U Splitu i Zadru najveći porast cijena kuća

Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako su prosječne oglašavane cijene kuća tijekom listopada zabilježile mjesečni pad od 0,4 posto.

kuce-crozilla
Najveći pad cijena kuća tijekom listopada je zabilježen u Dubrovniku i Varaždinu, dok Split i Zadar bilježe najveći mjesečni porast. Prosječna tražena cijena kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Dubrovniku je prema podacima portala Crozilla.com, iznosila 3605 eura po metru kvadratnom što je 3,3 posto niže no mjesec ranije. U Varaždinu su cijene pale za 3,2 posto, a za jedan se kvadrat u prosjeku tražilo 756 eura.

Najveći mjesečni porast oglašavanih cijena kuća iznosi 1,4 posto, a tijekom listopada je zabilježen u Zadru i Splitu. U Splitu se za kvadrat kuće s uključenom cijenom okućnice u prosjeku tražilo 2278 eura, a u Zadru 1715 eura.

Bjelovar, Rijeka, Poreč, Vukovar i Šibenik gradovi su u kojima je tijekom listopada cijena kvadrata kuće ostala gotovo jednaka kao rujanska, a najveća promjena iznosi 0,2 posto, odnosno tek euro po metru kvadratnom.
Porast cijena od 0,3 posto tijekom listopada je zabilježen u Osijeku gdje se za kvadrat tražilo 618 eura, te u Senju gdje je prosječna tražena cijena iznosila 1183 eura po metru kvadratnom.
Zagreb na mjesečnoj razini bilježi pad cijena od 0,7 posto, a prosječna tražena cijena kuća spustila se na 1331 euro po kvadratu. Cijene kuća u Opatiji su pale za 0,6 posto, a prosječna tražena cijena je iznosila 2445 eura.
Umag bilježi 0,2 posto niže cijene kuća, a za jedan se metar kvadratni tijekom listopada u tom gradu tražilo 1808 eura.

Gdje su skuplje kuće, a gdje stanovi?

Kako bi riješili vlastito stambeno pitanje, većina se kupaca dvoumi između kupnje kuće i stana. Kuća najčešće jamči veću slobodnu i više vlastitog prostora, ali ujedno i veće troškove režija i održavanja, stoga mnogim kupcima odluka prevagne na kupnju stana.

Unatoč tome što su prema podacima portala Crozilla.com njihove cijene u prosjeku bile niže no cijene stanova, potencijalnim kupcima kuće tijekom listopada nisu bile na vrhu liste prioriteta. Naime, posjetitelji portala Crozilla.com najveći interes pokazali za oglašenim stanovima koji se prodaju.
Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako su tijekom listopada u kontinentalnim područjima cijene kuća bile su niže no cijene stanova, dok su stanovi u prosjeku bili skuplji tek u pojedinim gradovima na moru.

Prosječne tražene cijene kuća i stanova tijekom listopada 2015., izvor: Crozilla.com

U Opatiji se za kvadrat kuće tražilo 496 eura manje nego za kvadrat stana. U Osijeku je ta razlika iznosila 355 eura, u Varaždinu 327 eura, a u Zagrebu 270 eura.
Dubrovnik, Split, Pula, Poreč, Senj gradovi su u kojima su tijekom listopada na portalu Crozilla.com oglašavane cijene kuća bile više no cijene stanova. Najveća je razlika pritom zabilježena u Dubrovniku gdje je prosječna oglašavana cijena kvadrata kuće bile 583 eura viša no cijena kvadrata stana. Najmanja razlika u cijenama ovih vrsta nekretnina je zabilježena u Senju gdje je iznosila tek 2 eura po metru kvadratnom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>