Zagreb –cijene pale i preko 20%

Na najdinamičnijem tržištu, onom zagrebačkom, tijekom rujna nisu se dogodile  velike promjene u cijenama, no u usporedbi sa godinama iza nas vidljiva je osjetna razlika u cijeni.

Prema podacima portala Crozilla.com tijekom posljednjih nekoliko godina cijene zagrebačkih stanova doživjele su znatne promjene. Iz mjeseca u mjesec bilježile su  lagani  pad, što je u konačnici rezultiralo značajnijom promjenom  cijena, u nekim kvartovima i preko 20 posto.
Rujanske su cijene  zagrebačkih stanova na mjesečnoj su razini zabilježile pad od 0,2 posto, a na godišnjoj razini 3,2 posto, pa je prosječna cijena jednog metra kvadratnog iznosila  1779 eura.  Tako su rujanske cijene bile za 7,5 posto niže nego 2009.godine, a 15,9 posto niže nego u  rujnu 2008.godine.


Graf 1.: Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova tijekom rujna 2008.,2009.,2010. i 2011.godine

S obzirom da su trenutne cijene stanova osjetno niže no posljednjih godina, stvorile su se mnoge prilike za kupnju, a da je sada dobro vrijeme za to smatra i Ivana Vukoje iz agencije Dom ekspert, koja kaže: „Mislim da je jako pametno i dobro kupiti stan u ovoj, ali i u sljedećoj godini. Predviđamo da cijene neće rasti, već ponekim nekretninama  mogu još lagano padati.

Promjena cijene od 2008.

Tijekom posljednjih nekoliko godina tražene cijene zagrebačkih stanova doživjele su velike promjene. Iz mjeseca u mjesec bilježile su lagani pad, što je u konačnici rezultiralo značajnijom  promjenom prosječnih cijena, u nekim kvartovima i preko 20 posto – pokazuju to podaci portala Crozilla.com. Cijena stanova na  zagrebačkom tržištu  već nekoliko godina, od početka krize, lagano padaju, a od 2008.godine cijene nikada nisu bile ovako niske.

Tablica : Prosječna tražena cijena stanova zagrebačkih naselja tijekom rujna 2008.,2009.,2010. i 2011.godine


Cijene stanova u Centru bilježe najveći  mjesečni  pad, a on iznosi 1 posto, pa je cijena tamošnjeg metra kvadratnog tijekom rujna iznosila 2061 euro –što je, pak,  za 3,8 posto povoljnije nego lani u istom razdoblju, zatim 7,5 posto povoljnije nego 2009.godine, te čak 19,2 posto povoljnije nego tijekom rujna 2008.godine.
Najveće promjene  tj. pad cijene u posljednjih nekoliko godina bilježe stanovi u Novom Zagrebu-u odnosu na rujan 2008.godine, ovogodišnje su rujanske cijene gotovo 21 posto (20,9) niže!
Tijekom rujna, tamošnje su cijene stanova na godišnjoj razini bile niže za 6,8 posto, te 14,6 posto niže nego 2009.godine.
Tijekom rujna su sva naselja išla dolje s cijenama osim onih u zapadnom dijelu grada, gdje je zabilježena promjena od 0,06 posto više u traženoj cijeni, pa je prosječna cijena jednog metra kvadratnog iznosila 1716 eura.  Stanovi u zapadnom dijelu grada u posljednjih nekoliko godina bilježe najmanju promjenu u cijeni: ovogodišnje rujanske cijene tek su 2,8 posto niže nego lani, zatim 7,4 posto niže nego 2009.godine, te 13,9 posto niže nego 2008.godine
U zagrebačkim je  naseljima na istočnom dijelu grada prosječna cijena četvornog metra stana tijekom rujna iznosila 1742 eura, a u Novom Zagrebu  1481 euro.
Stanovi istočnog dijela grada tijekom rujna bili su mnogo povoljniji nego prijašnjih godina, a njihova je cijena za 3,6 posto bila niža nego prošle godine, 5,3 posto niža nego 2009., te 15,6 posto manja nego 2008.godine.
No  poznato je da se cijene nekretnina pri prodaji dodatno spuštaju,  te da postoji razlika između traženih cijena i onima po kojima se nekretnine doista i prodaju, a informacije „sa terena“ dala nam je Ivana Vukoje, direktorica agencije Dom ekspert. Za portal Crozilla.com Vukoje je rekla kako je  na području Sesveta cijena stanova  pala sa prosječnih 1600 na 1300 eura po metru kvadratnom, odnosno oko 20 posto, no rijetkost nisu niti  primjeri gdje je ta razlika i do 25 posto.

Graf 2.:Prosječne cijene stanova pojedinih dijelova Zagreba tijekom rujna 2008.,2009.,2010. i 2011.godine

Promjena cijene po kvartalima

Prema podacima portala Crozilla.com, kretanje cijena zagrebačkih stanova po kvartalima  već  se nekoliko godina za redom  odvija istom putanjom: najviše cijene su u prvom tromjesečju u godini, a najniže u posljednjem. Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako su cijene stanova u četvrtom kvartalu u prosjeku za 4,9 posto niže nego u prva tri kvartala.
Slijedimo li pravila ponašanja cijena, po scenariju koji se odvijao tijekom posljednjih nekoliko godina, vrlo je lako zaključiti da do kraja godine ne možemo očekivati značajne promjene tj. povećanja cijena zagrebačkih stanova, već  nastavak laganog pada istih.

Za portal Crozilla.com svoju je izjavu dala Ivana Vukoje iz agencije Dom ekspert:Posljednjih nekoliko godina tržište se mijenjalo, nije stabilno, nema konstante i prilično je nepredvidivo“. Vukoje napominje i kako nitko nije mogao predvidjeti  tijek dešavanja niti točno reći kako će se prodavati nekretnine, po kojoj cijeni i hoće li biti potražnje, te dodaje: „Svi smo predviđali, ali sada vidimo da ničija predviđanja nisu bila egzaktna. Tako će biti i u sljedećoj godini. Vjerujem da će biti prilično slična ovoj, ali zbog vanjskih utjecaja, a tu podrazumijevam promjene na političkoj razini (izbore) kao i mogućnost novih vladinih programa stimuliranja prodaje, moguće je da ipak situacija ne bude kako smo očekivali.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>