Sve više dalmatinskih iznajmljivača oglašava prodaju vila s bazenima jer ne mogu plaćati kredite

Korona razdoblje koje, izgleda, još nije prestalo, znatno je utjecalo na tržište nekretnina pa se situacija okrenula gotovo preko noći. Barem na području Makarske i u mjestima Rivijere, ponuda je postala veća od potražnje – piše slobodnadalmacija.hr.

Naime, prema riječima Lee Boras, referentice iz agencije “Siniša nekretnine”, u posljednje vrijeme u ponudu za prodaju stavljene su brojne vile s bazenima čiji ih vlasnici žele prodati kako bi otplatili kredite koje su digli kod banaka za njihovu izgradnju, a drugi razlog je što se pored takvih vila izgradilo puno stanova tako da gosti ne mogu uživati u miru.

Osim toga, kako kazuje Boras, većina vlasnika vila s bazenima nema drugih prihoda osim iznajmljivanja, a sezona je ionako upitna pa većina soba u vilama zjapi prazna.

bazen-uz-more-crozilla-nekretnine

Traže se stare kuće

-Takve vile s bazenima prodaju se za 500 do 600 tisuća eura, što ovisi o kvadraturi, a uglavnom je riječ o kućama od oko 200 metara kvadratnih. Što se tiče potražnje, na prvom mjestu su i dalje stanovi i to samo oni u zgradama ispod magistrale čija je cijena po kvadratu 1800 do 2000 eura. Kupci žele stan što bliže centru i s pogledom na more i to za otprilike 100 tisuća eura – kazuje Boras za slobodnadalmacija.hr, dodavši da su na drugom mjestu po pitanju potražnje, stare kuće.

Korona je tako osim povećane ponude, a smanjene potražnje, donijela i pad cijena nekretnina i to za 20 posto, što je potvrdio Filip Raffanelli, vlasnik tvrtke Navis nekretnine. Kako kazuje, upita za kupnju stanova kao i dolazaka kupaca bilo je sve do zatvaranja granica, a s druge strane je smanjena potražnja od strane stranih kupaca jer turista nema kao prijašnjih godina.

Smanjena je i potražnja, a i cijene stanova su smanjene za 15 do 20 posto. Cijene kuća nitko nije smanjivao jer se vlasnici nadaju da će korona kriza ubrzo proći pa kvadrat kuće košta od 1200 do 2000 eura, što ovisi o tome je li kuća kamena. Tako se kuća od 300 do 370 kvadrata može kupiti za 600 tisuća eura – ističe Raffanelli, koji za slobodnadalmacija.hr nadodaje da je cijena kvadrata stana smanjena za oko 100 eura, pa se stan od oko 60 kvadrata na Zelenki u novogradnji može kupiti za 1700 do 1750 eura po kvadratu, mada svi kupci traže stan u centru kakvog nema ni u ponudi ni u realnosti.

Kako pojašnjava Raffanelli, dosta su tražena i građevinska zemljišta na predjelu Moča i Veliko Brdo i to po cijeni od 180 do 200 eura za kvadrat.
– Ako vlasnici apartmana koji isključivo žive od iznajmljivanja, počnu prodavati svoje druge nekretnine, to bi moglo rezultirati dodatnim padom cijena – kazao je Raffanelli.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>