Stranci najviše traže kuće u Zadru

Prosječne tražene cijene kuća oglašavanih na portalu Crozilla.com tijekom svibnja su na mjesečnoj razini zabilježile 2,8 posto niže vrijednosti.
Većina je gradova tijekom svibnja zabilježila pad cijena kuća, a tek Zagreb, Rijeka, Pula i Varaždin bilježe mjesečni porast. Oglašavane cijene su na mjesečnoj razini najviše pale u Zadru i Dubrovniku, dok su u istom razdoblju najviše porasle u Varaždinu.

cijene-kuca-crozilla-nekretnine

Unatoč padu cijena na mjesečnoj i na godišnjoj razini, najskuplji gradovi po pitanju cijena kuća i dalje su ostali Dubrovnik i Split. Prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće u Dubrovniku se na mjesečnoj razini spustila za 10,9 posto, te za 7,6 posto na godišnjoj razini, a tijekom svibnja je iznosila 3885 eura.
Splitskim je kućama na mjesečnoj razini cijena pala za 5,9 posto, a na godišnjoj razini za 12,9 posto, pa se spustila na 2136 eura za metar kvadratni.
U odnosu na travanj, svibanjske su cijene najveći pad zabilježile u Zadru, gdje su pale za 11,2 posto, a za jedan se „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1686 eura.
Najniže cijene kuća tijekom svibnja zabilježene su u Vukovaru, gdje su prema statistikama portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, oglašavane po prosječnoj traženoj cijeni od 507 eura po metru kvadratnom što je 3,2 posto niže no mjesec ranije.
U Varaždinu je tijekom svibnja zabilježen najveći mjesečni porast od 5,3 posto, ali ujedno i najveći godišnji pad cijena koji iznosi čak 34,8 posto. Prosječna tražena cijena tamošnjih kuća oglašavanih na portalu Crozilla.com tijekom svibnja je iznosila 730 eura po „kvadratu“.
Cijena zagrebačkih kuća oglašavanih tijekom svibnja na portalu Crozilla.com u prosjeku je iznosila 1252 eura po metru kvadratnom, što je 0,5 posto više no mjesec ranije, no ujedno i 2,3 posto manje no lani u istom mjesecu.
U Puli je prosječna tražena cijena tijekom svibnja iznosila 1425 eura po „kvadratu“, 1,1 posto više no mjesec ranije.

cijene-kuca-05-2015-crozillaGraf br.1: Prosječne tražene cijene kuća tijekom svibnja 2015., izvor: Crozilla.com

Cijene kuća niže od cijena stanova

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su tijekom svibnja prosječne oglašavane cijene kuća bile niže no cijene stanova. Obrnuta je situacija zabilježena tek u Puli i Dubrovniku u kojima su kuće ipak bile skuplje no stanovi. Dubrovnik ujedno bilježi i najveću razliku u cijenama tih dviju vrsta nekretnina, čak 755 eura po metru kvadratnom. U Puli je razlika nešto manja, pa su kuće bile tek 106 eura po „kvadratu“ skuplje od stanova.
Velika je razlika tijekom svibnja bila vidljiva u Varaždinu gdje su, prema podacima portala Crozilla.com, kuće bile jeftinije od stanova za 372 eura po metru kvadratnom. U Osijeku ta razlika iznosi 351 euro, a u Zagrebu 335 eura po metru kvadratnom.
Najmanja razlika između prosječnih traženih cijena tih vrsta nekretnina oglašavanih na portalu Crozilla.com tijekom svibnja je zabilježena na Jadranu: u Splitu, Šibeniku i Zadru.
Cijene „kvadrata“ splitskih kuća bile su tek 31 euro po metru kvadratnom niže od cijena stanova, u Šibeniku je ta razlika iznosila 76 eura, a u Zadru 99 eura po metru kvadratnom.

cijene-kuca-stan-05-2015-Crozilla Graf br.2: Prosječne tražene cijene kuća i stanova tijekom svibnja, izvor:Crozilla.com

Stranci najviše traže kuće u Zadru

Kuće su se tijekom svibnja na portalu Crozilla.com najviše tražile u Zagrebu, Zadru, Varaždinu, Rijeci i Puli. Uvjerljivo najveća potražnja potencijalnih stranih kupaca na portalu Crozilla.com vladala je za kućama u Zadru, a tražili su ih posjetitelji iz Švicarske, zatim Njemačke i Slovenije.
Osim za kućama u Zadru, potencijalni strani kupci pokazali su interes i za kućama u Splitu i Zagrebu, a u najvećem su broju dolazili iz Švicarske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Austrije i Srbije. Susjedi iz BiH najveći interes pokazali su za gotovim prizemnicama.

Komentari
  1. 5 godina ago
  2. 5 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>