Stranci zainteresirani za stanove na moru

Cijene nekretnina posljednjih nekoliko godina popuštaju pod teretom krize, pa prema podacima portala Crozilla.com, iz mjeseca u mjesec bilježe sve niže vrijednosti.
Prema podacima portala Crozilla.com najskuplji „kvadrati“ najčešće su smješteni u mjestima i gradovima uz more, dok je kontinentalni dio cjenovno pristupačniji.
Kupovna moć domaćih kupaca posljednjih je godina dosta pala, pa im je, čak i unatoč sve nižim cijenama, prioritet nekretnina za stanovanje, dok su vikendice i nekretnine sličnog tipa ostavljene za neka bolja vremena. No, na sreću prodavatelja, postoje stranci kojima su naše nekretnine vrlo zanimljive, posebno one na Jadranu, s obzirom da su cijene u Hrvatskoj još uvijek nerijetko niže no one u zemljama iz kojih oni dolaze.

Lipanjske cijene stanova u padu

Mjesec lipanj u prosjeku je donio niže cijene stanova, no u nekim gradovima uz more, već gotovo tradicionalno za ovaj dio godine, zabilježen je blagi porast cijena.
Zadarske su cijene, prema podacima portala Crozilla.com, u prosjeku porasle za 2,1 posto, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog tijekom lipnja iznosila 1940 eura. Porast od 3,6 posto zabilježen je u Puli gdje je cijena iznosila 1173 eura po metru kvadratnom. U Šibeniku je lipanjska cijena ostala jednaka svibanjskoj, 1452 eura „kvadratu“. Splitskim je stanovima prosječna oglašavana cijena iznosila 2061 euro, što je 3,4 posto niže no mjesec ranije. Prema podacima portala Crozilla.com pad cijena od 0,3 posto zabilježen je u Rijeci, gdje je prosječna tražena cijena iznosila 1383 eura po metru kvadratnom. Zagrebačkim je stanovima tražena cijena „kvadrata“ u prosjeku iznosila 1536 eura, što je 1,4 posto manje no mjesec ranije.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana, te promjena cijene na mjesečnoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)
cijene stanova, lipanj 2014

Cijene stanova u Zagrebu

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su tijekom lipnja cijene stanova u gradu Zagrebu na mjesečnoj razini nastavile padati. Najveći mjesečni pad cijena tijekom lipnja zabilježen je u središtu grada dok Novi Zagreb bilježi blagi porast. Na godišnjoj je razini u centru zabilježen najmanji godišnji pad cijena (-1,3 posto), dok je najveći pad zabilježen na istočnom dijelu grada (-11,6 posto).
Prema podacima portala Crozilla.com blagi mjesečni porast lipanjskih cijena bilježi tek Novi Zagreb, 0,2 posto, pa je prosječna tražena cijena iznosila 1245 eura po metru kvadratnom. Najveći mjesečni pad cijena bilježi centar u kojem su cijene pale za 2,8 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1847 eura. Na zapadnom dijelu grada prosječna tražena cijena tijekom lipnja spustila se na 1442 eura, što je u odnosu na mjesec ranije niže za 2 posto. Stanovima na istočnom dijelu grada cijena je bila 1 posto niža nego mjesec ranije, a u prosjeku je iznosila 1449 eura po metru kvadratnom.

Tablica br.2: Prosječna tražena cijena stana u pojedinim dijelovima Zagreba, te promjena cijena na mjesečnoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)
Zagreb_cijene_stanova,lipanj2014


Kakve stanove Nijemci najviše traže?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, njemačkim su kupcima naše nekretnine „došle“ još bliže. Naime, svi oglasi koji se postave na portal Crozilla.com automatski se prikazuju i na portalu Immowelt.de, te na njegovoj švicarskoj i austrijskoj inačici. Na taj je način strancima omogućeno da direktno preko tog renomiranog portala pregledavaju oglase portala Crozilla.com i šalju upite za oglašavane nekretnine koje ih zanimaju na području Republike Hrvatske.
Od početka srpnja 2013. godine pa sve do kraja svibnja ove godine Nijemci, Austrijanci i Švicarci najveći su interes pokazali za stanovima na područjima uz Jadran. Najviše upita koji su poslani sa njemačkog portala Immowelt.de za oglase portala Crozilla.com otišao je stanovima na području županije Zadarske (40 posto), a zatim na oglase sa područja Primorsko-goranske (19 posto) i Istarske (10 posto) županije. Od ukupnog broja poslanih upita, na stanove sa područja Zagreba i Zagrebačke županije otpalo je tek 8 posto upita.

Prema podacima portala Crozilla.com stranci su u prosjeku najveću svotu bili spremni izdvojiti za nekretnine na moru, najviše za one na području Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.
Za stanove na području Zadarske županije stranci su u prosjeku bili spremni izdvojiti nešto više od 220.000 EUR-a, a pretežno za stanove preko 70 metara kvadratnih. U Splitsko-dalmatinskoj županiji najveći broj upita u prosjeku je poslan za stanove površine oko 60 „kvadrata“, a prosječna tražena cijena stanova za koje su se stranci najviše raspitivali na području te je županije iznosila 105.000 eura. Za grad Zagreb i Zagrebačku županiju najveći broj upita koji su pristigli sa njemačkog portala Immowelt.de odnosio se na stanove površine 62 metra kvadratna, a najviše su se raspitivali za one s prosječnom cijenom nešto nižom od 100.000 eura.

Graf: Pregled broja upita (izražen u postocima) sa portala Immowelt.de za oglase portala Crozilla.com, prikazan  po županijama

graf-stanovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>