Za povoljnije ljetovanje Hrvata domaće agencije nisu zainteresirane

Vjesnik: Iako je Ministarstvo turizma osmislilo tri programa subvencioniranja ljetovanja za hrvatske građane, za program »Upoznaj Hrvatsku« stiglo je devet zahtjeva, za umirovljenički program osam, a za »Ostani u Hrvatskoj« – samo jedan

Država je pružila ruku, poduzetnici je (još) nisu prihvatili? Aktualna je godina trebala biti godina turističkoga povratka domaćega gosta, ali dosad se stvari ne kreću u tom smjeru.
Domaćem gostu, koji sve teže plaća odmor na Jadranu, nitko ne želi pomoći? Ili će stvari na kraju ipak doći na svoje pa će hrvatski građani ove godine ipak povoljnije ljetovati, kako predviđa Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.
Broj domaćih turista na hrvatskim plažama pada iz godine u godinu. Najopasnija je bila 2009. kada je registrirano 1,599.652 domaća turista, 13 posto manje nego godinu ranije. Njihov udio u broju noćenja jedva prelazi 10 posto. Nije nevažno ni to što trenutačno nema jake europske države koja svoje državljane ne želi zadržati na odmoru u vlastitim granicama.
Nakon početnog fijaska, natječaj za potpore odmoru domaćih ljudi produljen je do 28. veljače. Hoće li se do tada nešto promijeniti?

Potkraj prošle godine na Saboru Hrvatske turističke zajednice ministar turizma Damir Bajs proglasio je krah jednog od važnijih programa svog ministarstva. Istaknuo je mizeran odaziv agencija, hotelijera i odredišta programima koji bi domaćem puku omogućili povoljniji odmor. Požalio se tada da je imao velike nade, ali je za program »Upoznaj Hrvatsku« stiglo devet zahtjeva, za umirovljenički program osam, a za program »Ostani u Hrvatskoj« samo jedan. Iako su plemenito zamišljeni, ni jedan program pomoći domaćim ljudima nije naišao na plodno tlo.

Ministarstvo turizma s 5,5 milijuna kuna namjerava sponzorirati nekoliko programa namijenjenih (izumirućim) domaćim turistima.

Umirovljenicima je namijenjen program »Zlatne godine« kojim Ministarstvo turizma potiče organizatore putovanja da osmisle programe za hrvatske građane starije životne dobi s četiri noćenja u pred i posezoni, s autobusnim ili željezničkim prijevozom, a sponzorirani su s 200 kuna po dovedenom gostu.

Pod nazivom »Upoznaj Hrvatsku« krije se promocija turistički nerazvijenih područja države, također izvan glavne sezone. Planiralo se pomoći organizatorima putovanja da osmislili i realizirali autobusne ili željezničke programe prema takvim područjima. Za jednodnevne izlete država nudi subvenciju od 50 kuna po putniku, za programe s najmanje dva noćenja 100 kuna, a 200 kuna za programe s više od dva noćenja. I to je očito bilo premalo.

Neslavno je, barem zasad, prošao i program »Kod kuće je najljepše« koji uključuje državno sponzoriranje aranžmana s najmanje četiri noćenja koji bi bili prilagođeni kupovnoj moći i interesu domaćih turista.
Žgomba, međutim, smatra da bi se stvari do kraja aktualnog mjeseca ipak mogle promijeniti.

»Istina je da se agencije dosad uglavnom nisu javljale na te natječaje. No natječaji su produljeni do kraja veljače i mislim da će sve biti u redu. Agencije imaju više vremena za pripremu i koordinaciju i vjerujem da će na kraju biti i onako kako smo i zamislili«, kaže Žgomba.

S druge strane, Vlado Bakić, dugogodišnji direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, nije optimist.
»Osnovni je problem što privatnici, odnosno institucije koje su u tome mogle sudjelovati, nisu pronašli tržišni potencijal u ponuđenim programima. Male agencije, recimo, nemaju budžete za takve akcije dok su veliki organizatori putovanja svoj novac usmjerili prema stranim tržištima. Takav sam dojam stekao u razgovorima s kolegama. Slično je i s odredištima i hotelijerima – očito je da u svemu tome nisu pronašli svoj interes«, smatra Bakić.

Sa strancima nije bilo problema

Akcijski plan potpore hrvatskom turizmu sadrži 12 modela, a za razliku od slabog interesa ovdašnjih institucija, stranci su pokazali nemjerljivo više entuzijazma za udruživanje novca s hrvatskom državom. Tako je do 21. prosinca 2010. obrađeno 374 zahtjeva iz inozemstva vrijednih 147 milijuna kuna, što je 10 milijuna više u odnosu na 2009. godinu. Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, kazao je da su se na hrvatske natječaje javili svi vodeći svjetski organizatori putovanja.

Autor:Davor Verković
Izvor: Vjesnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>