Utopija za 200 eura – nikad jeftinija

Želeći „probuditi“ zamrlo tržište nekretnina Vlada je obznanila kako će država kupnju prvog stana pomoći s posudbom od dvjesto eura po kvadratu stana.

No može li takva mjera uistinu doprinijeti stabilizaciji tržišta?! Prema riječima dr.sc. Maruške Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu učinke najavljenog uvođenja 200 eura subvencije po kvadratu kupljenog stambenog prostora valja razdijeliti na kratkoročne i dugoročne, pri čemu valja naglasiti da su i jedni i drugi učinci uglavnom negativni.

Kratkoročne pozitivne učinke ove mjere imat će oni građevinari koji su nakupili zalihe neprodanih stanova i banke kojima građevinari duguju novac. Dugoročno od ove mjere nijedan sektor neće imati koristi, ali će zato država imati povećani javni dug, a građani će biti suočeni s cijenama nekretnina koje će biti više, nego da ta mjera nije uvedena“, naglasila je dr.sc. Vizek objašnjavajući kako čak ni građevinari od ove mjere ne mogu imati koristi jer je slikovito rečeno ta mjera kao vitaminska injekcija koju dajete pacijentu koji boluje od raka.

Dr.sc. Vizek ističe kako je zbog prenapuhanih cijena nekretnina došlo do iskrivljene alokacije resursa u građevinskom sektoru. Laičkim rječnikom, u građevini je zbog mogućnosti brze zarade koja je nastala zbog prebrzog rasta cijena nekretnina došlo do značajnog povećanja aktivnosti, a veća aktivnost znači više zaposlenih, veću potražnju za kreditima, intenzivniju kupnju strojeva i materijala, itd. Nakon što se cjenovni balon počeo ispuhivati, a kreditni bum je završio, očito je da je proizvodnja građevinskog sektora veće od potražnje, što znači da će jedan dio ljudi zaposlenih u građevinarstvu ostati bez posla, a da će se strojevi i oprema trebati prenamijeniti. „Građevinarskom sektoru stoga vladina subvencija neće pomoći jer je on prevelik za hrvatske potrebe i nema kome ponuditi svoj proizvod. Njega čeka ista ona sudbina kakva je snašla građevinarski sektor u Španjolskoj – njegova aktivnost će se morati smanjiti, a dio zaposlenih u tom sektoru će morati posao tražiti u drugim sektorima“ kazala je Vizek. S navedenim se slaže i Ante Tabak, direktor portala Crozilla.com koji jednu ovakvu mjeru Vlade naziva „stand by aranžmanom“ koji će sveukupnu situaciju u svijetu nekretnina i daljnji pad cijena staviti na led iako je činjenica da su cijene stanova precijenjene. Prema Tabakovom mišljenju ovakva pomoć eventualno će pomoći onim građanima koji već imaju ušteđevinu te im za kupnju stana ne treba veća svota novaca. No s obzirom da u posljednjih osam godina imamo najveći broj nezaposlenih pitanje je tko se uopće želi dodatno zaduživati kada nitko sa sigurnošću ne može reći što nas očekuje sutra?!

Jedino banke profitiraju
Iz svega navedenog možemo zaključiti da jedino banke od ovakve mjere imaju kakvu – takvu korist. Prema Vizekinim riječima njihova korist proizlazi iz činjenice da zasigurno značajan dio od 11,1 milijardi reprogramiranih kredita otpada na kredite građevinarskom sektoru. Stoga ako Vlada uvede ovu subvenciju i građevinari uspiju prodati stanove, banke će moći naplatiti te kredite i umanjiti rezervacije koje su na osnovi tih kredita morale izdvojiti. Stoga, kazala je Vizek, možemo zaključiti da najavljena Vladina mjera nije pomoć građevinarima, nego je usmjerena na kreiranje umjetne potražnje za nepriuštivim i skupim stanovima i na popravljanje bilanci banaka.

Vladina mjera je problematična zato što je, kao i sve dosadašnje mjere koje je Vlada poduzimala u području stanogradnje (kao što su porezne olakšice za kamate na stambeni kredit i uređenje stana te oslobađanje od poreza na promet nekretnina na prvi stan), usmjerena na poticanje potražnje za stambenim prostorom. No za razliku od prijašnjih mjera koje su za posljedicu imale napuhavanje cijena, ova mjera bi mogla zalediti cijene na postojećoj razini, a ta je razina prema Vizekinim istraživanjima znatno iznad one koju bi se trebala bilježiti u Hrvatskoj uz danu razinu dohotka i kamatnih stopa. Nadalje, dr.sc.Vizek smatra da čak ni građani koji iskoriste ovakvu subvenciju od nje neće profitirati jer bi oni, da te mjere nema, mogli stan kupiti jeftinije bez da išta duguju državi. Predlaže da, ukoliko Vlada zaista ima za cilj povećati priuštivost nekretnina u Hrvatskoj, mora pokrenuti programe socijalnog stanovanja kojima će sa strane ponude utjecati na smanjenje cijena, a istodobno će pomoći da se u građevini zadrže postojeća radna mjesta. „Uz programe socijalne stanogradnje, Vlada treba paralelno raditi na relaksiranju uvjeta i smanjivanju naknada za dobivanje dozvola za izgradnju nekretnina te na jačanju tržišta za najam. To je jedini način kako država može efikasno utjecati na smanjenje cijena i rast priuštivosti nekretnina“, zaključila je dr.sc.Vizek.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>