Vrhunac sezone najma stanova – cijene u porastu

Početak akademske i školske godine vrijeme je u kojem potražnja za najmom stanova u pojedinim gradovima doseže svoj vrhunac, stoga i cijene znaju „skakati u nebo“.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane rujanske cijena najma u pojedinim gradovima na mjesečnoj razini porasle za 0,7 posto.

Tražene cijene najma stanova do 100 „kvadrata“ tijekom rujna su se na Crozilla.com kretale od tek stotinjak eura – za manje i starije stanove koji su uz to i lošije opremljeni, pa sve do iznosa većih i od 3.000 eura – koliko se tražilo za luksuzne, dizajnerski opremljene stanove na dobrim lokacijama.

U Zagrebu najveći porast najamnina manjih stanova

Stanovi manjih površina, posebno ako su smješteni u zonama javnog prijevoza ili u blizini sveučilišta, u ovom se razdoblju godine najviše traže, a prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom rujna je zabilježen upravo porast cijena najma stanova površine između 20 i 40 „kvadrata“. Prosječna oglašavana najamnina takvih stanova na mjesečnoj je razini u prosjeku porasla za 1,8 posto.
Najveća je promjena zabilježena u najtraženijem gradu – Zagrebu, gdje su najamnine takvih stanova u prosjeku porasle za 6,4 posto i popele se na 449 eura.

Porast najamnina stanova ovih površina zabilježen je i u Opatiji, gdje su u prosjeku iznosile 310 eura mjesečno, te u Zadru gdje su cijene iznosile 343 eura.
Nešto niže cijene najma no mjesec ranije, tijekom rujna su zabilježene u Splitu gdje su se spustile na 348 eura, te u Rijeci na 274 eura.

Prosječne oglašavane najamnine stanova površine između 40 i 60 „kvadrata“ tijekom rujna su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, iznosile oko 400 eura mjesečno. Najviše vrijednosti zabilježene su u Zagrebu gdje su u prosjeku iznosile 475 eura, dok su najniže bile u Zadru gdje se za najam u prosjeku tražilo 332 eura.

U Opatiji najviše najamnine najvećih stanova

Za najam većih stanova, onih od 60 do 80 „kvadrata“  tijekom rujna se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 580 eura- što je oko 2 posto više no mjesec ranije. Najviše su vrijednosti zabilježene u Zagrebu gdje se za najam takvih stanova u prosjeku tražilo 723 eura, dok se u isto vrijeme u Rijeci u prosjeku tražilo tek 437 eura.

Prosječne oglašavane cijene stanova veličine između 80 i 100 „kvadrata“ tijekom rujna su u prosjeku iznosile oko 770 eura.
Najveće iznose za stanove ovih površina tijekom rujna je trebalo izdvojiti u Opatiji gdje je prosječna tražena cijena najma iznosila 922 eura, te u Splitu gdje je bila dvadesetak eura niža.
Prosječna tražena cijena najma stanova ovih površina u Zagrebu je iznosila 836 eura, u Zadru 587 eura, a u Rijeci 578 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>