U veljači cijene stanova stagniraju

Cijene stanova na području cijele Hrvatske u veljači ne bilježe značajnija odstupanja od onih u siječnju. Na godišnjoj su razini cijene stanova pale za 3,8 posto, a u usporedbi sa veljačom 2009. godine Crozilla.com bilježi pad od čak 13,4 posto.

Najveći je pad cijena konačno zabilježen u Dubrovniku gdje su cijene metra kvadratnog niže za čak 140 eura nego u siječnju te sada iznose 3110 eura. Prema podacima portala Crozilla.com cijene su tamošnjih stanova pale za 4,3 posto, dok su na godišnjoj razini pale za 4,4 posto.

Veljača je Splitu donijela pad cijena stanova od 1,5 posto, a trenutne se cijene stanova u tome gradu kreću u prosjeku 2119 eura po metru kvadratnom. U usporedbi sa cijenama iz veljače 2010. godine, ovaj grad bilježi porast cijena od 2,3 posto.

Cijene pulskih stanova u veljači su zabilježile pad od 0,7 te su se spustile na 1392 eura po metru kvadratnom. U usporedbi s veljačom prošle godine, cijene pulskih stanova bilježe pad od 5,2 posto.

Grad Zadar bilježi mjesečni  pad cijena od tek 0,1 posto, dok na godišnjoj razni pad cijena iznosi 2,3 posto. Prosječna je cijena metra kvadratnog stana u Zadru u veljači iznosila 1593 eura.

Cijene stanova na području grada Zagreba u siječnju su stagnirale, a u odnosu na mjesec  ranije razlika je tek  0,06 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 5 posto.  Cijene zagrebačkih stanova u veljači su tek 1 euro niže nego u siječnju te sada iznose 1801 euro po metru kvadrtnom.

Prema oglašavanim cijenama objavljenim na Crozilla.com, cijene stanova porasle su tek u Rijeci i Osijeku.  Rijeka bilježi mjesečni porast cijena od 0,8 posto, dok na godišnjoj razini bilježi pad cijena od 4,5 posto. Prosječna tražena cijena na području Rijeke u veljači je iznosila 1595 eura po metru kvadratnom.

Osijek je u veljači zabijležio lagani porast traženih cijena stanova, a on iznosi tek 0,5 posto, pa su tamošnje cijene dosegnule 959 eura po metru kvadratnom. Osijek bilježi najveći pad cijena stanova na godišnjoj razini, a cijene stanova u tom gradu u odnosu na veljaču prošle godine pale su čak za 11,2 posto.

Tablica br.1.: Prosječna cijena stanova u hrvatskim gradovima: usporedba cijena siječanj/veljača 2011.

Grad Zagreb

Crozillini podaci pokazuju kako  cijene stanova u pojedinim dijelovima grada nisu zabilježile velike razlike u cijenama u odnosu na siječanj.

Cijene stanova u Novom zagrebu bilježe pad od 0,4 posto te je prosječna tražena cijena u veljači iznosila 1517 eura po metru kvadratnom.

Istok i Centar bilježe pad cijena u visini od 0,2 posto. Tako su cijene stanova na Istočnom cijelu grada  pale na 1768 eura po metru kvadratnom, dok su cijene kvadrata stana u srcu Zagreba pale na 2103 eura.
Zapadni dio grada u veljači bilježi  jedva zamjetnu razliku u cijeni u odnosu na siječanj. Tamošnje su cijene pale tek za 0,06 posto te  sada iznose 1698 eura po metru kvadratnom.

Tablica br.2.: Prosječna cijena stanova zagrebačkih naselja: usporedba cijena siječanj/veljača 2011.

Potražnja  stanova i strani posjetitelji

Zagreb,Split, Samobor i  Zadar – gradovi su u kojima je u veljači na portalu Crozilla.com potražnja za stanom bila najveća.

Najveći  broj stranaca koji je posjetio portal Crozilla.com u potrazi za stanom dolaze , slijedećim redosljedom  iz:  BiH, Njemačke, Austrije, Kanade, Velike Britanije te  Ujedinjenih Arapskih  Emirata.

Na pitanje kako će se Vladino “uplitanje” na  tržište nekretnina odraziti na cijene i prodaju stanova, za portal Crozilla.com odgovara Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu:  „Što se tiče utjecaja vladinih mjera na prodaju i cijene stanova, očekujem da one neće imati većeg učinka niti na cijene niti na prodaju jer nisu dovoljno stimulativne da bi privukle veći broj zainteresiranih. No čak i u slučaju da mjere u  potpunosti uspiju, tako prodani stanovi su samo kap u moru zalihe neprodanih, što znači da čak i da mjere uspiju neće doći do značajnijih pomaka u cijenama nekretnina.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>