Turista osjetno više nego lani

Podatak da je u Istru u prva četiri, inače uvijek relativno “suha” turistička mjeseca, ostvareno čak 16 posto više noćenja i da je u domaćim turističkim destinacijama boravilo 12 posto više turista, više je nego dobra vijest- piše Glas Istre.

Međutim, ona u drugu ruku ne bi trebala čuditi s obzirom na iznimno dobre najave s turističkih sajmova diljem Europe ove zime, koji su govorili da je 2011. godina – godina putovanja. I to zahvaljujući tome što se velik dio europskih zemalja, na našu sreću, počeo polako vaditi iz gospodarske i financijske krize.


Da se lakše živi, troši i putuje turisti su pokazali na samom početku godine. Naravno, u prilog nam svakako ide odsustvo padalina, nema islandskog pepela koji je lani blokirao zračni promet, a i Uskrs je kasnije došao. Blizina dvaju praznika u Sloveniji dodatni su plus. Kada se svi ti faktori poslože, a jesu, dobivamo ovako dobre rezultate. A to je 228 tisuća dolazaka i 828 tisuća noćenja, 115.000 više nego u lanjska prva četiri mjeseca.

Time je posebno zadovoljan čelni čovjek istarske Turističke zajednice Denis Ivošević koji kaže da takve brojke donose 0,6 posto povećanja prometa na godišnjoj razini.

Naravno da smo zadovoljni što smo u prva četiri mjeseca ostvarili gotovo milijun noćenja. Međutim, teško je na osnovu ovako dobrih rezultata prognozirati kakav će biti daljini tijek sezone. O tome ćemo više znati 15. lipnja. Za ovu smo godinu predvidjeli ukupni porast prometa od jedan posto, ali kada bismo nastavili s ovako dobrim rezultatima, vjerujem da bi taj porast mogao doći i do 1,8 posto.
Posebno nas raduje što su nam se u prava četiri mjeseca vratili Talijani koji su imali plus od 16 posto u noćenjima, kao i Austrijanci. Dobri su bili i Slovenci i to prije svega jer su Uskrs povezali s Praznikom rada pa su imali rast od čak 22 posto. I s njemačkog tržišta imamo porast, 13 posto više dolazaka i dva posto više noćenja
“, ističe Ivošević.

Dosad su najviše profitirali Rovinjci koji su ostvarili čak 133 tisuće noćenja, što je ogroman plus od čak 75 posto. U tom istom periodu imali su i 45 posto više turista, a vjerojatno dobar dio razloga tako dobrog početka godine leži u brojnim kongresima koji se odvijaju u tom gradu, za koji mnogi kažu da je u tom segmentu preuzeo primat Opatiji. Isti broj noćenja imao je i Poreč, međutim, to u njihovom slučaju znači manjak od jedan posto u odnosu na lani.

Ipak, kako navode u Glasu Istre,  pobjednik po turističkom prometu u Istri nisu ni Poreč, ni Rovinj, već Umag i to s 47,6 tisuća dolazaka i 151 tisućom noćenja, što je osam, odnosno dvadeset posto više nego lani. I druga su veća istarska turistička središta dobro prošla, osim Labina, odnosno Rapca i Medulina, koji su u odnosu na lani imali i manje dolazaka i noćenja.

Izvor: Glas Istre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>