Stanovi se najviše traže u Zagrebu, kuće u Osijeku, a zemljišta u Zadru

Posjetitelji oglasnika Crozilla.com tijekom veljače su, ovisno o vrsti nekretnina koja ih zanima, pokazali interes za različite gradove: stanove su najviše tražili u Zagrebu, kuće u Osijeku, a građevinska zemljišta u Zadru.

potraznja-crozilla-nekretnine-1
Osim zagrebačkih, u najkraćem mjesecu u godini velika je potražnja vladala i za stanovima u Splitu, Puli, Zadru i Osijeku. Potencijalni strani kupci, od kojih su najbrojniji bili oni iz BiH, Njemačke, Švicarske i Slovenije, najviše su pretraživali ponudu stanova za prodaju u Zagrebu, Splitu, Crikvenici, Zadru, Makarskoj i Puli.
Podijelimo li najtraženiji grad na kvartove, podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su se tijekom veljače zagrebački stanovi najviše pretraživali u Centru, zatim na Trešnjevci, u Maksimiru, Dubravi i na Jarunu.

Kada je riječ o stanovima za najam, vrlo su traženi oni manjih površina, a posebno garsonijere. Zagreb, Split, Zadar, Rijeka i Osijek gradovi su u kojima se tijekom veljače najčešće pretraživala ponuda stanova za najam. Inozemni posjetitelji oglasnika Crozilla.com u potrazi za stanovima za najam u najvećem su broju dolazili iz Njemačke, BiH i Slovenije, a zanimala ih je ponuda onih u Zagrebu, zatim Dubrovniku, Splitu i Makarskoj.

Zadar je tijekom veljače bio najtraženiji grad za kupnju građevinskih zemljišta, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su i godišnji porast cijena na području Zadarske županije u visini od 2,5 posto. Nakon zadarskih, posjetitelji oglasnika Crozilla.com pokazali su interes za građevinskim zemljištima koja se prodaju u Zagrebu, a zatim i u Poreču i Puli. Potencijalni strani kupci koji su u veljači pretraživali ponudu zemljišta najčešće su dolazili iz Austrije, Slovenije, Italije, Rusije i Švicarske, a pritom je Ruse najviše zanimala ponuda onih koja se prodaju na području Crikvenice, a ostale je pretežno zanimala Istra.

Veći gradovi i urbana područja najčešće imaju više cijene nekretnina nego što su one u manjim mjestima. Navedeno se nepisano pravilo ne odnosi i na Osijek koji je jedan od većih hrvatskih gradova, no unatoč tome cijene tamošnjih nekretnina ipak su niže no u brojnim drugim mjestima. Tržište nekretnina obično se vodi pravilom da što je na nekom području potražnja veća, veće su i cijene. No, niti to se pravilo ne može primijeniti na osječko područje. Naime, iako su tamošnje kuće tijekom veljače na oglasniku Crozilla.com bile traženije nego drugdje, njihove su cijene i dalje ostale niže nego u brojnim drugim gradovima u kojima je potražnja slabija. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je tamošnjim kućama cijena pala i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, te se spustila ispod 600 eura po kvadratnome metru.

Osim Osijeka, koji je od početka godine na oglasniku Crozilla.com bio najtraženiji grad za kupnju kuće, tijekom veljače je velika potražnja vladala i za onima koje se prodaju u Zadru, a zatim i Poreču, Zagrebu i Puli. Potencijalne su strane kupce zanimale kuće u Crikvenici, Zadru, Vodicama i Poreču, a za njih su najveći interes pokazali Nijemci, zatim Švicarci, Austrijanci, Slovenci i Talijani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>