Tržište usporavaju nerealno postavljene cijene

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom ožujka bile tek 0,1 posto više no mjesec ranije, te 5,4 posto više no lani.

cijene-stanova-03-2019
Oko 2 posto niže mjesečne vrijednosti zabilježene su u Bjelovaru u kojem se za kvadrat stana u prosjeku tražilo tek 692 eura. Kvadratni je metar na području Slavonskog Brodu oglašavan po 821 euro što je 0,6 posto manje no mjesec ranije.
Pad cijena tijekom ožujka nije zaobišao niti gradove na moru, pa su niže vrijednosti zabilježene u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Šibeniku i Senju.
Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je u Senju kvadratni metar stanova oglašavan po 1631 euro, u Šibeniku u prosjeku po 2101 euro, a u oba je grada zabilježen mjesečni pad cijena od 0,5 posto. U jednakom su postotku pojeftinili i stanovi u Dubrovniku, koji s cijenom kvadratnog metra od 3745 eura i dalje drži titulu najskupljeg grada. U Splitu se za kvadratni metar tražilo 2944 eura što pokazuje mjesečni pad od 0,4 posto.
Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je blaga mjesečna razlika u vidu pada cijena stanova od 0,1 posto tijekom ožujka zabilježena u Zadru u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2242 eura.
Osijek, s cijenom kvadrata od 956 eura i Zagreb sa 1952 eura bilježe mjesečni porast od 0,4 posto. Prosječna oglašavana cijena varaždinskih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u ožujku je iznosila 1183 eura po metru kvadratnom što je 0,9 posto više no mjesec ranije. Jednako su toliko poskupjeli i stanovi u Rijeci gdje se za kvadratni metar tražilo 1499 eura.
Umaškim je stanovima cijena porasla za 0,7 posto, te je u prosjeku iznosila 2103 eura po kvadratu.
Najveći je porast tijekom ožujka zabilježen u Poreču u kojem su vrijednosti stanova bile 1,2 posto više no mjesec ranije, te u Puli i Opatiji u kojima su porasle za 1,1 posto. Prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra stana u Poreču je iznosila 1919 eura, u Puli 1734 eura, a u Opatiji čak 3049 eura.

Kupci nisu spremni platiti više od realne cijene

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je tijekom ožujka bilo vidljivo „smirivanje“ rasta cijena, a u pojedinim gradovima zabilježen je čak i njihov lagani pad.
Da se na tržištu događa lagani „zaokret“ vidljivo je i u agenciji za nekretnine Dom ekspert d.o.o., naime, Ivana Čikić, direktorica navedene agencije, rekla je kako se unazad mjesec dana osjeti usporavanje tržišta, odnosno smanjen broj prodanih nekretnina, te za Crozilla.com dodaje: „Manjim dijelom je razlog što će u jesen kupci moći iskoristiti subvencije koje naša država omogućuje. Međutim, većim dijelom usporavanju prodaje nekretnina uzrokovale su pretjerano visoke cijene, pogotovo nekretnina u Zagrebu.“
Čikić navodi kako su prodavatelji, nažalost, postali nerealni, te kako su mediji doprinijeli tome da se krajem 2018. u njihovoj percepciji stvorila slika kako će cijene njihovih nekretnina rasti do neba. „Smatram da je prošao prvi val akumuliranih kupaca koji su bili spremni platiti višu cijenu. To je i logično za Zagreb, zato što kupci nekretnina u Zagrebu dolaze iz cijele Hrvatske. Sada su ostali kupci koji se oslanjaju na svoja primanja, a oni nisu spremni platiti veću cijenu od realne. To je i razlog zbog kojeg su kupci shvatili da nemaju ništa za izgubiti pa su odlučili čekati pad cijena ili subvencije.“ – rekla je Ivana Čikić za Crozilla.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>