Velike razlike u cijenama građevinskih zemljišta

Dubrovačko-neretvanska županija gotovo 10 puta skuplja od Sisačko-moslavačke 

Prema podacima portala Crozilla.com tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom lipnja su u prosjeku bile 1,5 posto niže no mjesec ranije.
crozilla-gradjevinska-zemljista
Većina je županija zabilježila pad cijena, dok je, prema statistikama portala Crozilla.com, porast zabilježen u Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Na samom vrhu, po visini cijene „kvadrata“ na portalu Crozilla.com i dalje se nalaze isti: Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb. S druge strane, najjeftinija su zemljišta oglašavana na području Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije.
Velik je raspon između prosječnih oglašavanih cijena građevinskih zemljišta najskuplje i najjeftinije županije. U najskupljoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, građevinska su zemljišta, prema podacima portala Crozilla.com, tijekom lipnja bila 9,8 puta skuplja no ona u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj su prosječne tražene cijene bile najniže.

Najveći porast cijena građevinskih zemljišta, a ujedno i najviše cijene, prema statistikama portala Crozilla.com, tijekom lipnja bilježi Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 157 eura. Tamošnjim je zemljištima cijena porasla za 9 posto, a razlika pretvorena u novac iznosi tek 13 eura po „kvadratu“.
Splitsko-dalmatinska županija tijekom lipnja bilježi mjesečni porast cijena od 0,7 posto, a za jedan se metar kvadratni tražilo 142 eura – tek 1 euro više no mjesec ranije,.
Grad Zagreb na mjesečnoj razini bilježi 1,4 posto niže cijene, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 141 euro.

Najjeftinija zemljišta, prema statistikama portala Crozilla.com, tijekom lipnja su oglašavana na području Sisačko-moslavačke županije, a njihova je prosječna tražena cijena iznosila tek 16 eura po metru kvadratnom. Niske cijene zabilježene su i u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražio 21 euro.

Najveći mjesečni pad tijekom lipnja bilježi Međimurska županija u kojoj su cijene pale za 11,9 posto, a prosječna tražena cijena spustila se na 52 eura po metru kvadratnom – 7 eura manje no mjesec ranije.
Osjetan pad cijena od 6,8 posto zabilježen je na području Istre gdje se za „kvadrat“ tražilo 68 eura, jednako koliko i u Osječko-baranjskoj županiji.
Građevinska zemljišta Zadarske županije na mjesečnoj razini bilježe pad cijena od 1,7 posto, a za jedan se tamošnji metar kvadratni u prosjeku tražilo 119 eura.

cijene-zemljista-lipanj2015-Crozilla

Graf: Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta u pojedinim županijama tijekom lipnja 2015., izvor: Crozilla.com

Zagrebačka zemljišta najtraženija

Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako su tijekom lipnja najtraženija bila građevinska zemljišta na području Zagreba za kojima su najveći interes pokazali potencijalni domaći i strani kupci.
Velik je interes vladao i za zemljištima na Krku, zatim za onima na području Splitsko-dalmatinske i Istarske županije.
Od potencijalnih stranih kupaca koji su tijekom lipnja došli na portal Crozilla.com u potrazi za zemljištima, najveći broj ih je došao iz Švicarske, Slovenije, SAD-a, Austrije i Njemačke, a osim onih na području Zagreba, pretraživali su i zemljišta na području Fažane, zatim Zadarske i Istarske županije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>