Što trebate znati prije kupnje stana?

Nakon  nekog vremena provedenog kao podstanar svatko poželi vlastiti stan kako bi prestao „bacati“ novac na iznajmljivanje te dobio vlastiti  stan…

Ako kupujete svoj prvi stan dobro će Vam doći savjeti što i kako uraditi, odnosno što trebate znati prije kupovine kako biste izbjegli neugodna iznenađenja i naravno, pažljivo uložili novac. Odlučite se na kojem području želite kupiti stan. Ova točka oduzima vrijeme na istraživanje, no dobro je znati o kakvom se kvartu radi. Raspitajte se o stanju tržišta kako biste bili sigurni da će vaša nekretnina održati svoju vrijednost te da nećete biti u gubitku. Razgovarajte s neovisnim posrednicima u prometu nekretninama, te provjerite nedavne prodaje u tom području. Nemojte se oslanjati na savjete prodavača ili njihovih agenata. Naime, morate biti sigurni da će vrijednost vašeg stana održati barem plaćenu cijenu – Vaš krajnji cilj je biti u dobitku.
Posjetite što više mjesta tražeći nekretninu koja odgovara vašim kriterijima, tako da ćete imati ideju što možete kupiti.

Recimo da ste pronašli stan…

  • Provjerite da li je nekretnina za koju ste zainteresirani u blizini objekata koji su vam potrebni. Primjerice trgovine, javnog prijevoza, parkova, bolnica, škola, posla, teretana i slično. Vrijedan savjet ako želite uštediti neko vrijeme.
  • Kad se odlučite živjeti u stanu razmislite da li je zgrada je u neposrednoj blizini klubovima, kafićima ili drugim prostorima glasne glazbe. Nalazi se zgrada na prometnom području? Pitanje je, uklapa li se buka u vaš životni stil i hoćete li se moći nositi s tim?! Pogotovo noću i tijekom vikenda kada su udarni dani. Organizirajte se i tijekom noći provjerite sami zgradu.
  • Jedno od pitanja koje svakako morate postaviti je: „Koliko je stara ova zgrada?“ Trebali biste razmisliti o starosti zgrade jer ako je stara vjerojatno će zahtijevati neke popravke ili zamjenu. Preporučujemo Vam da, prije kupnje zatražite od arhitekta ili inženjera Izvještaj o izgradnji.
  • Koje su sigurnosne mjere? Primjera radi, može li bilo tko hodati vašom zgradom? Ima li sigurnosne kamere? Sigurnost Vas i Vaše obitelji uvijek je na prvom mjestu.
  • Ima li stan balkon kako bi mogli uživati u izlasku ili zalasku sunca? Možete li se odmarati poslije podne u prelijepom pogledu ili ste blokirani od strane drugih zgrada ili na suprotnoj strani sunca? Dobro razmislite prije kupnje – ima i drugih stanova u prodaji.
  • Koji su troškovi održavanja? Mnogi ljudi ne razmišljaju o tome prilikom kupovine novog stana. Između ostalog, plaćate troškove vode, električne energije zajedničkih troškova, troškove lifta te druge troškove poput smeća i sigurnosti. Saznajte koliko je novaca potrebno za održavanje, što uključuje spomenute naknade ili parkiralište. U nekim zgradama parking se plaća odvojeno, a ako imate auto to pitanje je važno. Stoga provjerite sve detalje kako Vas računi ne bi iznenadili. Parkiralište će vam biti potrebno i pitanje je možete li dodatno platiti za to? Provjerite s prodavateljem stana hoće li njegovo / njeno parkirno mjesto biti dostupno i vama. Ako prethodni vlasnik nije imao vozilo, pitajte domara za parkirno mjesto.

Sigurno su mnogi od Vas prošli sve ovo. Slobodno napišite komentar i dajte svoj savjet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>