Stanova jeftinijih od 1000 eura po kvadratu ima i u najtraženijim gradovima

Iako prosječne oglašavane cijene stanova posljednjih godina bilježe porast vrijednosti, u brojnim se gradovima još uvijek mogu pronaći oni za koje već u samom startu nije potrebno izdvojiti cijelo bogatstvo.
Stanovi s cijenom kvadrata nižom od 1000 eura još su prije nekoliko godina bili sasvim uobičajeni, a danas je to tek slučaj u manjim gradovima, dok se u većim mjestima i gradovima kod stanova niskih cijena obično na prvi pogled stvara slika starije gradnje, lošije kvalitete, uređenosti ili lokacije.

Ponekad se čini kako su izrazito niske cijene rezervirane isključivo za najslabije tražena područja, no, jeftini se stanovi mogu pronaći i u gradovima u kojima vlada izrazito velika potražnja za nekretninama. Ipak, postavlja se pitanje koliko su takvi učestali?
Zagreb, Osijek, Zadar, Split i Pula u kolovozu su na oglasniku za nekretnine Crozilla.com bili najtraženiji gradovi za kupnju stanova, koji osim velike potražnje bilježe i porast cijena. Unatoč poskupljenju stambenih kvadrata, i u njima se, kao i u brojnim drugim gradovima, mogu pronaći stanovi s troznamenkastom cijenom kvadratnog metra.

stanovi-kuce-

Iako su u posljednje vrijeme dosta rijetki, u Zagrebu i dalje ima stanova s cijenom kvadrata nižom od 1000 eura, a od ukupnog broja onih koji su se tijekom kolovoza prodavali putem oglasnika Crozilla.com, tek se 1,7 posto odnosio na one s tako niskom cijenom.

Uz stanove u Zagrebu, čije su cijene i u kolovozu bile više no lani, te su se popele na 2060 eura po kvadratu, velika je potražnja vladala i za onima u Osijeku čije su vrijednosti bile vidno niže nego u brojnim drugim, čak i slabije traženijim gradovima. Za kvadratni metar stana u Osijeku u prosjeku se tražilo tek 980 eura, a čak više od polovice oglašenih stanova u tom je gradu bilo jeftinije od 1000 eura po kvadratu.

Drugačija situacija odvija se u gradovima uz more u kojima niske cijene kvadrata nisu pretjerano učestale. Prosječna tražena cijena stanova u Splitu u kolovozu je na Crozilla.com iznosila 2939 eura po kvadratnom metru, a od ukupnog broja oglašenih stanova za prodaju bilo je tek 0,1 posto onih čija cijena kvadrata nije prelazila 1000 eura, dok ih je u Zadru, u kojem se za kvadrat tražilo 2277 eura, bilo 0,5 posto.

U Puli ih je u kolovozu bilo 2,1 posto, a prosječna oglašavana cijena kvadrata iznosila je 1801 euro.

Analiza oglasnika Crozilla.com pokazala je kako je najskuplji grad, Dubrovnik, s druge je strane, opet priča za sebe, s obzirom da se tijekom kolovoza tamo nisu mogli pronaći niti stanovi s cijenom kvadrata nižom od 2.000 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>