U blizini Zagreba cijene stanova preko 1000 eura/m²

Posjedovati nekretninu u Zagrebu san je većine hrvatskih građana, ali i velikog djela onih iz naših susjednih zemalja. No, unatoč velikoj potražnji cijene zagrebačkih stanova već nekoliko godina bilježe pad.

ilica-dan-umanjenaCijene stanova u Zagrebu

Prema podacima portala Crozilla.com tijekom rujna u većini je zagrebačkih kvartova zabilježen porast cijena stanova. Prosječna tražena cijena stana na istočnom je dijelu grada porasla za 1,6 posto i tijekom rujna iznosila je 1484 eura po metru kvadratnom. Unatoč mjesečnom porastu cijena od 5,9 posto, najpovoljniji stanovi tijekom rujna bili su oni na području Novog Zagreba, gdje se za jedna metar kvadratni u prosjeku tražilo 1329 eura. Centar bilježi porast cijena stanova od 2,6 posto i rujansku cijenu „kvadrata“ stana od 1873 eura. Na zapadnom dijelu grada cijene stanova, prema statistikama portala Crozilla.com, u prosjeku su pale za 0,6 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 1438 eura.
Iako je najdinamičnije, zagrebačko tržište nekretnina svejedno bilježi pad cijena stanova na godišnjoj razini. U odnosu na kolovoz, cijene stanova tijekom rujna bilježe blagi porast od 0,9 posto, no u odnosu na isti mjesec prijašnjih godina, razlika u cijeni je drastična: u odnosu na rujan 2010. godine cijene su oko 15 posto niže. U odnosu na one iz 2011.godine cijene zagrebačkih stanova niže su oko 16 posto, te gotovo 14 posto niže u odnosu na cijene iz rujna 2012.godine, dok na godišnjoj razini pad rujanskih cijena iznosi oko 9 posto.
Najveća razlika u rujanskim cijenama zadnjih je godina zabilježena na zapadnom dijelu grada, dok najmanje promjene bilježi centar u kojem je i potražnja najveća.

Zagreb podiže cijene u okolnim mjestima
S obzirom na veliku potražnju, cijene stanova u Zagrebu više su nego u većini drugih gradova kontinentalne Hrvatske. Ipak, vlastitu nekretninu u Zagrebu si ne može priuštiti baš svatko, pa se kupnja nekretnine u mjestima i gradovima u blizini Zagreba nameće kao alternativni izbor. No, i tamošnje su cijene baš zahvaljujući Zagrebu više no u mnogim drugim gradovima, a prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena cijena im prelazi 1000 eura po metru kvadratnom.
U mjestima u blizini grada Zagreba, poput Zaprešića, Samobora, Svete Nedjelje ili Velike Gorice, prosječne tražene cijene stanova tijekom rujna bile su više od 1000 eura po metru kvadratnom, a taj je iznos viši no u mnogim drugim gradovima. Primjerice u Bjelovaru je tijekom rujna prosječna tražena cijena stana iznosila 941 euro po metru kvadratnom. U Velikoj Gorici se za jedan metar kvadratni stana u prosjeku tražilo 1072 eura, a u Svetoj Nedjelji 1228 eura. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana u Samoboru je tijekom rujna iznosila 1327 eura, dok je primjerice u Puli u istovremeno cijena bila tek za 1 euro viša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>