Tržište je u svim segmentima u potpunoj hibernaciji

U vrlo kratkom razdoblju tržište nekretnina značajno se promijenilo, a najveći utjecaj na njega, kao i na cjelokupno svjetsko gospodarstvo, ostavile su restrikcije vezane uz Covid-19.

novac-nekretnine-crozilla-news
Kakvo je trenutno stanje na tržištu nekretnina, doznajemo od dopredsjednika Udruženja poslovanja nekretninama HGK  Ivana Bižanović, vlasnika i direktora agencije Lika nekretnine d.o.o. , ujedno  člana Odbora za medije Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama: Nastavak odgođenih transakcija kad popuste mjere fizičkog udaljavanja

Tržište je trenutno u potpunoj hibernaciji u svim segmentima. Transakcija skoro uopće nema, osim u manjem opsegu u odnosu na prošlu godinu onih nekretnina koje se kupuju subvencijama, jer kupci koji su potpisali Ugovore s prodavateljima prije situacije s coronavirusom sad ne žele gubiti kapare, pa nastavljaju s procesom kupoprodaje. Mnogi drugi kupci otkazali su, ili barem odgodili, kupoprodaje. U Gradu Zagrebu zabilježen je manji broj transakcija u rezidencijalnom najmu radi potresa, onih građana koji su morali napustiti svoje oštećene ili uništene domove u centru. U Lici se bilježi mali porast upita za poljoprivredna zemljišta.
Očekujemo nastavak odgođenih transakcija kad popuste mjere fizičkog udaljavanja, ali njihov broj ovisit će o ekonomskoj situaciji i uvjetima banaka. U područjima s većim udjelom stranih kupaca npr. Dalmacija i Istra, njihov broj ovisit će o tome kakva će biti situacija s coronavirusom u njihovim matičnim zemljama i kad će se normalizirati međudržavni promet. Na ovim lokacijama, i u Lici, velik je udio investicija u nekretnine za najam turistima, očekujemo da će određeni broj takvih nekretnina doći na tržište, ali intenzitet ovisit će dodatno o odlukama banaka o moratorijima na kredite. Ukoliko će takvi investitori imati „vremena za disanje“ neće prodavati svoje nekretnine dokle god ima nade da će se turistički sektor aktivirati pa da ih investicija neće preskupo koštati.
Broj transakcija općenito, na svim lokacijama, uvelike će biti pod utjecajem stope nezaposlenosti i platežne moći građana, kamatnih stopa, kriterija kreditiranja, tečaja kune i pristupa HNB-a, te stopama rasta ili pada BDP-a. Na lokacijama s visokom razinom investicija u turistički sektor čekamo kakvo će biti stanje, hoćemo li uopće imati turističku sezonu, tko će biti gosti itd. Za sad ne dajemo negativna predviđanja jer je previše nepoznanica.

Cijene nekretnina

S obzirom da smo već najavljivali i očekivali stabilizaciju, kao i prestanak neosnovanog rasta cijena, ona će se sad sigurno dogoditi. Eventualan pad cijena, i brzina kojom će se on dogoditi, a koji za sad ne možemo prognozirati jer tržište stoji, ovisit će o stopi nezaposlenosti i platežne moći građana, kamatnim stopama, kriterijima kreditiranja, tečaju kune i pristupom HNB-a, stopama rasta ili pada BDP-a, te stanja turističkog sektora. Za sad ne dajemo negativna predviđanja jer je previše nepoznanica.

Subvencije je potrebno redefinirati i prilagoditi

Udruženje je od početka smatralo da su manjkave i zagovarali smo drugi oblik poticanja kupnje. Sad ih je još potrebnije prilagoditi za socijalno ugrožene skupine, deficitarna zanimanja, područja koja će biti jako zahvaćena manjkom turističke ili gospodarske aktivnosti. Dodatno, sad kad je situacija s uvjetima kreditiranja i kamatnim stopama vrlo neizvjesna, i kad će vjerojatno još manji broj građana biti kreditno sposobni, smatramo stimulaciju zaduživanja, što Subvencije potiču, opasnom tj. Subvencijama ne treba stimulirati samo one koji su kreditno sposobni jer to postaje još diskriminatornije nego prije. Nadalje, subvencije su uvijek utjecale na ritam transakcija pa ih je bilo više prije puštanja Subvencija, a manje u doba dok ih se čekalo, tako da bi i nadalje mogle negativno utjecati na transakcije, za koje je bolje da se pokrenu što prije. Subvencije su uvijek utjecale na porast cijena, što je u situaciji kad je potrebna njihova korekcija vrlo nepovoljno za sve aktere na tržištu.
Subvencije je sad više nego ikad potrebno redefinirati i prilagoditi. Ne bi smjele biti namijenjene samo kreditno sposobnim građanima. Postaju još upitnije nego prije jer stimuliraju porast cijena i nepravilan ritam transakcija, što je uvijek bilo nepovoljno za tržište, a u trenutku kad će biti važno da se tržište ravnomjerno aktivira i da cijene budu stabilne kako bi građani nastavili kupovati, još i više.

Stvarna šteta uzrokovana potresom ćemo tek će utvrditi

Stvarnu štetu uzrokovanu potresom ćemo tek utvrditi, kada veći broj vlasnika obavi detaljne inspekcije nekretnina. S obzirom na strukturu stanovništva u centru Zagreba, činjenicu da u mnogim zgradama ne postoje rezerve u pričuvi, i investicija koje su potrebne da bi se zgrade adekvatno protupotresno osigurale, upitno je koliki broj nekretnina i zgrada će se propisno sanirati. Doći će do razlike u atraktivnosti i cijenama nekretnina ovisno o tome koliku su štetu pretrpjele, te na koji način će se ona sanirati. Mnogi vlasnici koji su privremeno iselili iz svojih stanova svakako planiraju renovaciju, sanaciju i povratak u njih, tako da ne očekujemo propast tržišta nekretnina u centru. Ta mikrolokacija će uvijek će imati svoju vrijednost, ali cijene će se tek nakon sveobuhvatnije inspekcije i početka obnove, moći precizno definirati. Sigurno će se kratkoročno pojaviti određen broj špekulativnih kupaca, koji će htjeti po niskim cijenama kupovati uništene ili jako oštećene nekretnine. O vlasnicima i njihovoj mogućnosti sanacije ovisit će hoće li doći do većeg broja ovakvih transakcija.
Sanacija će ovisiti i o novom Zakonu koji će donijeti Ministarstvo, ali indicije su da pomoć građanima neće biti velika niti sveobuhvatna. Već postoji strah od netransparentnosti i pogodovanja. Primjer toga je visok trošak sanacije dimnjaka i prije nego što je Zakon donesen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>