Tržište podređeno kupcima – za svoj novac traže maksimum

Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako su u usporedbi s 2010. godinom, prosječne tražene cijene stanova lani zabilježile pad od gotovo 7 posto.
kupnja-stana-CrozillaPrijašnjih godina razlike su u istom vremenskom uzorku znale biti mnogo veće, no unatoč dugom razdoblju pada cijena stanova, tijekom 2014. godine bilo je i perioda kada su cijene bilježile porast vrijednosti, a to je najčešće bio slučaj u gradovima uz more. Naime, nije neobično da s dolaskom lijepog vremena i turista, odnosno potencijalnih stranih kupaca, zbog porasta potražnje ujedno blago porastu i cijene nekretnina na Jadranu. Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine d.o.o za portal Crozilla.com rekao je kako se tržište u Rijeci tijekom 2014. godine stabiliziralo i nije zabilježen daljnji pad prodaje, „za razliku od prije par godina kada se prodavalo se i svašta po nerealnim cijenama i kada su prodavatelji bili ti koji su diktirali uvijete na tržištu, danas je situacija suprotna i kupac je kralj tržišta.“

Tržište podređeno kupcima – za svoj novac traže maksimum

Dogma-logo„Danas kupac više razmišlja prije nego se odluči za nekretninu, svakim danom sve je educiraniji i za svoj novac traži maksimum. Iz navedenog razloga kvalitetnije nekretnine na boljim lokacijama lakše i brže se prodaju i postižu više cijene.“- rekao je za portal Crozilla.com Branko Papeš, te dodaje kako se u Rijeci najviše traže stanovi i to oni s jednom sobom i dnevnim boravkom, ukupne površine 40-45 „kvadrata“, te stanovi s dvije sobe i dnevnim boravkom površine 60-70 metara kvadratnih. Traže se stanovi na gradskim linijama, po mogućnosti u novogradnji. Kupci u pravilu izbjegavaju prizemlja i više katove, a favoriziraju stanove smještene od 1. do 3. kata. Lakše i brže se prodaju stanovi koji su uređeni i koji ne zahtijevaju velika dodatna ulaganja.

Lanjske cijene stanova gotovo 7 posto niže no tijekom 2010.

Dubrovnik-crozilla_nekretnine

Dubrovački stanovi najskuplji tijekom 2014. godine

Jedan od jeftinijih gradova, kada su stanovi u pitanju, prošle godine je bio Osijek u kojem se za „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 916 eura, što je 9,9 posto manje no 2010.godine. Jedva zamjetna razlika u cijeni usporedbi s istim razdobljem zabilježena je u Dubrovniku gdje iznosi tek 0,5 posto. Lani se za tamošnji „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo čak 3349 eura.
U usporedbi s 2010. godinom, tijekom prošle godine su cijene stanova u Puli bile za 11,6 posto niže, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 1276 eura – pokazuju to podaci portala Crozilla.com. U istom razdoblju, oglašavane cijene samo u Zadru bilježe porast vrijednosti – oko 200 eura po metru kvadratnom, odnosno oko 13 posto, a cijena „kvadrata“ lani je u prosjeku iznosila 1843 eura. Osjetnu razliku, odnosno pad cijena od 16,2 posto, prema statistikama portala Crozilla bilježi Zagreb gdje je prosječna tražena cijena metra kvadratnog stana u prosjeku iznosila 1557 eura.
Tijekom prošle godine, prema podacima portala Crozilla.com cijene riječkih stanova u prosjeku su iznosile 1383 eura po metru kvadratnom, što je 18 posto niže no tijekom 2010.godine. Splitski stanovi, u odnosu na 2010. godinu, bilježe razliku u cijeni od 3 posto, a lani se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 2057 eura.

Prosječne oglašavane cijene stanova tijekom 2010. i 2014. godine, izvor:Crozilla.com

Crozilla-cijene-stanova_2010-2014

Turizam utječe na prodaju nekretnina

„U Rijeci su najaktivniji periodi 9.,10. i 11. mjesec i tada se proda najviše nekretnina iako bude i iznenađenja. S obzirom na blizinu Opatije, Istre, Kvarnerskih otoka, Crikvenice i ostalih atraktivnih lokacija aktivni su nam i ljetni mjeseci.“ – rekao je Papeš za Crozilla.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>