Što je bolje kupiti: kuću ili stan?

Kupnja kuće s okućnicom na periferiji ili stan manje površine u gradu najčešće iziskuju jednake financijske napore. Ovisno o mogućnostima, željama ili prioritetima kupaca obje su kupnje dobar izbor.
g192890Što je bolje kupiti: kuću ili stan? Odgovor na ovo pitanje potražili smo u agenciji za nekretnine DOM EKSPERT d.o.o.
U početnoj fazi donošenja jedne kao što je
Rješavanje stambenog pitanja, jedna je od najvažnijih životnih odluka, pa se već u početnoj fazi njenog donošenja mnogi nađu pred dilemom što odabrati: kuću ili stan. U tom je slučaju korisno usporediti pozitivne i negativne osobine obiju navedenih opcija.

Kuća- veći komfor, veći troškovi održavanja

Život u kući, u pravilu, nudi veći komfor za ukućane u smislu većeg broja raspoloživih kvadrata stambenog prostora, veću privatnost, korištenje vrta, vlastitog parkirališnog ili garažnog mjesta i slično. Također, s obzirom da je većina obiteljskih kuća pozicionirana na rubovima gradova ili njihovoj okolici, kvaliteta zraka i mir koje osigurava manji intenzitet prometa također se mogu svrstati u pozitivne aspekte života u kući, kažu u agenciji DOM EKSPERT.
Ušteda vremena u ovom ubrzanom modernom dobu značajna je prednost, a kada je vezana uz nekretnine ona najčešće predstavlja dobru lokaciju.
DomEkspert,CrozillaSvakodnevne obveze kao što su odlazak na posao, u školu i slično, udaljenost od grada, odnosno slabija prometna povezanost iziskuju povećan utrošak vremena i novca, a to se ujedno može smatrati i negativnom osobinom života u kući. Redoviti režijski troškovi, kao i troškovi održavanja obiteljske kuće i okućnice relativno su viši u odnosu na troškove iste vrste vezane uz stan. Kupnja kuće na rubnim dijelovima grada može predstavljati manju investiciju od kupnje novijeg stana nagradskom području. Tražene cijene četvornih metara kuće, u pravilu su značajno niže od traženih cijena „kvadrata“ stana. No, vrlo često se radi o starijim kućama nakon čije kupnje kupce nerijetko očekuju dodatne investicije vezane uz naknadnu obnovu krovišta, fasade i sl. , kažu u agenciji DOM EKSPERT d.o.o. .
Što je bolje kupiti, kuću ili stan? Kao odgovor na ovo pitanje, u agenciji DOM EKSPERT poslužili su se stvarnim brojkama, odnosno oglasima kuća i stanova na istočnom dijelu grada koji se prodaju putem te agencije.
Za iznos od oko 95.000,00 eura moguće je kupiti stan u novogradnji površine 79 „kvadrata“. Za isti iznos prodaje se i obiteljska kuća u roh-bau izvedbi površine 190 metara kvadratnih s okućnicom od preko 500 „kvadrata“. U ovom slučaju omjer cijene i dobivenih kvadrata ide u prilog kupnji kuće, no u svakom slučaju valja uzeti u obzir kako je riječ o roh-bau kući koja do konačnog završetka zahtjeva dodatna financijska ulaganja.
U cjenovnom rangu do 100.000 eura putem agencije DOM EKSPERT na području Sesveta moguće je primjerice kupiti kuću površine gotovo 300 metara kvadratnih s uključenom okućnicom površine preko 600 „kvadrata“. Na istom je dijelu grada i za isti iznos moguće kupiti novi stan od oko 140 „kvarata“. Ipak, unatoč tome što su „kvadrati“ kuće jeftiniji, podaci u praksi idu u prilog kupnji stana, pa se tijekom 2013.godine najveći broj nekretnina prodan putem te agencije odnosio na stanove u Sesvetama.

Stan: niži troškovi režija, ali više cijene „kvadrata“
Relativno niži režijski troškovi, te niži troškovi održavanja (troškovi radova na objektu kao što su zamjena krovišta ili toplinska izolacija dijele se na sve suvlasnike objekta) samo su neki od razloga koji idu u prilog kupnji stana. Život u stanu donosi i uštede u vremenu i novcu koje su posljedica činjenice da je većina stanova pozicionirana na užem području grada. Blizina vrtića, škola, domova zdravlja, javnog prijevoza, trgovina i ostalog jedan je od osnovnih razloga zbog kojeg se kupci odlučuju na kupnju stana. Negativni aspekti života u stanu najčešće su vezani uz manje raspoloživih kvadrata stambenog prostora, nedostatak privatnosti te slabiju kvalitetu života u urbanijim sredinama u smislu kvalitete zraka i razine buke, navode u agenciji DOM EKSPERT.

Ovisno o osobnim preferencijama i načinu života, neke od navedenih prednosti mogu predstavljati nedostatak i obrnuto. Stoga je jednoznačan odgovor, na generalnoj razini, vezan uz dilemu s početka gotovo nemoguće imati. Odluku je potrebno donijeti prvenstveno na temelju vlastitih potreba, interesa i mogućnosti te analize prednosti i nedostataka konkretnih nekretnina, napominju iz agencije DOM EKSPERT.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>