U novu godinu s još nižim cijenama stanova!

Pad cijena stanova, kao i njihove prodaje,  jedna su od osnovnih obilježja 2010. godine. Podaci portala Crozilla.com pokazuju da se trend pada cijena  nastavio i u prosincu, u kojem je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,8 posto.
U odnosu na prosinac prošle godine, zabilježen je pad cijena stanova u visini od 3,1 posto. Usporedimo li  cijene stanova  s onima iz prosinca 2008. godine, uvidjeti ćemo da su današnje cijene niže čak za 10 posto. Maruška Vizek sa  zagrebačkog Ekonomskog instituta,  za portal Crozilla.com govori: „Pad cijena je zagarantiran nepovoljnim gospodarskim kretanjima, i to prvenstveno rastom nezaposlenosti, smanjivanjem plaća, potrošačkim pesimizmom, ali i nepovoljnijim uvjetima financiranja. Dodatan pritisak na pad cijena bi se mogao desiti ako se tijekom predstojeće godine uvede porez na imovinu u bilo kakvom obliku.

Cijene u prosincu

Najveći  porast cijena tijekom prosinca bilježi Split u kojem su cijene stanova među najskupljima u Hrvatskoj. U tom su gradu cijene porasle za 2,3 posto i ovog su prosinca iznosile 2125 eura po metru kvadratnom.
Nakon nekoliko mjeseci i Osijek je osjetio blagi porast cijena stanova od 0,7 posto, koji je rezultirao cijenom od  966 eura po metru kvadratnom. Cijene stanova su jedva primjetno porasle i u Zadru, a  prosječna je cijena metra kvadratnog u tom gradu iznosila 1576 eura.
Pula  je u prosincu po pitanju cijena ostala na razini onih iz studenog i iznosile su 1434 eura po metru kvadratnom.
Podaci portala Crozilla.com pokazuju da je najizraženiji pad cijena  u prosincu zabilježio grad Dubrovnik, gdje su cijene stanova pale 4 posto  te su se „spustile“ na  3196 eura po metru kvadratnom. Cijene su u  Rijeci zabilježile pad od 0,4 posto, pa su cijene tamošnjih stanova u prosincu  iznosile 1631 euro po metru kvadratnom. Blagi pad od 1 posto dogodio se i Zagrebu, pa su tako cijene u našoj metropoli iznosile 1806 eura po metru kvadratnom.

Zagreb – Centar i dalje najskuplji

Promjene cijena na mjesečnoj razini u Zagrebu bilježe negativan predznak. Podaci portala Crozilla.com pokazuju da je u prosincu pad cijena vidljiv u svim dijelovima grada.


Najskuplji dio grada i dalje je Centar, u kojem je cijena kvadrata  još uvijek preko 2000 eura po metru kvadratnom. Ta je cijena u prosincu iznosila 2097 eura, što pokazuje i mjesečni  pad cijene od  1,2 posto. Najpovoljniji dio grada, Novi  Zagreb, ovog  je prosinca bilježio pad u cijenama od 2,8 posto, a one su se spustile na 1538 eura po metru  kvadratnom.
Cijene  stanova u zapadnom dijelu grada u  prosincu su pale za 0,4 posto, a cijena je kvadrata iznosila 1721 euro.  Prema podacima portala Crozilla.com, istočni dijelovi grada također bilježe pad cijena stanova, a prosinačke cijene bilježe pad od 0,7 posto te iznose 1774 eura po metru kvadratnom.
Posjetitelji portala Crozilla.com u prosincu su pokazali najveći interes za  Centar, Trešnjevku, Jarun i Črnomerec.

Najtraženiji stanovi

Podaci portala Crozilla.com pokazuju da su našim posjetiteljima najatraktivniji stanovi na području  Zagreba, Splita, Zadra i Samobora. Od stranih posjetitelja koji su u prosincu pretraživali stananove iz ponude Crozilla.com, najveći je broj dolazio iz BiH, Njemačke, Italije i Slovenije. Na visokom su se petom mjestu našli posjetitelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Zagreb, Istra i Split – područja su na kojima su strani posjetitelji portala Crozilla.com u prosincu najviše pretraživali stanove koji su na prodaju.   Naše Arapske posjetitelje u prosincu je zanimao samo grad Zagreb, a stanove su pretraživali u najskupljim  kvartovima poput Centra i Medvešćaka.

Što nas čeka  sljedeće godine?

Kakvo nas stanje na tržištu nekretnina očekuje sljedeće godine, za portal Crozilla.com svoje je mišljenje dala Maruška Vizek, znanstvena suradnica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu: „Postepeni pad cijena će se nastaviti dok god se na tržištu nalaze velike zalihe neprodanih stanova koje su postale uteg oko vrata građevinarima i bankama i koje koče pokretanje novih stambenih projekata. Dinamika daljnjeg pada cijena ovisit će značajno i  o  razvoju odnosa na relaciji građevinski sektor – banke, gdje će biti ključno koji će od ta dva navedena sektora biti prvi prisiljen povući crtu i progutati gubitke. Za sada, i jedan i drugi sektor se bave prebacivanjem odgovornosti na onog drugog ili pokušajima prebacivanja odgovornosti na državu. Smatram da i banke i građevinari i dalje žive u uvjerenju kako je trenutna situacija na tržištu samo prolazna, pa je samo pitanje vremena kada će se aktivnost na tržištu nekretnina oporaviti do razine zabilježene prije 2008. godine. Budući da su takva promišljanja iluzorna, 2011. treba shvatiti kao godinu konsolidacije sektora stambene izgradnje u kojoj  će preživjeti samo ona poduzeća koja za traženu cijenu mogu ponuditi dobar proizvod.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>