Traže se moderne, nove kuće

kuce-crozillla_nekretninePrema podacima portala Crozilla.com oglašavane cijene kuća tijekom listopada na mjesečnoj razini bilježe pad od 1,3 posto.

Poznato je da su nekretnine na Jadranu skuplje od onih u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a podaci portala Crozilla.com pokazali su da je to „pravilo“ tijekom listopada vrijedilo i za cijene kuća. Prosječne tražene cijene kuća na kontinentalnom dijelu jedino su na području Zagreba prelazile iznos od 1000 eura po „kvadratu“, dok cijena nije prelazila tu granicu u ostalim gradovima uključenima u istraživanje portala Crozilla.com. U gradovima uz more prosječne tražene cijene „kvadrata“ kuća, s uključenom cijenom okućnice, unatoč mjesečnom padu, mahom su ostale četveroznamenkaste.

Cijene kuća tijekom listopada

Prema podacima portala Crozilla.com tijekom listopada se u Puli za metar kvadratni kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1342 eura, u Zadru 1804 eura, a u Šibeniku 1210 eura. Prosječne tražene cijene kuća u Splitu, s uključenom cijenom okućnice, unatoč najvećem mjesečnom padu cijena (-10,7 posto) iznosile su 2055 eura po metru kvadratnom. Najveći godišnji pad cijena kuća (10,2 posto) bilježi Rijeka gdje se za metar kvadratni tijekom listopada u prosjeku tražilo 1194 eura.
Na mjesečnoj razini prosječne tražene cijene kuća bilježe porast u Zagrebu (6 posto) i Zadru (2,3 posto), dok je u ostalim gradovima zabilježen pad cijena. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Zagrebu je tijekom listopada iznosila 1249 eura.
Cijene varaždinskih kuća, prema statistikama portala Crozilla.com, tijekom listopada bile su za 0,3 posto niže no mjesec ranije, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 991 euro. Tek 539 eura za metar kvadratni kuće s uključenom cijenom okućnice tijekom listopada tražilo se u Osijeku, a taj je iznos 3,3 posto viši no lani u istom mjesecu. Cijena „kvadrata“ kuće u Sisku u prosjeku je iznosila 601 euro, što je 3,2 posto manje no mjesec ranije. Mjesečni pad cijena zabilježen je i na području Bjelovara gdje su kuće na mjesečnoj razini bile 1,4 posto jeftinije, a za metar kvadratni u prosjeku se tražilo 628 eura.

Graf: Prosječne tražene cijene kuća tijekom listopada 2014., izvor: Crozilla.com
cijene_kuća_10-2014-crozilla

Najveća potražnja za kućama u Zagrebu

Za kućama, koje su tijekom listopada posjetiteljima portala Crozilla.com (nakon stanova) bile sekundarni izbor, najveća je potražnja vladala za kućama u Zagrebu, a zatim u Zadru, Šibeniku, Splitu, Puli i Samoboru.
Strani posjetitelji portala Crozilla.com najveći su interes pokazivali za montažnim kućama, prizemnicama, a zatim za „klasičnim“ kućama na području Zadarske županije, zatim Zagreba, Primorsko-goranske županije (najviše Krk), te Šibensko-kninske županije.
Kupci kuća su obitelji koje su navikle na život u kući i nije im problem održavanje iste. Često su to povratnici koji su u inozemstvu živjeli u kući i žele zadržati komfor koji kuća pruža.“- za portal Crozilla.com rekao je Boro Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta d.o.o..

Između kuća i stanova postoje velike razlike, kako u cijeni tako i u potražnji. Od ukupnog broja oglasa objavljenih na portalu Crozilla.com tek 22,3 posto odnosi se na prodaju kuća, dok čak 49,8 posto objavljenih oglasa otpada na prodaju stanova.

Crozilla, Opereta logoPrema riječima Bore Vujovća, na tržištu se nalazi veći broj stanova nego kuća, no također je i puno veća potražnja za stanovima, jer su jeftiniji i prilagođeni budžetu prosječnog kupca. Vujović navodi kako je s kućama koje su na tržištu problem veličina i cijena te neprilagođenost današnjim potrebama kupaca. „Primjerice, kuća na Mlinovima od 400 metara kvadratnih koncipirana kao 3 stana, građena 1960., održavana. Prodavatelji imaju ideju da takva kuća vrijedi 350 000 eura, jer ima puno kvadrata, na dobroj je lokaciji, ima okućnicu. Realnost je da nema kupaca za kuću s 3 stana, jer 3 generacije više ne žele živjeti u istoj kući, kao što je to bilo nekad. Takva kuća ima vrijednost kao gradilište s plaćenim doprinosima i ne može na tržištu postići više od 150 000 eura. To je tipična situacija na tržištu kuća.“
Vujović dodajte kako su tražene moderne, nove kuće, koncipirane kao jedna uporabna cjelina, namijenjene za život jedne obitelji, površine oko 200 metara kvadratnih, a većom okućnicom, ukupne cijene do 300 000 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>