U ovom je gradu tržište aktivno, upita je mnogo, a poseban interes pokazuju strani posjetitelji

Visinom cijena nekretnina na oglasniku Crozilla.com uglavnom se ističu isti gradovi, a među rekorderima se obično nalazi i Opatija. Takav se „trend“ nastavio i u kolovozu, kada je upravo Opatija visinom prosječnih cijena stanova zauzimala drugu poziciju, odmah iza prvoplasiranog Dubrovnika.

Kao i u drugim mjestima i gradovima na obali, cijene nekretnina na tom se području razlikuju ovisno o lokaciji, odnosno o udaljenosti od obale ili središta grada. Oni najdubljeg džepa mogu si priuštiti nekretninu na prestižnim lokacijama: u blizini mora ili u samom gradu gdje najviše vrijednosti drže luksuzno uređeni objekti, dok je cijene prihvatljivije širim masama lakše pronaći u okolici grada ili u zaleđu. Na oglasniku Crozilla.com manji stanovi u okolici Opatije oglašavani su i po cijenama nižim od 50.000 eura, dok s druge strane, luksuzni, moderno i bogato opremljeni objekti u blizini obale dosežu i milijunske vrijednosti.

opatija-crozilla-news Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako se u kolovozu za kvadratni metar opatijskih stanova u prosjeku tražilo 3268 eura, što je 0,2 posto više no mjesec ranije, odnosno 3,4 posto više no lani. Tamošnjim je kućama cijena u prosjeku preko 30 posto niža od cijena stanova, a za kvadratni se metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 2253 eura.

Ovaj slikoviti, turistički gradić privlači mnoge strane i domaće turiste, kako u turističkoj sezoni, tako i izvan nje. Predivna obala i priroda, plaže, parkovi, kilometarska šetnica kao i stare austro-ugarske vile koje se isprepliću s brojnim hotelima – „mamac“ su velikom broju posjetitelja među kojima se uvijek krije i određeni udio kupaca nekretnina.

Nekretnine na opatijskom području koje se prodaju putem oglasnika Crozilla.com uglavnom imaju višu prosječnu cijenu kvadrata nego one u većini drugih dijelova Hrvatske, ali kupaca na tom području ne nedostaje. Naime, Predrag Dilenardo-Zamlić, voditelj agencije Opatija nekretnine za oglasnik Crozilla.com rekao je kako je opatijsko tržište trenutno jako aktivno. Kaže kako za nekretnine na tom području ima mnogo upita, posebno iz inozemstva, a pritom je uglavnom riječ o onima s njemačkog govornog područja, te od građana ex-Yu država. Najviše se, kaže Dilenardo-Zamlić, prodaju prvenstveno stanovi, ali i kuće za odmor te zemljišta.

Širok raspon cijena novogradnje

Poznato je kako presudnu ulogu u visini cijene nekretnina uglavnom ima lokacija, pa je raspon tamošnjih cijena u segmentu novogradnje dosta širok, ovisno o mjestu na kojem se objekt nalazi. Cijene novih stanova u Opatiji na oglasniku Crozilla.com kreću se već od oko 1000 eura po kvadratu – koliko se traži za objekte udaljene od središta grada i mora, odnosno za one smještene na manje atraktivnim lokacijama. Čak i desetak puta veće cijene traže se za luksuzne stanove na prestižnim lokacijama, prvenstveno za one uz obalu, a takvi se objekti nerijetko prodaju potpuno uređeni te imaju i bazen, lift, garažu.

Predrag Dilenardo-Zamlić za Crozilla.com kaže kako se novogradnja u samom gradu prodaje po cijenama od 3500 do 9000 eura + PDV, u okolici Opatije između 2500 i 5500 eura + PDV, dok se u zaleđu njihove cijene kreću od 1500 do 4200 eura + PDV.

Nema previše upita za subvencije

Dilenardo-Zamlić kaže kako su prve zahtjeve za APN već odradili s kupcima, pogotovo za lokacije kao što su Kastav, Viškovo i Rijeka, no dodaje kako u Opatiji i okolici nema previše upita za financiranje uz APN-ove subvencionirane kredite, te zbog toga poticaji nisu uvelike utjecali na tržište kako je to slučaj u nekim drugim područjima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>