Tržište već osjeti utjecaj zakona o sufinanciranju stambenih kredita

Svaka financijska pomoć pri otplati dugogodišnjih kredita nailazi na odobravanje građana, a najavljeno sufinanciranje polovice rate kredita u trajanju od četiri godine već je naišlo na plodno tlo.
Iako Zakon o subvencioniranju stambenih kredita još uvijek nije u potpunosti dovršen, njegov se utjecaj na tržištu već osjeti. Agencije za nekretnine u nekim dijelovima Hrvatske već bilježe porast potražnje jer velik broj građana želi iskoristiti ovu pomoć države.
Utjecajem ovog zakona u najavi, potražnja je porasla i na području Osijeka: „Svaka subvencija, kada se radi o kupovini nekretnine, samo može donijeti povećanje prodaje.“ – rekao je za Crozilla.com Krunoslav Šabić, direktor agencije TASMAN-NEKRETNINE d.o.o. iz Osijeka, te dodao kako oni već sada imaju velik broj potencijalnih kupaca koji računaju na državne subvencije.

kuca-cijena-novac-crozilla

Potražnja je porasla, ali je kupnja na čekanju

Utjecaj zakona o subvencioniranju stambenih kredita osjeti se već neko vrijeme, a unatoč porastu potražnje za nekretninama, njihova je kupnja ipak u velikom broju slučaja odgođena ne nekoliko mjeseci, barem do srpnja kada bi zakon o sufinanciranju trebao zaživjeti, pa je time i tržište u svojevrsnom zastoju.
Najava vladine pomoći odnosno sufinanciranja polovice rate kredita, prema riječima Ivane Čikić, vlasnice agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o. iz Sesveta, došla je prerano s obzirom da su, mnogo prije no što je Zakon uopće i zaživio, u javnost puštene tek projekcije koje nisu bile u potpunosti dorađene. Najava navedene „pomoći“ u otplati kredita došla je, naime, mnogo ranije od konačne verzije zakona i početka sufinanciranja, čime je, prema njenim riječima, još krajem prošle godine uzrokovan zastoj u prometu nekretninama.
Ivana Čikić za oglasnik Crozilla.com rekla je kako se posljednjih mjeseci javljaju slučajevi čekanja s kupnjom. Naime, određen broj kupaca koji je pronašao idealne stanove vlasnicima je dao kaparu za kupnju koja je zatim odgođena do srpnja.
No, Čikić navodi i kako takav način kupnje ipak i ne prolazi baš uvijek. Naime, nekretnine u novogradnji, stanovi na dobrim lokacijama i s dobrim rasporedom prostorija izrazito su traženi na tržištu pa se time i lako prodaju, stoga njihovi prodavatelji često ne pristaju na odgodu plaćanja od nekoliko mjeseci.
Ove su subvencije namijenjene osobama do 45 godina starosti. No, problem se u posljednje vrijeme javlja na onim područjima na kojima glavninu kupaca čine upravo osobe koje spadaju u tu dobnu skupinu.
„Paleta kupaca nekretnina na zagrebačkom je području dosta široka, pa se tamo promet nekretninama i dalje odvija bez teškoća, dok je na periferiji ili izvan grada situacija ipak nešto teža. Ova mjera pomoći pri otplati kredita namijenjena je građanima mlađim od 45 godina koji žele riješiti vlastito stambeno pitanje, a na rubnim dijelovima grada glavninu kupaca čine upravo građani te dobne skupine koji čekaju državne subvencije pa je i prodaja na tim područjima u stagnaciji dok sufinanciranje ne zaživi u potpunosti.“– rekla je Čikić za Crozilla.com.

U Lici bez većih promjena

Ivan Bižanović, vlasnik i prokurist agencije LIKA NKERETNINE d.o.o. iz Otočca za Crozilla.com rekao je kako smatra da subvencioniranje rata kredita neće bitno utjecati na tržište nekretnina na području Like jer kupci tamo nemaju mnogo izbora: „Ostati će isto kao da ih i nema, nitko se ne veseli tim mjerama, zainteresiranost mala i nikakva, kao i potražnja za stanovima.“ Bižanovaić dodaje kako je ponuda stanova mala, a novi se stanovi na tom području ne grade. „Ono što se prodaje je velike kvadrature i kupci se više odlučuju za kupnju kuće nego stana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>