Što južnije to skuplje

Analiza oglasa za prodaju građevinskih zemljišta koja su tijekom kolovoza oglašavana na Crozilla.com pokazala je kako su se prosječne tražene cijene njihovih kvadrata kretale od 13 eura do 174 eura.
Najviše oglašavane cijene kvadrata građevinskih zemljišta zabilježene su na krajnjem jugu, odnosno na području Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije.

cijene-gradjevinskih-zemljista-Crozilla-08-2018

Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta oglašavanih tijekom kolovoza 2018. na Crozilla.com

Ovisno o lokaciji, položaju, infrastrukturi te drugim čimbenicima, cijene građevinskih zemljišta kretale su se već od jednog eura po kvadratnome metru, a tako niske vrijednosti obično su imala ona na manje atraktivnim lokacijama, nerijetko bez pristupnih cesta i infrastrukture, odnosno na područjima gdje je i inače slabija potražnja za kupnjom zemljišta, ali i drugih nekretnina.
Najviše cijene zabilježene su na dobrim lokacijama, na područjima iznimne potražnje poput središta gradova ili ona uz more, ukoliko je pritom riješena i infrastruktura ili, pak, postoji već gotov projekt za izgradnju nekretnine na tom zemljištu – kvadrati takvih zemljišta mogu dosezati iznose veće i od 1000 eura.
Po prosječnoj cijeni od 174 eura po kvadratnome metru oglašavana su tijekom kolovoza na oglasniku Crozilla.com građevinska zemljišta na području Dubrovačko-neretvanske županije, a u usporedbi s prošlom godinom, njihove su vrijednosti porasle za 8,1 posto.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji za kvadratni se metar građevinskih zemljišta u prosjeku tražilo 150 eura što je 5,6 posto više nego lani.
Tek 0,8 posto više cijene nego u istom mjesecu prošle godine, zabilježene su na području Šibensko-kninske županije gdje se u kolovozu za kvadrat u prosjeku tražilo 127 eura.
Pad u visini od 0,8 posto zabilježen je na području Zadarske županije u kojoj je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, prosječna tražena cijena u prosjeku iznosila 120 eura.

Primorsko-goranska županija na godišnjoj razini bilježi pad vrijednosti od 5,2 posto, pa su cijene tamošnjih građevinskih zemljišta oglašavane po 91 euro po kvadratnome metru.

Godišnji pad cijena zabilježen je i u županiji Istarskoj u kojoj se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 68 eura što je 4,2 posto manje nego lani.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta u Ličko-senjskoj županiji tijekom kolovoza bile jednake kao i u istom mjesecu lani, a oglašavane su po 46 eura po kvadratu.

Najskuplja građevinska zemljišta na kontinentalnom području oglašavana su putem Crozilla.com na području Zagreba gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 129 eura, što je 2,3 posto manje nego lani. U njegovoj okolici, točnije u Zagrebačkoj županiji cijene su osjetno niže nego u glavnom gradu. Prosječna cijena građevinskih zemljišta tijekom kolovoza tamo je iznosila 42 eura po kvadratnome metru, a taj je iznos, u odnosu na isti mjesec prošle godine, 4,5 posto manji.

U Osječko-baranjskoj županiji građevinska su zemljišta oglašavana po cijeni od 58 eura po kvadratnome metru što je 3,6 posto više nego lani. Brodsko-posavska županija u kolovozu, prema podacima oglasnika Crozilla.com, ne bilježi promjenu cijene, a za tamošnji se kvadratni metar u prosjeku tražilo 36 eura.
Po cijeni kvadrata od 31 euro oglašavana su u kolovozu građevinska zemljišta na području Međimurske županije, dok su za 1 euro jeftinije od tamošnjih oglašavana u županiji Bjelovarsko-bilogorskoj.
Godišnji porast cijena građevinskih zemljišta u visini od 4,3 posto, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježen je u Varaždinskoj županiji gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 24 eura.
Prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta u visini od 16 eura po kvadratu tijekom kolovoza je oglašavana na području Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije.
U Karlovačkoj je županiji tražena cijena građevinskih zemljišta u prosjeku iznosila 14 eura po kvadratnome metru, dok je u Sisačko-moslavačkoj bila za jedan euro niža.

Stranci traže zemljišta na moru

Zagreb, Kaštela, Poreč, ali i Zadarska županija – područja su u kojima se tijekom kolovoza na oglasniku za nekretnine Crozilla.com najviše pretraživala ponuda građevinskih zemljišta.
Potencijalni strani kupci, koji su u najvećem broju dolazili iz Srbije, Švedske, Švicarske, Austrije i Njemačke, najveći su interes pokazali za zemljištima koja se prodaju u Poreču, na Viru i Malom Lošinju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>