Uskoro kreću subvencije na stambene kredite, provjerite rok i uvjete za prijavu

Imate li uvjete za subvencionirane stambene kredite?
Uskoro kreću subvencije na stambene kredite, ali i program POS+ i model POS-a za stambeno zbrinjavanje deficitarnog kadra.

novac-kovanice-sat-crozilla

Svi mladi koji žele riješiti stambeno pitanje uz pomoć subvencioniranih kredita uskoro će imati novu priliku za to, naime, subvencije na stambene kredite kreću od 30. ožujka, a prijave će biti moguće do 8. travnja 2020. godine. Svi oni koji ne uspiju pronaći idealnu nekretninu ili prikupiti traženu dokumentaciju do navedenog roka, imaju novu mogućnost za prijavu već na jesen s obzirom da se novi krug prijava na subvencije očekuje već u rujnu.

U prethodne tri godine provođenja ove mjere odobreno je više od 9400 subvencioniranih kredita, a u obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1100 djece.

Subvencionirani krediti namijenjeni su mladima do 45 godina te se smatraju jednom od demografskih mjera uz pomoć kojih Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pomaže mladima riješiti stambeno pitanje.

Uvjeti za prijavu nisu se promijenili, tako da će ove mjere i dalje moći koristiti građani republike Hrvatske mlađi od 45 godina, pod uvjetom da u svom vlasništvu već nemaju nekretninu kojom im je riješeno stambeno pitanje.

Subvencije će se i ove godine, kao i prethodnih, odobravati za kupnju stana ili kuće, te gradnju kuće do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, odnosno s cijenom do 1500 eura po metru kvadratnom. Pritom valja računati da nekretnine koje se kupuju mogu biti i skuplje, no razlika u cijeni neće biti uključena u subvencije. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a ovisno o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi, visina subvencije kreće se od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Trajanje subvencija

Rate kredita ovom će se mjerom subvencionirati pet godina, no subvencije se produžuju za dodatnih godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit, te za dodatne dvije godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije.

Uskoro kreće i program POS+ i model POS-a za stambeno zbrinjavanje deficitarnog kadra

Na ovoj konferenciji, na kojoj je objavljen rok za prijavu građana za subvencionirane kredite, predstavljen je i program POS-a putem kojeg je do sada izgrađeno više od 8200 stanova, također je najavljeno i kako uskoro kreće i program POS+ kojim se, kako navode, omogućava da svi građani mogu kupiti stanove na tržištu uz povoljniji zajam i kamatne stope. Navedeno je kako godine nisu uvjet za korištenje ove mjere putem koje će stan moći kupiti svi građani RH, no jedan od osnovnih uvjeta dakako je da osoba već ne posjeduje nekretninu.

Više informacija možete pronaći i ovdje: Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite.

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>