Strane kupce zanimaju zemljišta uz more

Početak gradnje svake nekretnine započinje kupnjom građevinskog zemljišta, a pritom su cijena i lokacija osnovni kriteriji.
Prema podacima portala Crozilla.com najskuplja građevinska zemljišta tijekom veljače oglašavana su na području Zagreba, a po visini cijena uz njega su se mahom „poredale“ županije na Jadranu, dok su „pozicije“ najjeftinijih pripale onima na kontinentalnom području.
U većini je županija tijekom veljače zabilježen pad cijena građevinskih zemljišta, no bilo je i onih u kojima su cijene porasle, a prema statistikama portala Crozilla.com porast bilježe Istarska, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Primorsko-goranska županija.

Putem portala za nekretnine i turizam Crozilla.com najskuplja zemljišta tijekom veljače oglašavana su na području Zagreba. Prosječna tražena cijena zagrebačkog zemljišta iznosila je 167 eura po metru kvadratnom, što je 1 posto manje no mjesec ranije.
Na području Splitsko-dalmatinske županije za „kvadrat“ građevinskog zemljišta u prosjeku se tražilo 147 eura, što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 0,9 posto.
Najveći porast zabilježen je u Istarskoj županiji gdje su cijene na mjesečnoj razini porasle za 6,1 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 78 eura.
Krapinsko-zagorska županija tijekom veljače bilježi najniže cijene zemljišta koje su u prosjeku oglašavane po tek 22 eura po metru kvadratnom, što je prema podacima portala Crozilla.com 2,7 posto više no mjesec ranije.
Najveći pad tijekom veljače zabilježen je na cijenama građevinskih zemljišta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, 3,1 posto, a prosječna tražena cijena iznosila je 31 euro po metru kvadratnom.

Strane kupce zanimaju zemljišta na Jadranu

Goran Komadina, direktor agencije za nekretnine Kvintet d.o.o., kaže kako najveći interes za kupnjom zemljišta vlada u naseljima koja su smještena u neposrednoj blizini gradova, a razlog tome su niže cijene. Prema njegovim riječima, strance zainteresirane za kupnju građevinskih zemljišta najviše zanimaju ona uz more ili ona s pogledom na more.
Tijekom veljače potencijali su kupci putem portala Crozilla.com najviše pretraživali zemljišta na području Zagreba, zatim Primorsko-goranske županije (najviše na Krku), te zemljišta na području Zagrebačke i Istarske županije (najčešće područje Pule).
Strani posjetitelji portala Crozilla.com najveći interes pokazuju za zemljištima na moru, a oni su tijekom veljače u najvećem broju dolazili iz Švicarske, BiH, Nizozemske i Austrije. Stranci iz različitih zemalja pokazuju interes za kupnjom zemljišta u različitim područjima. Tako su oni iz Švicarke na portalu Crozilla.com najviše pretraživali oglase na području Trogira, one iz BiH zanimalo je područje Zagrebačke županije. Nizozemci su pokazali najveći interes za zemljištima na Rabu, dok je Austrijance zanimalo područje Primorsko-goranske županije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>