Stanovi na najam

Najveća ponuda stanova za prodaju i najam, više od 4500, nalazi se na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, a te podatke prati i potražnja.

Na Crozilla.com traženi su jednosobni stanovi ili garsonijere, a cijene takvih nekretnina kreću se od 200 do 400 eura mjesečno (ovisno o poziciji, opremljenosti i uređenju stana). Stanovi veće kvadrature – od 40 do 80 m2, odnosno dvosobni i trosobni stanovi iznajmljuju se po cijeni od 400 do 800 eura, najviše takvih nekretnina iznajmljuje se na području Centra, Črnomerca i Maksimira.

Veliki interes za stanove manje kvadrature namijenjene studentima diže njihovu cijenu, pa se događa slučaj da se izjednačuje cijena najma dvosobnih stanova s garsonijerama. Što se tiče stanova na najam na području Zagreba, na stranicama portala Crozilla najveća potražnja je za stanovima od 30 do 70 metara kvadratnih i njihova cijena u prosjeku se kreće između 400 i 600 eura (ovisno o točnoj kvadraturi, poziciji, opremljenosti i uređenju stana).

Kvart/Grad
Trenutna cijena najma
Ožujak 2008.
Promjena
Zagreb
488
471
3,6%
Istok
400
380
5,2%
Novi Zagreb
395
392
0,7%
Centar
575
525
9,5%
Zapad
470
463
1,5%

Najveća promjena cijene najma na godišnjoj razini zamijećena je u Centru i iznosi 9,5 posto (ili u prosjeku oko 50 eura). No, porast cijena najma je bio i očekivan jer je Zagreb sve traženiji te se sve veći broj mladih ljudi odlučuje za život u glavnom gradu Hrvatske. S tom činjenicom raste i potražnja stanova na najam, ali i njihova cijena.

Što se traži?
Osobama koje unajmljuju stan važno je da je stan održavan i da se nalazi u zoni gradskog prometa. Najtraženije gradske četvrti prema Crozilla.com su Centar, Jarun i Knežija u čijim se blizinama nalaze studenski domovi i restorani. Također, među najtraženijim nekretninama na najam nalaze se stanovi na području Trešnjevke, Maksimira, Trnja i Vrbika, a cijene najma stanova rastu ukoliko se u neposrednoj blizini nalazi fakultet ili studentski dom.

Zanimljivosti
Savjetujemo svim osobama koje unajmljuju stanove da uzmu u obzir da troškovi najma stana i režija u prvom mjesecu zasigurno nisu manji od 500 eura. S druge strane, ukoliko osoba potiše ugovor s osobom koja nekretninu iznajmljuje, može ostvariti pravo na povrat poreza. Nažalost, većina stanova na najam iznajmljuje se na „crno“.

Komentari
  1. 12 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>