže nego prošlih godina.

Kako se u svakom zlu može pronaći nešto dobro, tako je i kriza donijela neke pozitivne stvari: cijene najma su pale, stanovi bolje opremljeni, a vlasnici stanova se sve češće prilagođavaju najmoprimcima.
Mnogo je kriterija koji utječu na visinu najma, te iako je najmodavac u pravilu određuje po vlastitoj želji, velik utjecaj imaju prometna povezanost, blizina centra, opremljenost stana, godina izgradnje, visina režija, način grijanja…

Kako to i inače biva, poredak najskupljih i najjeftinijih dijelova Zagreba, kada je o najmu stanova riječ ostao je isti: najveću svotu novca tijekom 2011.godine bilo je potrebno izdojiti u Centru, a najmanju u Novom Zagrebu.
Tijekom 2011.godine najveći pad cijena najma bilježe stanovi u Centru, koji su u odnosu na godinu ranije bili povoljniji čak za 9,1 posto, dok su cijene najma stanova na istočnom dijelu grada u istom razdoblju porasle za 3,1 posto.

Prosinac 2011.godine donio je novi pad cijena najma zagrebačkih stanova, a one su prema podacima portala Crozilla.com bile za 0,9 posto niže nego tijekom listopada. Cijene najma tijekom prosinca najviše su pale na istočnom dijelu grada, dok su u Centru čak i porasle.

Tablica br.1: Prosječne tražene cijene najma zagrebačkih stanova od 20-80m², tijekom prosinca 2011.godine


Stanovi od 20-40 metara kvadratnih

Tijekom prosinca najviše su pale cijene stanova najmanjih površina, onih od 20-40 metara kvadratnih, a za 1,8 posto bile su niže nego tijekom listopada, pa je prosječna najamnina takvih stanova u Zagrebu iznosila 301 euro. Najam stanova tih površina, prema podacima portala Crozilla.com, tijekom prosinca najpovoljniji je bio na istočnom dijelu grada,a prosječna tražena najamnina iznosila je 274 eura, što je 9,9 posto niže nego tijekom listopada. Najveću svotu za mjesečnu najamninu tijekom prosinca  trebalo je izdvojiti u Centru: 349 eura, što je za 2,3 posto više nego u listopadu.
Tijekom 2011.godine tražene najamnine stanova površine od 20-40 metara kvadratnih porasle su u Centru (+0,2%) i na istočnom dijelu grada (+15,5%), dok pad cijena bilježe Novi Zagreb (-1%) i zapadni dio grada (-2,6%).


Stanovi od 40-60 metara kvadratnih

Zagrebački stanovi od 40-60 metara kvadratnih tijekom prosinca oglašavani su u prosjeku po 410 eura mjesečno, što je za 1 posto povoljnije nego tijekom listopada. Stanovi ovih kvadratura zabilježili su porast cijena najma od 1 posto na istočnom dijelu grada, gdje je prosječna tražena mjesečna najamnina iznosila 403 eura. Pad cijena od -2,6 posto zabilježen je u Novom Zagrebu, gdje je prosječna tražena najamnina iznosila 371 euro.
Tijekom 2011.godine mjesečna najamnina stanova ovih površina bila je za 2,2 posto niža no godinu ranije, a najveći pad bio je vidljiv na stanovima sa područja Centra (-23,8%) i Novog Zagreba (-19%).

Stanovi od 60-80 metara kvadratnih

Najam stanova od 60-80 metara kvadratnih tijekom 2011.godine bio je za 2,4 posto povoljniji nego tijekom 2010.godine. U navedenom su razdoblju tražene cijene najma takvih stanova najviše porasle u Novom Zagrebu (2,8%), a najviše su pale na istočnom dijelu grada (-5%).
Tijekom prosinca 2011.godine cijene najma stanova ovih kvadratura u Zagrebu su bile za 0,2 posto više no tijekom listopada, a njihova je prosječna  mjesečna cijena iznosila 518 eura. Stanovima navedenih površina u prosincu je cijena najviše porasla u Centru (1,2%) gdje je prosječna tražena mjesečna najamnina iznosila 585 eura. Cijene najma najviše su pale na istočnom dijelu grada (-1%), a u prosjeku su iznosile 516 eura.

Najam od 2008. do 2011.godine

Prema podacima portala Crozilla.com, tražene cijene najma zagrebačkih stanova već nekoliko uzastopnih godina bilježe pad, pa su tako i tijekom 2011. bile još niže nego prošlih godina.

Graf: Prosječna tražena  cijena najma zagrebačkih  stanova  do 80m²  tijekom 2008., 2009., 2010. i 2011.godine (prema podacima portala Crozilla.com)

Prosječna tražena cijena mjesečnog najma zagrebačkog stana do 80 metara kvadratnih, prema podacima portala Crozilla.com, prošle je godine iznosila 406 eura.
Tijekom 2008.godine prosječna  tražena mjesečna najamnina stana do 80 metara kvadratnih  iznosila je 471 euro, što je 13,8 posto više nego 2011.godine. U odnosu na one iz 2009.godine, kada je prosječna mjesečna najamnina iznosila 458 eura, prošlogodišnje su cijene najma bile za 11,4 posto niže. Tijekom 2010.godine, tražene mjesečne najamnine stanova do 80 metara kvadratnih u prosjeku su iznosile 412 eura, što je 1,5 posto više od onih tijekom prošle godine.

Nives Cimerman-Džeba, direktorica agencije  Cimerman nekretnine, za portal Crozilla.com rekla je:
„Cijene najmova padaju i pale su u prosjeku 20 posto od 2008.godine, ali u isto vrijeme raste standard opremljenosti stanova. Tako da za manji novac možete birati  kvalitetnije stanove i na boljim lokacijama u gradu.“  Nives Cimerman-Džeba očekuje  da će cijene padati i dalje, posebno iz razloga što će se na tržištu pojaviti  još veći broj stanova, djelom iz razloga nemogućnosti otplate kredita, a u kojem slučaju  je, prema njezinom mišljenu,  prva opcija vlasnika stan dati u najam, a druga prodaja, te dodaje:  „S  obzirom na pripremu zakonu o oporezivanju stanova u kojima se ne živi i kada će ti stanovi morati početi privređivati, a ne da stoje prazni. U oba slučaja profitirati će cijeli lanac, kako iznajmljivači  tako i unajmitelji,  a kroz sve to i država. Sve zajedno ide polako, ali ipak ide prema europskim kriterijima prema kojima je iznajmljivanje daleko više prisutno, isplativo i sigurno za građane.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>