Strance zanima najam na Jadranu

Poznato je da su studenti i mlade obitelji najčešći unajmljivači stanova, no prema podacima portala Crozilla.com, osim njih na našem se tržištu nalazi i velik broj stranaca koje zanima najam nekretnina u Hrvatskoj.

Strani umirovljenici pokazuju interes za dugoročni najam na područjima uz more, dok primjerice turiste iz Azije sve više zanima kraći boravak u Zagrebu.

NEKRETNINE NA JADRANU NAJTRAŽENIJE

Podaci portala Crozilla.com i njemačkog Immowelt.de pokazuju na kojim područjima Nijemci, Austrijanci i Švicarci pokazuju najveći interes za najmom kuća i stanova.
U razdoblju od srpnja prošle godine, pa sve do svibnja ove godine, velik je broj stranaca s portala Immowelt.de pokazao interes za oglase nekretnina s naših područja oglašenih putem portala Crozilla.com, a kada je o najmu riječ stranci su najveći interes pokazali za nekretninama na Jadranu.
Od ukupnog broja poslanih upita, odmah nakon kupnje stanova i kuća, najam stanova strancima je bio na trećem mjestu po listi prioriteta, a 13 posto upita odnosilo se na tu rubriku. Gotovo polovica od ukupnog broja upita za najam stanova je upućena za one na području Primorsko-goranske županije, a nakon toga za stanove Splitsko- dalmatinske te Zagreba i Zagrebačke županije.
Prema podacima portala Crozilla.com i Immowelt.de, za najam kuća „otpalo“ je 5 posto od ukupnog broja upita, a Primorsko-goranska županija također je bila za to najpoželjnije područje.


HRVATSKA ZANIMLJIVA STRANIM UMIROVLJENICIMA

Prema podacima portala Crozilla.com dugoročni najam stanova, najčešće onih u gradovima na moru, u posljednje je vrijeme strancima postao jeftinija alternativa turističkom smještaju.

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako sve veći broj stranaca pokazuje interes za najmom naših stanova, najviše na područjima uz more, a Primorsko-goranska županija u toj je rubrici strancima apsolutni favorit.
Studenti i mlade obitelji uobičajeni su najmoprimci na našim područjima no u posljednje vrijeme sve nam se češće javlja i još jedna generacija unajmljivača: strani umirovljenici koji se žele okušati u kombinaciji života na području Hrvatske i Njemačke. Stranci koji su putem njemačkog Immowelt.de pretraživali oglase portala Crozilla.com poseban su interes pokazali za najmom stanova na području Rijeke, a razlog tome je, između ostalog i položaj tog grada iz kojeg, kako navode, imaju mogućnost obići cijelu Istru, Kvarner, Gorski kotar ili Liku.

Stranci koji su se javljali na portal Crozilla.com u potrazi za idealnom nekretninom iznosili su razloge zbog kojih ih zanima najam na području Hrvatske. U najvećem broju radilo se o umirovljenicima koji traže nekretnine za dugoročni najam na Jadranu, odnosno kuće, stanove ili apartmane u kojima bi boravili veći dio godine. Najčešće je riječ o umirovljenicima koji bi tijekom godine željeli kombinirati život u Hrvatskoj i Njemačkoj – gdje također žive u unajmljenim stanovima, a naša područja su im zanimljiva zbog nižih cijena najma i troškova života, ali i radi bolje kvalitete življenja.

S obzirom da bi u turističkom sektoru najam na duže vrijeme bio preskup, stranci se orijentiraju na „klasični“ dugoročni najam nekretnina u gradovima koji to u konačnici i nude. U manjim i isključivo turističkim mjestima uz more takav oblik najama gotovo ne postoji (jer su većinom orijentirani na turizam, odnosno na dnevni najam), pa se stranci orijentiraju na veće gradove i njihovu periferiju koji su to u mogućnosti ponuditi.

NAJAM APARTMANA U ZAGREBU

Na turističkoj karti Europe, Zagreb se sve češće upisuje kao mjesto koje se mora posjetiti, stoga ne čudi količina stranih turista koji, najviše ljeti, okupiraju središte grada. Svake godine, dolaskom ljetnih praznika Zagreb se gotovo isprazni jer Zagrepčani odlaze u toplije krajeve, a njihova mjesta popunjavaju sve brojniji strani turisti.
AUCZ-CrozillaZagreb je oduvijek bio u trendu turistima iz zemalja engleskog govornog područja, no ove godine uvjerljivo su vodstvo preuzeli turisti iz Južne Koreje, te se stalno povećava broj posjetitelja iz Azije, najčešće onih iz Singapura, Malezije, Japana i Kine. U Zagrebu se u prosjeku zadržavaju oko dva dana, a aerodrom i činjenica da je on glavni grad mnogima su primarni razlozi dolaska, pa ga nerijetko, na žalost, doživljavaju tek kao usputnu stanicu na putu prema Dubrovniku ili Plitvicama.“- za portal Crozilla.com rekao je Bruno Babić, voditelj umreženja „Apartmani u centru Zagreba“ – umreženje vlasnika apartmana koji se bave kratkoročnim iznajmljivanjem u centru Zagreba.

Kao povoljnija alternativa hotelskom smještaju, osim brojnih hostela, u Zagrebu se javlja sve više privatnih iznajmljivača koji u užem i širem središtu grada nude dnevni najam apartmana.
Prije dvije godine u Zagrebu je bilo manje od dvjesto prijavljenih jedinica apartmanskog smještaja, a do danas je njihov broj porastao još za dodatnih tisuću. Porastao je i broj zagrebačkih hostela kojih je prije pet godina bilo tek tri, četiri, a danas ih ima preko trideset.“
Cijena, komfor, intima i osjećaj topline doma neki su od glavnih razloga zbog kojih se turisti, prema Babićevim riječima, odlučuju za boravak u zagrebačkim apartmanima. „Apartmani su od hotela znatno povoljniji, a razina uređenosti i luksuza je znatno narasla, pa danas u Zagrebu nije problem pronaći dizajnerski stan za višestruko manju cijenu od hotelske. Cijene hostela i apartmana približno su jednake, a glavna razlika je što apartmani nude „luksuz“ spavanja i boravka u vlastitoj nekretnini.“ – rekao je Babić za portal Crozilla.com.

Kako izgleda jedan od apartmana u samom središtu Zagreba, Mansarda u Gajevoj ulici, pogledajte u sljedećoj galeriji:

Komentari
  1. 5 godina ago
  2. 4 godine ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>