Vizek: Državni stanovi ne kupuju se zbog loših lokacija i nekvalitetne izgradnje

ZAGREB – Slab odaziv građana pri kupnji stanova sa državnom potporom sasvim je očekivana reakcija.

Ništa bolje ne može se očekivati ni do kraja lipnja ove godine,  kad istječe rok za predaju zahtjeva, ali ni u slučaju nekih sljedećih akcija – kaže Maruška Vizek sa zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Osim uobičajenih faktora koji utječu na loš odaziv građana kao što su gospodarska kriza, smanjeni dohoci građana, visoke kamatne stope, činjenice da se na to gleda kao na kredit, a ne poticaj utječe i to, kaže Vizek, što je riječ o oko svega dvije tisuće raspoloživih stanova na nešto lošijim lokacijama.

„Građani, nakon što je prošla ona euforija oko kupnje stanova iz 2005., 2006. i 2007. Godine ne idu više grlom u jagode, a i te kako su, nažalost, postali svjesni da se i sve veći broj stanova doslovce zbog nekvalitetne izgradnje i jeftinijih materijala pri izgradnji u kraćem roku počinje raspadati“ – mišljenja je Vizek.

Zašto bi osim toga plaćali za stanove ograničene različitim uvjetima kad im je jednostavnije uzeti kredit kod neke komercijalne banke – kaže Vizek, ali će barem znati što i koju lokaciju plaćaju, nadodaje.

Osim toga, kada su se pojavili prvi klasični krediti, građani su se  prvi puta  našli u ulozi kupca stana i nisu u tome imali iskustva. Razmišljali su kratkoročno, po obitelji su bile barem dvije plaće, niže kamatne stope, povoljni uvjeti – komentira Vizek, dodajući kako su sad pametniji i pet puta će razmisliti prije nego što se upuste u takve investicije.

Komentar je dao i Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK koji poručuje kako je još uvijek prerano za bilo kakve efekte ove akcije. Ranilović ističe kako je ideja solidna, no kao takva za sobom mora povući još neke mjere, poput pojačanog marketinga, a šteta je i što u ovom procesu nisu uključene sve novogradnje.

SEEbiz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>