Vrebaju nas bogati ulagači

Naša je zemlja postala objekt žudnje bogatih posjetitelja iz najrazličitijih dijelova svijeta, pa bi pad cijena nekretnina mogao donijeti preokret na tržištu.
U skorije bi vrijeme mogli očekivati najezdu  stranih ulagača, jer analize portala za nekretnine i turizam Crozilla upućuju na sve veći broj stranih posjetitelja koji su itekako zainteresirani za stanove u Zagrebu te kuće u Splitu i Zadru.
Među  najbrojnijim posjetiteljima koji pretražuju nekretnine našeg portala nalaze se državljani SAD-a, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švedske i Velike Britanije. Zanimljiv je podatak da su ove godine  Amerikanci, Britanci i  Arapi mnogobrojniji  posjetitelji od susjeda Srba i Slovenaca koji su prijašnjih godina bili jedni od naših najvjernijih posjetitelja.

Ujedinjeni Arapski Emirati nas simpatiziraju
Prošle godine, kada su cijene naših nekretnina bile mnogo više nego danas, bogatim strancima  naše tržište nije bilo zanimljivo. Portal Crozilla tada  nije bilježio značajan broj posjetitelja  s  primjerice Bliskog Istoka, dok se danas posjetitelji s područja Ujedinjenih Arapskih Emirata nalaze na visokom šestom mjestu po broju stranih posjetitelja. Upravo ta činjenica ukazuje da bogati strani investitori vrebaju sve traženije hrvatsko tržište te otvaraju „sezonu lova“ na naše nekretnine.
Arapi najviše interesa pokazuju za nekretnine na području Zagreba i Zagrebačke županije, kuće na Cresu i kamene kuće u Dubrovniku. Osvrnemo li se malo unazad, tijekom 2008. i 2009. godine,  posjetitelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata činili su tek 1 posto stranih posjetitelja, dok se u nepuna dva tromjesečja 2010. godine broj istih utrostručio u odnosu na prethodne dvije godine zajedno.  Ove godine posjetitelji te bogate zemlje čine čak  8 posto ukupnog broja stranih posjetitelja portala Crozilla što ukazuje na činjenicu da smo, zbog sniženih cijena nekretnina u recesiji, postali izvrsna prilika za bogate strane ulagače.

Najbrojniji strani posjetitelji na Crozilla.com u prvih pet mjeseci 2010. godine:

1. BiH
2. Njemačka
3. Austrija
4. Švicarska
5. SAD
6. Ujedinjeni Arapski Emirati
7. Švedska
8. Velika Britanija
9. Belgija
10. Srbija

Hrvatska postala „zlatna koka“ za strane ulagače

Stručnjaci  međunarodnog  portala  Global Property Guide koji prati tržište nekretnina u  gotovo svim zemljama svijeta, objavili su  kako trenutno nije povoljan trenutak za kupnju nekretnina u Europi. Pri tom su držali kako cijene i dalje nisu dovoljno isplative čak niti nakon sloma europskog tržišta nekretnina. Uvijek postoje iznimke, pa su tako baš  Lijepu našu stručnjaci Global Property Guide-a uvrstili u europske zemlje u čije se nekretnine trenutno isplati ulagati. Hrvatska se našla na samom  vrhu, pa se tako od 80 zemalja, nalazimo se na viskom 19. mjestu. Ponosni smo što je naša zemlja jedna od samo  pet europskih zemalja koje su  pronašle svoje mjesto u prvih 20.  Ispred nas se nalaze tek Andora,  Austrija, Belgija i Bugarska.
Ivana Beljan, sa portala Crozilla napominje: „Strani investitori trenutno Hrvatsku vide kao „zlatnu  koku“ za ulaganje u naše nekretnine. I sami su svijesni činjenice kako će se kroz nekoliko godina Hrvatska priključiti Europskoj uniji , pa se  očekuje razvoj istog scenarija koji zahvatio i mnoge druge zemlje nakon pridruženja toj zajednici, a to je povećanje cijena nekretnina. Stoga će nekretnine koje sada kupe, u budućnosti moći prodati po puno većim cijenama.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>