Spas za stanogradnju: Za prvu nekretninu kredit sa 1,7% kamata!

Prema izmjenama u zakonu, subvencije će vrijediti za stanove s najvećom cijenom od 1900 eura po kvadratu! Država će sa 66 posto subvencionirati kamatnu stopu stambenih kredita za kupnju prve nekretnine, s tim da kredit ne smije biti veći od 100 tisuća eura u kunama dok je maksimalna visina kamatne stope pet posto godišnje i ostaje fiksna prve četiri godine kredita!
Uvjet kupnje je novogradnja čija je najveća cijena kvadrata (s PDV-om) 1900 eura. Glavne su to izmjene zakona kojim se nastoji potaknuti tržište nekretnina, odnosno prodaja sagrađenih stanova, a koje će idući tjedan u proceduru.

Nakon otplate – povrat

U praksi to znači da će građani prve četiri godine stambenog kredita plaćati 1,7 posto kamata, ali moguće i manje.

Naime, kako piše Večernji list, točan iznos kamata ovisit će o bankama koje će sa svojim uvjetima konkurirati na javnom pozivu, a država će odabrati onu koja ponudi najpovoljnije kamate. No, državna subvencija nije nepovratna. Subvencionirani iznos korisnici ovakvog kredita, kako doznajemo, državi će vratiti nakon njegova isteka – i to u roku od 60 mjeseci. U počeku će, planira se, biti riječ o beskamatnom povratu dok tijekom otplate najviši iznosi neće biti veći od kamata koje će vrijediti sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji.

Uplata unaprijed

Nadalje, rok otplate kredita ne može biti dulji od 25 godina i rata ne smije biti veća od polovice mjesečnih primanja kućanstva, odnosno osobnog primanja nositelja kredita.

A nositelj kredita mora imati hrvatsko državljanstvo, prebivalište u RH, biti u dobi do 45 godina te ne smije biti već opterećen plaćanjem stambenog kredita (osim za adaptaciju, op.a.), kao ni vlasnik stana ili kuće.

Bez vlasništva nekretnine i bez opterećenja stambenim kreditom morat će biti i bračni partner nositelja kredita, ako je u braku dakako. No, u slučaju da bračni par, primjerice, ima u vlasništvu nekretninu, maksimalan kredit koji će moći dobiti bit će razlika vrijednosti njihove nekretnine i one koju planiraju kupiti. Morat će i odgovarati uvjetima pojedine banke za dodjelu stambenog kredita.

Banci pak, odabranoj spomenutom licitacijom, preko APN-a će za godinu dana unaprijed država uplatiti subvencionirani iznos kamata. S državom će potpisivati sporazum na četiri godine uz, dakle, obvezu da se visina kamata neće mijenjati u tom razdoblju.

Subvencije se planiraju davati već u ovoj godini, za što je u proračunu osigurano gotovo 22 milijuna kuna i čime se korigiraju manjkavosti lanjskih mjera poticaja.

100.000 eura maksimalan je iznos kredita sa subvencioniranim kamatama – sa 5% kamata ukupni iznos koji se treba isplatiti je oko 175 tisuća €

584 eura mjesečno bi plaćala u tom slučaju osoba koja digne puni iznos kredita uz rok otplate od 25 godina

49.920 eura kamata subvencionirala bi država, no taj iznos treba vratiti državi tijekom pet godina. Time bi, bez kamata, rata bila oko 830 eura.

Izvor: Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>