Stanovi još jeftiniji no lani

Najkraći mjesec u godini donio je minuse na promjeni cijena stanova. Prema podacima portala Crozilla.com cijene su na mjesečnoj razini bile 0,3 posto niže, dok su na godišnjoj razini pale za 0,8 posto.

Unatoč oscilacijama i mnogim promjenama na tržištu nekretnina, neke se stvari ipak nisu promijenile, a to je poredak najskupljih i najjeftinijih gradova. Najskuplji stanovi i dalje se nalaze u gradovima uz more, a po cijeni prednjače Dubrovnik, Opatija i Split. Jeftiniji stanovi smješteni su u gradovima u unutrašnjosti, a Vukovar i Sisak tijekom veljače bilježe najniže prosječne cijene.

crozilla_DubrovnikFB
Prema podacima portala Crozilla.com najveći mjesečni pad cijena stanova zabilježen je u Sisku gdje su cijene bile 5,1 posto niže, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo tek 763 eura. Među jeftinijim se gradovima nalazi i Bjelovar u kojem je prosječna tražena cijena tijekom veljače iznosila 804 eura što je 0,6 posto niže no mjesec ranije. Pad cijena stanova u jednakom je postotku zabilježen u Zadru gdje se za kvadrat stana u prosjeku tražilo 1736 eura.
Cijene stanova u Zagrebu, u najkraćem mjesecu u godini bile su 0,5 posto niže no tijekom siječnja, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog, prema podacima portala Crozilla.com, iznosila je 1613 eura.

Susjedni gradovi, Rijeka i Opatija, tijekom veljače imali su 0,3 posto niže cijene. Riječkim je stanovima prosječna tražena cijena „kvadrata“ iznosila 1353 eura, a onima u Opatiji 2897 eura.

Najviše cijene, a ujedno i najveći mjesečni porast, prema podacima portala Crozilla.com zabilježen je u Dubrovniku. Cijena metra kvadratnog u tom je gradu porasla za 2,8 posto pa je tijekom veljače iznosila 3092 eura.

Porast od 0,3 posto zabilježen je u Varaždinu gdje je prosječna tražena cijena „kvadrata“ iznosila 1102 eura, te u dvostruko skupljem Splitu gdje se za jedan metar kvadratni tražilo 2213 eura.

cijene-stanova-02-2016-crozillaProsječne tražene cijene stanova tijekom siječnja i veljače, izvor: Crozilla.com

Cijene niže no proteklih godina

Na godišnjoj razini brojni gradovi bilježe pad cijena stanova koji je najizraženiji bio u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Tako su tijekom veljače, prema podacima portala Crozilla.com, cijene stanova u odnosu na isti mjesec lani, bile niže u gradovima kao što su Bjelovar (-8,5 posto), Osijek (-2,9 posto) i Varaždin (-1,8 posto). Godišnji pad cijena zahvatio je i neke gradove na moru, pa su cijene bile niže i u Rijeci (-1,6 posto) i Zadru (-1,5 posto).

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako u odnosu veljaču 2012. godine, prosječne tražene cijene stanova u brojnim gradovima bilježe niže vrijednosti. Zagrebačkim je stanovima tako cijena pala za 8,4 posto, onima u Rijeci za 7,7 posto, u Puli 2,7 posto, dok Dubrovnik bilježi pad od tek 1 posto.

Zagreb traže domaći i strani kupci

Putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com tijekom veljače su se najviše tražili stanovi za prodaju u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku, Rijeci i Puli. U Zagrebu su se najviše pretraživali oni u centru, zatim na Trešnjevci, Jarunu, te u Maksimiru i Španskom.
Potencijalni strani kupci tijekom veljače su putem Crozilla.com najviše pretraživali ponudu stanova za prodaju na području Zagreba, Splita, Makarske, Pule i Zadra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>