Turisti poručili: Vidimo se i na ljeto u Istri

Uskrsni blagdani su prošli, proslavljen je Međunarodni praznik rada, no na graničnim prijelazima u Istri je još uvijek prometno.

Točnije, više od 63 tisuće stranih gostiju ušlo je tijekom vikenda preko prijelaza Kaštel, Plovanija i Požane, dok ih je istodobno izašlo 50.590. Najviše prometa bilo je tijekom petka i subote- piše Glas Istre.

U subotu je tako u Istru ušlo 27.265 stranaca i sedam tisuća domaćih putnika, dok je u petak stranaca na ulasku bilo 28.813, a domaćih 5.858. Pritom su u subotu izašle ukupno 24 tisuće, a u petak nešto više od 30 tisuća putnika. U nedjelju je do podneva i dalje bilo više ulazaka nego izlazaka, barem što se tiče stranih gostiju. Njih 7.503 je tijekom prijepodneva ušlo u Istru, dok ih je 6.738 izašlo.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, od 22. do 25. travnja u Hrvatskoj je zabilježeno 119.719 dolazaka, što je 208 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, dok je noćenja bilo 364.296, za 192 posto više nego u uskrsnom vikendu 2010. Kad je riječ o Istri, i tu su rezultati bili dobri – na Poluotoku se odmaralo oko 50 tisuća gostiju, što je otprilike 60 posto više turista nego lani– piše Glas Istre.

Unatoč dobrim rezultatima, koji su tek prva dobra najava za turističku sezonu, pred turističkim djelatnicima je još puno posla do 31. prosinca kada završava sezona. Pravi ispit i prava predsezona, odnosno nadolazeći mjesec svibanj tek je pred nama i potrebno ga je odraditi kvalitetnije nego ikada do sada“, rekao je u subotu ministar turizma Damir Bajs, dajući prve ocjene ostvarenih turističkih rezultata tijekom proteklih blagdana.

Iako je, dakle, turista bilo u većem broju, ovog vikenda na istarskom graničnom prijelazu Kaštel, gdje su se doduše stvarale duže kolone vozila, zastoja nije bilo. Za prelazak granice nije se čekalo ni pet minuta, no nešto veće kolone zabilježene su u poslijepodnevnim satima na izlazu iz Istre. Najviše je bilo vozila slovenskih oznaka, što ne čudi jer su mnogi naši susjedi s uskrsnim blagdanima spojili nacionalni praznik te proveli cijeli tjedan na našoj obali.

Jedan od njih je i Franz Mižnar koji je s obitelji odmor proveo u Poreču. Iz Tržiča je te stalni gost na istarskoj obali. Sviđa mu se, kaže, što je blizu, a obala prekrasna. Također, uživa u istarskoj kuhinji te ponudi izleta. Vjeruje da će se vratiti i tijekom kolovoza.

Talijanka Fulvia Vescovo iz Trsta, koja je odmor sa suprugom provela također u Poreču, veli da je Uskrs bio dobra prilika da posjete Istru pa su se odlučili na sedmodnevni odmor. Zadovoljna je ponudom, posebno čistoćom mora, a planira i ljetne praznike provesti u Istri, najvjerojatnije u Umagu.

Izvor: Glas Istre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>