Srpanjske cijene u laganom porastu

Prema podacima  portala Crozilla.com cijene stanova u srpnju  bilježe lagani porast  od  0,2 posto, no na godišnjoj razini cijene još uvijek bilježe pad, a on iznosi 5,2 posto.
Usporedimo li cijene stanova s onima iz srpnja 2009.godine dobiveni će rezultat pokazati da su one danas za  7,3 posto niže, dok su  u usporedbi s istim razdobljem 2008.godine cijene niže čak 13 posto.
Tijekom posljednjih  godina kako  je kriza uzela maha posebno u građevinskom sektoru,  cijene stanova doživjele su znatne promjene. U usporedbi sa cijenama iz srpnja 2008.godine najveće promjene vidljive su na cijenama stanova u Zagrebu, Splitu i Zadru, a one  su  danas niže čak i preko 16 posto.
Graf: Prikaz kretanja prosječne cijene stanova u srpnju 2008.,2009.,2010. i 2011. godine

Uspoređujemo li cijene stanova sa onima iz srpnja 2009.godine osjetne su razlike vidljive najviše kod osječkih stanova, a prema statistikama portala Crozilla.com one su  danas niže čak 23,3 posto.
No, unatoč velikom padu  cijena stanova, proteklih se godina još više smanjio i broj njihovih kupaca.

No, unatoč  očitom  padu cijena  koji je prisutan posljednjih godina, prodavatelji stanova spremni su ozbiljnim kupcima dodatno spustiti cijenu. Dodamo li ovim „popustima“  i mogućnost dobivanja državnih olakšica kod kupnje stana – možemo reći da se stan danas isplati kupiti više no ikada, naravno pod uvjetom da ste jedan od kreditno sposobnih  sretnika ili u najboljem slučaju jedan od onih koji već posjeduju toliki novac.
U posljednje vrijeme sve veće rate kredita poput omče stežu bankovne račune građana i  sve se češće čuju vapaji onih koji su prijašnjih godina  „preplatili“ kupljene stanove jer  ih velika većina danas ne može prodati po onoj cijeni po kojoj su kupljeni.  Kako se danas kreću cijene stanova i koja je razlika u cijeni u odnosu na prošlu godinu prikazano je tablicom broj 1.

Tablica br. 1: Prosječna cijena stanova u srpnju, te promjena cijene na godišnjoj i mjesečnoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)

Osijek, Sisak i Bjelovar neki su od gradova u kojima  prosječna tražena  cijena stana  tijekom srpnja nije prešla 1000 eura po  metru kvadratnom.
Osječki su stanovi i u srpnju zabilježili  pad cijena:  na mjesečnoj razini iznosio je 1,4  posto, a u usporedbi s istim razdobljem lani, pad  iznosi  6,6 posto – što je cijene tamošnjih kvadrata spustilo na 934 eura.
Sisak u srpnju ne bilježi značajne promjene na tržištu nekretnina, tamošnja je prosječna cijena  stana pala tek za 1 euro po metru kvadratnom, što – pretvoreno u postotke – iznosi 0,1 posto, a prosječna cijena iznosi 916 eura po metru kvadratnom.

Prema podacima portala Crozilla.com, u srpnju su prosječne tražene cijene stanova u gradovima uz Jadran porasle za 0,6 posto. Na godišnjoj razini istoimene su cijene pale za 5,3 posto.

Najveća razlika u cijeni pokazala se na stanovima na području Šibenika gdje je cijena porasla za 3,5 posto, te je tijekom srpnja iznosila 1543 eura po metru kvadratnom.
U Dubrovniku su cijene stanova na mjesečnoj razini porasle  za 2,3 posto,  ali su na godišnjoj razini zabilježile osjetan pad  od 8,1 posto, pa je  jedan  metar kvadratni u prosjeku  iznosio 3281 euro.
Porast cijena zabilježen je i kod stanova na području Splita. Tamošnje su cijene 0,5 posto više nego mjesec ranije,  a prosječna srpanjska cijena jednog metra kvadratnog iznosila je 2126 eura. Cijene splitskih stanova na godišnjoj razini bilježe najmanje promjene, a razlika iznosi tek 1,3 posto.
Rijeka je zabilježila pad cijena od 1,5 posto, pa je prosječna cijena jednog metra kvadratnog u ovom gradu iznosila 1530 eura. Najveći pad cijena stanova na godišnjoj razini bilježi upravo Rijeka, a taj pad iznosi čak 10,8 posto.
Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako su  u srpnju cijene stanova za 0,5 posto pale u Puli, Zadru i Zagrebu.
Cijene pulskih stanova jedine bilježe porast na godišnjoj razini, a on iznosi 3,3 posto, pa je prosječna tražena cijena iznosila 1460 eura po metru kvadratnom.
Za 100 eura više od pulskih tijekom srpnja bila je cijena kvadrata stana u Zadru.  Prosječna je tražena cijena jednog metra kvadratnog stana  u Zadru iznosila 1560 eura, što je 6 posto niže nego u istom razdoblju lani.
Zagrebački su stanovi u srpnju  bili povoljniji za 4,1 posto nego u istom razdoblju prošle godine, a njihova je prosječna cijena iznosila  1782 eura po metru kvadratnom.

Zagreb-bez  značajnijih promjena

Kada su u pitanju zagrebački kvartovi najveće promjene cijene zabilježene su na području Centra. Tamošnje su cijene stanova bile niže za 0,5 posto, te je njihova prosječna cijena iznosila 2090 eura po metru kvadratnom.
Istok i Novi Zagreb bilježe pad cijena od 0,2 posto. Tako je cijena metra kvadratnog na istoku Zagreba iznosila 1742 eura, a u Novom Zagrebu 1494 eura.
Zapad je jedini dio grada koji u srpnju bilježi porast cijena, a on iznosi 0,4 posto, što je cijene stanova tog dijela grada podiglo na 1705 eura po metru kvadratnom.

Tablica br.2: Prosječna cijena stanova zagrebačkih naselja:usporedba cijena lipanj/srpanj 2011.godine

Potražnja – Arapi sve brojniji

Tijekom srpnja velik je broj stranaca posjetio portal Crozilla.com u želji za pronalaskom idealnog stana.
Posjetitelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nekada su bili rijetkost, a danas su potpuno „udomaćili“ i  po broju stranih posjetitelja koji su u srpnju pretraživali stanove na portalu Crozilla.com nalaze se na visokom trećem mjestu.
Najbrojniji su stranci  dolazili, redom, iz sljedećih zemalja: BiH, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Nizozemske, Slovenije, SAD-a i Kanade. Područja za kojima su pokazivali najveći interes bila su : Zagreb te županije Splitsko-Dalmatinska, Primorsko-goranska  i  Istarska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>