Stanovi već od oko 700 eura po „kvadratu“

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom listopada zabilježile porast vrijednosti na mjesečnoj i na godišnjoj razini.
U odnosu na rujan, cijene stanova porasle su za 0,3 posto, dok su u odnosu na listopad 2015. i 2016. godine porasle za oko 5 posto.

Najtraženiji gradovi za kupnju stanova na oglasniku Crozilla.com tijekom listopada bili su Zagreb i Split, a u oba je grada zabilježen mjesečni, ali i godišnji porast cijena.

cijene-stanova-10.-2017.-crozilla

Prosječna tražena cijena stanova tijekom listopada 2017., izvor: Crozilla.com

Najskuplji gradovi, kada su stanovi u pitanju, tijekom listopada su na oglasniku Crozilla.com bili Dubrovnik, Opatija i Split. Prosječna tražena cijena stana u Dubrovniku je iznosila 3757 eura, u Splitu 2430 eura, a u oba se grada raspon oglašavanih cijena „kvadrata“ kretao između 1000 i 8000 eura.

U Opatiji su se oglašavane cijene penjale sve do iznosa većih i od 10.000 eura po „kvadratu“, ali su u prosjeku iznosile 2955 eura.

Među skupljim se gradovima tijekom listopada našao i Umag u kojem se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2008 eura. Tamošnje su cijene na mjesečnoj razini ostale nepromijenjene, baš kao i u Zadru u gdje je cijena „kvadrata“ ostala 1893 eura.
Blaga promjena, odnosno pad od 0,5 posto zabilježen je u Šibeniku, pa je cijena četvornog metra iznosila 1583 eura.

Najveći mjesečni porast tijekom listopada je zabilježen u Rijeci gdje su cijene bile 3,6 posto više no rujanske, a prosječna tražena cijena kvadratnog metra popela se na 1448 eura.

Među povoljnijim gradovima na moru, po pitanju cijena stanova, tijekom listopada bio je Senj, u kojem je preko 30 posto stanova oglašenih putem Crozilla.com imalo cijenu „kvadrata“ nižu od 1000 eura. Prosječna tražena cijena stanova u tom je gradu iznosila 1298 eura što na mjesečnoj razini predstavlja porast od 1,3 posto.

Niske cijene stanova, ni u listopadu nisu zaobišle gradove u unutrašnjosti.  Najveći godišnji pad tijekom listopada je iznosio 2,9 posto, a zabilježen je u Sisku gdje su cijene na mjesečnoj razini porasle za 1 posto, te su u prosjeku iznosile 707 eura po kvadratnome metru.

Pad vrijednosti od 1,3 posto zabilježen je u Slavonskom Brodu u kojem se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 852 eura.  Porast cijena stanova od 0,6 posto zabilježen je u Osijeku gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 956 eura.
Nešto više cijene nego rujanske, tijekom listopada su zabilježene i u Varaždinu gdje je prosječna oglašavana cijena iznosila 1109 eura po metru kvadratnom, što predstavlja porast od 1,3 posto.

Najskuplji grad u unutrašnjosti, ali ujedno i najtraženiji i dalje je Zagreb. Prosječne tražene cijene zagrebačkih stanova na mjesečnoj su razini porasle za 1,4 posto, pa se, prema podacima oglasnika Crozilla.com, za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1736 eura.

Zagreb i Split najtraženiji

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su se tijekom listopada stanovi za prodaju najviše pretraživali na području Zagreba i Splita, a zatim i Zadra, Pule i Osijeka.
Potencijalni strani kupci su u potrazi za stanovima u najvećem broju dolazili iz BiH, Švicarske, Austrije, Slovenije i Njemačke, a najviše su pretraživali one koji se prodaju Zadru, a zatim i u Zagrebu i Splitu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>