Za Uskrs solidno otvorenje sezone

Hoteli su primili prve veće grupe gostiju, naznake kakva bi mogla biti godina osjetili su i pojedini kampovi, a nešto su novca zaradili i, istina rijetki, iznajmljivači privatnog smještaja – piše Vjesnik.
Solidnim brojkama i pravom turističkom atmosferom otvorena je sezona 2011. – hoteli su primili prve veće grupe gostiju, naznake kakva bi mogla biti godina osjetili su i pojedini kampovi, a nešto su novca zaradili i, istina rijetki, iznajmljivači privatnog smještaja.  Novozaposleni sezonski radnici vidjeli su što znači rad u turizmu i koliko će im truda trebati za kvalitetno obavljanje posla.
Relativno dobra hotelska popunjenost očekuje se do kraja tjedna, a potom će dio hotela zatvoriti vrata do početka pune sezone, dok će se ostali na sve moguće načine boriti za neutralizaciju utjecaja tzv. svibanjske turističke rupe.
Proteklih dana, tijekom uskrsnih blagdana, Istru je, prema najavama Turističke zajednice Istarske županije, posjetilo oko 30.000 gostiju, uglavnom iz najbližih zemalja poput Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije.
To je 15-postotno povećanje u usporedbi s prošlom godinom kada je, doduše, Uskrs padao ranije. Do kraja tjedna, koji završava Međunarodnim praznikom rada, samo Istrani očekuju više od 70.000 gostiju.

Otvoreno je oko 70 hotela, a prve su ovosezonske goste primili i istarski kampovi. »Iako se većina kampova otvara u svibnju, desetak najboljih istarskih kampova radilo je i za Uskrs. Popunjenost je bila od 10 do 20 posto bolja nego lanjske godine, pa vlasnici nisu požalili što su ove sezone ranije otvorili kampove. Najviše turista bilo je iz Italije i Slovenije. Nove se veće grupe gostiju očekuju idućeg vikenda«, kazao je Jerko Sladoljev, direktor Top Camping Poola, udruge koja okuplja najbolje hrvatske kampove.

U 110 kvarnerskih hotela odmaralo se 18.500 ljudi (struktura je ista kao u Istri), dok će petnaestak hotela Makarske rivijere tijekom Uskrsa i prvosvibanjskih praznika ugostiti oko 7000 posjetitelja.

Nadalje, čuveni Uskrs na Plitvičkim jezerima, izvijestili su iz Uprave Parka, privukao je 2000 ljudi, od stranaca su prevladavali gosti iz Japana, Južne Koreje, Italije i Njemačke. Slična struktura inozemnih turista kao i ranijih godina odlučila se za odmor na krajnjem jugu države. Britanci, Francuzi, Španjolci, Skandinavci i Nijemci odlučili su se za Dubrovnik gdje je Uskrs provelo oko 6000 što domaćih što stranih turista. Posebno su dobar početak sezone imali Zadrani.
»Zadar navečer izgleda kao da je sama špica sezone. Uskrs je bio fenomenalan, svi su nam hoteli bili puni, a solidno su radili i privatni iznajmljivači. Početak turističke godine neusporedivo je bolji od lanjskog«, rekao je Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Zadra. Interes za odmorom u Zadru vidljiv je i iz podatka da je tamošnji hotel u vlasništvu austrijske obitelji Falkensteiner svojedobno zaustavio rezervacije za razdoblje uskrsnih blagdana.

IZVOR: Vjesnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>