Sve manje novogradnje

Mjesec studeni na portalu Crozilla.com donio je novo sniženje traženih cijena stanova koje su na mjesečnoj razini pale za 1 posto.

prodaja-kuca-crozilla-nekretnineCijene stanova na Jadranu tijekom studenog su se posebno isticale: Split i Šibenik bilježe porast cijena, a Dubrovnik još uvijek bilježi najvišu cijenu kvadrata.
Najveći pad cijena tijekom studenog zabilježen je u Zadru (4,6 posto), dok je porast cijena stanova zabilježen u Šibeniku (2 posto) i Splitu (1,6 posto). U Rijeci se cijene stanova nisu mijenjale te su stale jednake kao mjesec ranije, 1380 eura po metru kvadratnom.
Cijena metra kvadratnog u Šibeniku je iznosila 1404 eura, što je 2 posto više no mjesec ranije.
Prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova tijekom studenog je iznosila 1577 eura što je 0,6 posto manje no mjesec ranije. Pad cijena od 2,8 posto bilježi Pula, a za jedan se tamošnji „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 1272 eura. Zadar bilježi mjesečni pad cijena od 4,6 posto, pa je prosječna tražena cijena stana tijekom studenog iznosila 1731 euro.
Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako se po visini cijena stanova tijekom studenog isticao Dubrovnik u kojem se za metar kvadratni tražilo 2967 eura i Split u kojem je cijena iznosila 2007 eura. Potpuna suprotnost skupljim gradovima su Sisak, u kojem je prosječna tražena cijena „kvadrata“ iznosila tek 813 eura, ili Bjelovar u kojem je cijena iznosila 904 eura.

Ponuda nekretnina koje se prodaju u većini je gradova značajno veća od potražnje, a takvo je stanje i u Osijeku. Prosječna tražena cijena stana, prema podacima portala Crozilla.com, tamo je tijekom studenog iznosila 995 eura po metru kvadratnom. „Potražnje za nekretninama uvijek ima, no realizacija je manja u usporedbi sa razdobljem prije recesije. U Osijeku se dosta trguje starijim stanovima jer se slabo grade nove zgrade.“ – za portal Crozilla.com rekao je Domagoj Brljačić, licencirani agent agencije “Nekretnine OsijekNekretnineOsijek-Crozilla. Prema njegovim riječima prosjek korekcije za najtraženije stanove u većini se slučajeva kreće oko 5 do 10 posto, no ponekad cijena može biti i fiksna, dok ponekad ima i većih odstupanja. Navodi kako je na osječkom tržištu velik izbor pa kupci imaju veći utjecaj na snižavanja konačne cijene. Glavnina posla se svodi na manje stanove – garsonijere, jednosobne stanove i manje dvosobne do oko 55 „kvadrata“, a kupci su većinom mlade obitelji i roditelji studenata koji dolaze studirati u Osijek.

U Sesvetama cijena pada 7-10 posto godišnje

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako na našem tržištu najveća potražnja vlada upravo za stanovima u Zagrebu, a tijekom studenog najtraženiji u bili oni u centru, zatim na Trešnjevci, Jarunu i Maksimiru.
Mjesec studeni, prema statistikama portala Crozilla.com najveće minuse donio je cijenama stanova na zapadnom dijelu grada. Tamošnje su cijene pale za 1,9 posto, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1415 eura. U Novom Zagrebu cijene stanova na mjesečnoj su razini pale za 1,4 posto, a za „kvadrat“ stana u prosjeku se tražilo 1255 eura. Centar tijekom studenog bilježi najmanji pad cijena, tek 0,4 posto, a cijena metra kvadratnog iznosila je 1837 eura.
Crozilla_Ivana_VukojeKakvo je stanje na tržištu nekretnina na istočnom dijelu grada, preciznije u Sesvetama, za portal Crozilla.com rekla je Ivana Čikić direktorica agencije Dom ekspert d.o.o.: „U Sesvetama se u ovom trenutku gotovo ništa ne gradi. Mnogi su se graditelji već prije par godina povukli sa tržišta. Iako su imali pripremljene projekte za gradnju, osiguranu financijsku konstrukciju i kupljena zemljišta, odlučili su pričekati sa gradnjom. U ovom je slučaju oprez bio opravdan. Da je tome tako govori primjer investitora u Sesvetama koji je već duži niz godina prisutan na sesvetskom tržištu nekretnina. Gradnju stambeno-poslovnog kompleksa započeo je 2009. godine, a početna cijena kvadrata stana bila je 1600 eura. Već sljedeće, 2010. godine cijena istog kvadrata stana pala je na 1500 eura i do danas se snižavala za 7-10 posto godišnje. Danas ona iznosi 1100 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>