Više ne morate dvojiti što je isplativije – kuća ili stan!

Prema podacima portala Crozilla.com, cijene su kuća u rujnu imale tendenciju pada, a u odnosu na kolovoz su pale za nešto više od 2 posto.

Cijene kuća u gradu  Zagrebu još su uvijek u padu, a u odnosu na kolovoz niže su za 3,9 posto. Tako je rujanska cijena zagrebačkih kuća iznosila 1564 eura po metru kvadratnom. Pula je u rujnu zabilježila pad cijena kuća od 1,3 posto, pa su cijene u prosjeku iznosile 1465 eura po metru kvadratnom.
Najveći pad cijena kuća  bilježi Osijek gdje se cijena kvadrata spustila na 730 eura, a razlika u odnosu na kolovoz je čak 5,4 posto. Drastična je razlika između cijena kuća na području Zagreba i Osijeka, obzirom da su osječke kuće čak 53 posto jeftinije od zagrebačkih.
Cijene kuća u Zadru  porasle su za simboličnih 0,1 posto, pa je u rujnu prosječna cijena iznosila 1736 eura po metru kvadratnom.  Cijena kvadrata u Rijeci je 1469 eura, dok je Split koji je u rujnu sputio cijene stanova, ostavio cijene kuća istima kao i u kolovozu kada je aktualna bila cijena od 1688 po kvadratnom metru.

Cijene kuća u susjednim zemljama
Portal enekretnine.com za Crozillu je dao vrijedne informacije o cijenama kuća u susjednim zemljama. Zagreb je skuplji od gotovo svih glavnih gradova susjednih zemalja, osim od naših europskih susjeda Slovenaca koji imaju najskuplje kuće u tom okruženju. Cijene su kuća u Ljubljani, u rujnu bile čak  24,5 posto više od zagrebačkih, a njihova je cijena iznosila 1948 eura.
Jeftinije kuće od onih u našem glavnom gradu su one na području Sarajeva, Beograda, Budimpešte, Skopja i Podgorice. Cijena  kvadrata  beogradske kuće  niža je oko 7,3 posto i  iznosi 1499,6 eura.  Podgorica  je  od Zagreba  povoljnija za 22,7 posto, a kvadart kuće u tom Crnogorskom gradu izosi 1208,3 eura.  Kuće dalekog nam  makedonskoga glavnog grada Skopja od zagrebačkih su jeftinije čak preko 36 posto.

Potražnja
Mala udaljenost, a velika razlika u cijeni – odnos je to između kuća na području Zagreba i zagrebačke županije. Upravo se to  pokazalo presudnim kod izbora kuća za posjetitelje portala Crozilla.com, jer su u rujnu najveći interes pokazali za Zagrebačku županiju, dok je Zagreb na drugom mjestu. Nakon Zagreba, potencijalni kupci  najviše su tražili kuće u Zadru, zatim u Splitu te u Krapinsko-zagorskoj županiji.
Stranci koji su u rujnu bili zainteresirani za kuće na području Lijepe naše najviše su tražili kuće na području Splitsko-dalmatinske županije, zatim Zagreba i okolice te  Zadarske županije, a mnogi su bili zainteresirani i za kuće u Istri.

Kuća ili stan?  Kuća!
Kuća ili stan – dvojba je to mnogih kupaca,  a financijski gledano sve  ide u prilog kupnji kuće. Prema podacima portala Crozilla.com razlike u cijeni su velike, ali  i  različite  od grada do grada.  Prema rujanskim statistikama,  najveća  razlika u cijeni između kuće i stana  pokazala se u Osijeku gdje je kvadrat kuće čak 24,2 posto jeftiniji od stana. U Splitu je ta razlika 21 posto, u Zagrebu 14,9 posto, a Rijeci  14 posto – sve u korist kupnje kuće. Jedna od rijetkih iznimki je grad Zadar gdje su zbog velike potražnje domaćih i stranih posjetitelja portala Crozilla.com, cijene kuće u Zadru više od cijena stanova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>