Tržište može progutati samo realne cijene

Lipanjske cijene stanova koji se prodaju putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com bilježe porast od 0,2 posto na mjesečnoj, te 5,3 posto na godišnjoj razini.

Valja imati na umu kako se oglašavane cijene razlikuju od onih po kojima se stanovi na koncu i prodaju, a Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla d.o.o. za Crozilla.com rekao je kako su se u odnosu na prošlu godinu prodajne cijene stanova promijenile oko 4-6 posto, iako su se, kako kaže, one tražene promijenile dosta više. „Vlada pozitivna euforija, prodavatelji se vrlo često polakome, ali onda nakon nekog vremena shvate da tržište ipak može progutati samo realnije cijene.“ – dodaje Serdarušić.

stanovi-zgrada-1

Najveći rast u odnosu na prošlu godinu u lipnju je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježen u Puli gdje su cijene bile 13,2 posto više, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 1756 eura.
Gotovo 12 posto skuplji no lani bili su stanovi u Šibeniku koji su u lipnju u prosjeku oglašavani po 2143 eura. Oglašavana cijena senjskih kvadrata, 1636 eura, za 11,1 posto je viša od one iz istog mjeseca lani.
Godišnji porast vrijednosti u visini od 10 posto zabilježen je u Splitu u kojem se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2975 eura, te u Zadru u kojem su stanovi oglašavani po 2262 eura po kvadratu.
Rijeka, Umag i Opatija bilježe godišnji porast od oko 6 posto. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Rijeci je iznosila 1515 eura, u Umagu 2161 euro, a u Opatiji čak 3148 eura.
Najskuplji je i dalje ostao Dubrovnik s cijenom od 3810 eura po metru kvadratnom, no navedeni je iznos ipak manji no lani, a razlika iznosi 1,4 posto.

Najskuplji grad u unutrašnjosti, ali ujedno i najtraženiji po pitanju stanova za prodaju i dalje je Zagreb. Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova u lipnju bila 8,8 posto viša no u istom mjesecu lani, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 2010 eura.
U Varaždinu su cijene, u odnosu na prošlu godinu, porasle za 5,5 posto i iznosile 1175 eura po kvadratu.
U drugim gradovima na tom dijelu zemlje prosječne oglašavane cijene kvadratnog metra nisu bile više od 1000 eura. Tako je, primjerice, cijena kvadrata stana na području Osijeka u prosjeku iznosila 979 eura, u Slavonskome Brodu 826 eura, a u Bjelovaru 705 eura.

U Zagrebu se traže stanovi s cijenama do oko 250.000 eura

Zagreb, Osijek, Pula i Split gradovi su u kojima je tijekom lipnja na oglasniku Crozilla.com vladala najveća potražnja za stanovima. Interes za kupnjom stanova na našim je područjima zabilježen i među potencijalnim kupcima iz inozemstva među kojima su najbrojniji bili oni iz BiH, Austrije, Njemačke, Slovenije i Švicarske, a najviše ih je zanimala ponuda u Zagrebu, Crikvenici, Puli, te Krku i Umagu.

Na najtraženijem području, onom zagrebačkom, potražnja je različita od kvarta do kvarta, a Serdarušić kaže kako se najviše traže stanovi u centru grada i zoni tramvaja. „U centru se najviše traže mali stanovi koji bi se mogli koristiti u poslovne svrhe za dnevni najam. Zatim se traže i veći stanovi koji se mogu podijeliti na dva ili više apartmana.“ – rekao je Sergio Serdarušić za Crozilla.com, te dodao kako se u drugim kvartovima najviše traže novije gradnje sa 3 spavaće sobe, površine do 90 kvadrata, s garažom, odnosno oni s cijenom do oko 250.000 eura. Dodaje i kako, ovisno o mikrolokaciji, katu, rasporedu, orijentaciji te drugim parametrima renovirani stanovi u centru postižu cijene između 2200-3500 eura po kvadratu, dok se u tramvaj zoni prodaju između 1800-2500 eura po kvadratu.

Komentari
  1. 3 godine ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>