Zagreb- cijene stanova iz godinu u godinu sve niže

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako je prosječna vrijednost kvadrata stana u Zagrebu od 2008. godine u stalnom padu.
Tako je prosječna cijena metra kvadratnog stana u Zagrebu tijekom prošle godine iznosila 1778 eura, što je 1,6 manje no godinu ranije, zatim 7,1 posto manje no tijekom 2009., odnosno 11,1 posto manje no 2008.godine.
Agenti agencije Zagreb nekretnine d.o.o. za portal Crozilla.com rekli su kako u periodu od 2008. do 2011.godine cijene stambenih nekretnina neprekidno bilježe blagi pad, naročito tijekom druge polovice 2010. i prve polovice 2011., te da su ostvarene cijene u tom periodu za neke stanove pale i do 30 posto u odnosu na inicijalno traženo, te dodaju:  „Visina ostvarenih cijena ovisi, naravno, o kvaliteti pojedinog stana (prije svega o kvaliteti gradnje, omjeru sobnosti u odnosu na površinu, kvaliteti lokacije, starosti i stanju zgrade, ako je riječ o starim stanovima, i sl.). U isto vrijeme bilježimo i jedan drugi fenomen, a to je činjenica da su cijene kvalitetnih novosagrađenih stanova, na dobrim lokacijama s dobro pogođenim odnosom vrijednosti i cijene u istom tom periodu u pojedinim trenucima bilježile čak i lagani rast. Razlog tome je činjenica da ima vrlo malo takvih nekretnina, a s obzirom na postojanje zaliha novosagrađenih stanova na tržištu, malo se novih projekata i planira, pa su kupci takvih nekretnina spremni platiti i više, za stvarno dobre stanove.


Graf: Prosječne tražene cijene stanova u Zagrebu tijekom 2008.,2009., 2010.  i 2011.godine


Tražene cijene zagrebačkih stanova

Cijene zagrebačkih stanova  posljednjih su godina mnogo pale, no Novi Zagreb ipak je dio grada koji je najviše „osjetio krizu“, pa su tamošnje tražene cijene stanova  tijekom 2011.godine najviše pale. U odnosu na 2009.godinu, tražene cijene stanova u tom dijelu grada pale su za 14,6 posto, a u odnosu na 2010.godinu bile su niže za 7,4 posto- pokazuju to podaci portala Crozilla.com.

Stanovi na istočnom dijelu grada posljednjih su godine najmanje izgubili na cijeni. Tijekom 2011.godine njihove su tražene cijene bile tek 2,6 posto niže no 2009.,odnosno 2,9 posto niže no 2010.godine.

Tijekom 2011.godine prosječne tražene cijene stanova na zapadnom dijelu grada bile su za 4,4 posto niže no godinu ranije, te 7 posto niže no 2009.godine.
Prema podacima portala Crozilla.com, Centar je poput ostalih dijelova grada, tijekom 2011.godine imao niže cijene stanova nego prethodnih godina. U odnosu na 2010.godinu, tamošnje su tražene cijene tijekom prošle godine bile niže za 4,2 posto, odnosno čak za 11,7 posto bile su niže no 2009.godine.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena(eur/m²) tijekom 2008.,2009.,2010. i 2011.godine

Prema podacima portala Crozilla.com, posljednjih nekoliko godina vladala je najveća potražnja za stanovima na području Centra, Trešnjevke, Maksimira, Jaruna i Črnomerca.
Zagrebački su stanovi već godinama premet želja mnogim stanovnicima Lijepe naše, ali i onima izvan naših granica. Tako je najveći broj stranaca, koji je na portalu Crozilla.com pretraživao zagrebačke stanove, dolazio iz Njemačke,BiH, Austrije, Švicarske i Slovenije, a pokazali su najveći interes za  stanove na području Centra, Trešnjevke i Šestina.

U periodu od 2008. bilježimo kontinuirani lagani pad potražnje za novosagrađenim stanovima, koji je uglavnom uzrokovan padom standarda građana, gospodarskom krizom i strahom građana za budućnost. Potražnja postoji, no kupci se teško odlučuju na kupnju, radije se snalaze na bilo koji drugi način (žive u neadekvatnim stanovima, s rodbinom, u najmu i sl.), kako bi izbjegli ulazak u dugoročno zaduživanje. To je posebno prisutno u segmentu srednjeg i nižeg srednjeg razreda, dakle kod kupaca manjih stanova vrijednosti do, oko 75.000 eura, a to zapravo i jest većina kupaca. Potražnja za kvalitetnim, većim, pogotovo novosagrađenim stanovima na kvalitetnim lokacijama nije zabilježila značajan pad, no takvih kupaca općenito ima manje. “-rekli su nam iz agencije ZANE d.o.o..

„U periodu od 2008. bilježimo kontinuirani lagani pad potražnje za novosagrađenim stanovima, koji je uglavnom uzrokovan padom standarda građana, gospodarskom krizom i strahom građana za budućnost. Potražnja postoji, no kupci se teško odlučuju na kupnju, radije se snalaze na bilo koji drugi način (žive u neadekvatnim stanovima, s rodbinom, u najmu i sl.), kako bi izbjegli ulazak u dugoročno zaduživanje. To je posebno prisutno u segmentu srednjeg i nižeg srednjeg razreda, dakle kod kupaca manjih stanova vrijednosti do, oko 75.000 eura, a to zapravo i jest većina kupaca. Potražnja za kvalitetnim, većim, pogotovo novosagrađenim stanovima na kvalitetnim lokacijama nije zabilježila značajan pad, no takvih kupaca općenito ima manje. “-rekli su nam iz agencije ZANE d.o.o.
Do pada cijena na najdinamičnijem tržištu stanova došlo je zbog velike ponude nastale netom prije početka recesije, a male potražnje koja je „stupila na snagu“  padom kupovne moći građana koji su postali primorani vrlo oprezno donositi odluke o ulasku u ozbiljniju investiciju kao što je kupnja stana- sve je to dotuklo već ionako oslabjelo tržište nekretnina. No, svijetli trenutak  zagrebačkog tržišta, odnosno, „povećanje potražnje zabilježeno je u značajnom omjeru tek kod realizacije Zakona o subvencioniranju kupnje stanova koji je stupio na snagu krajem 2011.godine kada je, prema riječima agenata agencije ZANE  d.o.o., realizirana prodaja većeg broja stanova u vrlo kratkom periodu“. Istog je mišljenja i Rajko Subotić iz agencije Nekretnine Sunce  d.o.o., koji je za portal Crozilla.com rekao: „Mali,ali značajni pomak u prometu nekretnina se dogodio u periodu dok je kamata bila subvencionirana od strane države. Šteta što je kratko trajalo. Nadamo se da će se u dogledno vrijeme nastaviti ili će se iznaći druge mogućnosti koje će pomoći u prometu nekretnina.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>