Vlastiti krov nad glavom – nemoguća misija?

Imate li osjećaj da radite dvije smjene dnevno, a još uvijek financijski niste dovoljno jaki  da biste kupili vlastiti stan?  Ne brinite, niste jedini!
Rješenje stambenog pitanja jedno je od najvećih  problema današnjice, a podizanje kredita je najučestalije rješenje. Kao  druga opcija uvijek  ostaje podstanarstvo, no u tom će slucaju koferi biti jedino što ćete moci ostaviti u nasljeđe svojim unucima.
Sve je veći  broj građana koji se svakodnevno pitaju da li je isplativije topli dom kupiti ili unajmiti. Nekretnina   u velikom gradu je uvijek dobra investicija, ali samo u slučaju gotovine, pošto ćete kredit za stan nerijetko otplaćivati čak i dvostruko više od stvarne vrijednosti  stana. Našom je zemljom zavladao strah od kreditne zaduženosti zbog visokih kamata, no dobro se podsjetiti da je kupnja  nekretnine uvijek dobar potez, jer ćete na taj način riješiti stambeno pitanje sebi, a kasnije svojoj djeci  ili unucima.

Svakome  je od nas  cilj ostvariti vlastiti krov nad glavom. No, prije donošenja odluke treba izvagati pozitivne i negativne strane obiju mogućnosti  – kupnje i najma. Najam je financijski isplativiji, ali se u unajmljenom stanu ne možete osjećati slobodno kao u vlastitom. Posebice onda kada  je razlika između kupnje i najma  u pravilu oko 120 eura mjesečno. Nađete li se u dilemi – plaćati najamninu sljedećih  30 godina ili podići kredit na isto razdoblje, pogledajte što sljedeće računice pokazuju! Stručnjaci portala Crozilla.com napravili su usporedbu između  najma i kupnje stana od 40 kvadrata u Zagrebu.

Najam stana od 40 metara kvadratnih u Zagrebu

Prosječna je plaća  hrvatskoga  građanina u lipnju iznosila 5.415,00kn, a visina najma stana od 40 metara kvadratnih , prema podacima crozilla.com,  iznosi 2511 kn, znači da ćete za najam stana od 40 metara kvadratnih u Zagrebu morati izdvojiti čak 46,4 posto svojih prihoda. Odlučite li se živjeti kao podstanar, sljedecih ćete 30 godina za taj isti stan njegovom vlasniku isplatiti čak  124.200,00 eura.
Maruška Vizek, znanstvena suradnica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, za portal crozilla.com dala je nekoliko argumenata koji  idu u prilog najmu. Ona drži kako za sad kupnja nekretnine još uvijek nije isplativa i kaže: „Najavljeno uvođenje poreza na imovinu značit će da će vlasnike stanova, ti isti stanovi svake godine koštati od 0,5 do 1 posto vrijednosti nekretnine, što akumulirano kroz trideset godina znači da će vlasnici državi na ime posjedovanja stana trebati platiti od 15 do 30 posto vrijednosti stana ili od 11.100 do 22.200 eura. Nadalje, budući da su stambeni krediti indeksirane za kretanje eura ili švicarskog franka, vlasnici stanova koji su kupljeni na kredit na 30 godina izloženi su golemom tečajnom riziku, jer im ukupni iznos glavnice i otplatnih rata u kunama ovisi o kretanju tečaja kune. S obzirom da je razdoblje intenzivne aprecijacije kune iza nas, a usvajanje eura kao službene valute je sve dalje,  čeka nas duže razdoblje deprecijacijskih pritisaka na kunu što bi za posljedicu moglo imati uvećavanje otplatnih rata. Primjerice, da kuna oslabi za 15 posto, trošak kupnje stana se povećava za isti iznos, jer vlasnici stanova dohodak ostvaruju u kunama, a ne u eurima. Podstanarstvo će postati još atraktivnije onog trena kada država odluči regulirati tržište unajmljenih stanova, jer će podstanari imati osiguranu veću razinu prava, nego što je sad slučaj. “ – zaključila je dr. sc. Maruška Vizek.

Kupnja stana od 40 metara kvadratnih u Zagrebu

Prosječna cijena kvadrata  u Zagrebu iznosi  1848 eura prema podacima portala crozilla.com. Tako će Vas stan od 40 metara kvadratnih, u prosjeku koštati  73.920,00 eura, no to je vrijednost stana koju ćete platiti imate li sav novac pri ruci. Odlučite li se za otplatu kedita za gore navedeni stan, u 30 godina kreditne zaduženosti platiti ćete ga u prosjeku  čak  166.747,50 eura! Iz toga lako možemo uvidjeti da biste za kamate i ostale troškove koje ćete u sljedećih 30 godina dati banci, mogli kupiti još jedan stan, pa i veće kvadrature od ovoga za kojeg ste podignuli kredit.
Iz priloženog možemo zakljuciti da  42.547,50 eura  ide u  prilog najmu stana,  no kada uzmemo u obzir da je kroz 30 godina mjesečna rata kredita tek oko 118 eura viša od rate za najma stana, taj se iznos više i ne čini tako velik. Nakon 30 godina kredita napokon ćete imati vlastiti stan, a nakon 30 godina najma čeka Vas nova mjesečna stanarina koju ćete morati platiti vlasniku stana u čijem živite.
Za portal crozilla.com svoje je mišljenje dao i gospodin Rajko Subotić iz „Nekretnina Sunce“ koji smatra da je u svakom slučaju bolje otplaćivati kredit za vlastiti stan nego plaćati najam i kaže: „S obzirom da su cijene velikog broja stanova dosegle donju granicu, teško je očekivati da još ima prostora za njihovo sniženje i sada je pravo vrijeme za kupiti stan. Tome doprinosi i činjenica da su banke, iako stidljivo, počele spuštati kamate na stambene kredite, a traže manja osiguranja nego u posljednje dvije godine.“

Komentari
  1. 11 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>