Siječanj donio značajniji pad traženih cijena

Prvi mjesec u godini donio je dodatan pad cijena stanova, koji su prema podacima portala Crozilla.com bili za 0,4 posto povoljniji no mjesec ranije.
Na godišnjoj su razini siječanjske cijene stanova pale za 1,1 posto, a u odnosu na siječanj 2010.godine bile su za 4,7 posto niže, te 15,8 posto niže no u istom mjesecu 2009.godine.
Najveći pad cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini, prema podacima portala Crozilla.com, tijekom siječnja je bio zabilježen u Rijeci. Tamošnje su cijene bile 3,4 posto niže no tijekom prosinca prošle godine, a prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog iznosila je 1490 eura. Na godišnjoj su razini cijene riječkih stanova pale za 2,5 posto.
Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su cijene zagrebačkih stanova pale za 1,5 posto, pa je njihova prosječna tražena cijena tijekom siječnja iznosila 1751 euro po metru kvadratnom.
Porast cijena na mjesečnoj razini zabilježen je u Dubrovniku i Osijeku – u gradovima s najvišom i najnižom prosječnom cijenom stanova. Prosječna tražena cijena osječkog stana tijekom siječnja iznosila je 967 eura što je 2,9 posto više no mjesec ranije, te 1,5 posto niže no lani u istom mjesecu. Dubrovački stanovi poskupjeli su za 0,8 posto, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 3259 eura, što na godišnjoj razini predstavlja pad od 0,5 posto.
Splitski su stanovi tijekom siječnja bili tek 0,05 posto povoljniji no mjesec ranije, što pretvoreno u eure pokazuje promjenu od tek jednog eura manje, pa je prosječna tražena  siječanjska cijena stanova iznosila 2112 eura po metru kvadratnom.
Pulski su stanovi za 0,1 posto bili povoljniji no mjesec ranije, a 1,9 posto povoljniji no lani u istom mjesecu, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1373 eura.
Prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena cijena stana u Zadru tijekom siječnja iznosila je 1604 eura po metru kvadratnom, što je 1 posto manje no mjesec ranije, ali i 1,6 posto više no lani u istom mjesecu.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana: usporedba prosinac 2011./siječanj 2012., te promjena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)


Zagreb

Na godišnjoj su razini siječanjske cijene stanova u Zagrebu pale za 8,5 posto. U odnosu na siječanj 2010.godine bile su za 2,4 posto niže, te 14,7 posto niže no u prvom mjesecu 2009.godine.

Tablica br.2: Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu, usporedba prosinac 2011./siječanj 2012., te promjena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Najveća promjena u traženim cijenama stanova, u odnosu na prosinac prošle godine, prema podacima portala Crozilla.com, tijekom siječnja bila je zabilježena na stanovima na području Centra. Cijena tamošnjeg stana iznosila je 2019 eura po metru kvadratnom, što predstavlja pad cijena od 1,5 posto na mjesečnoj razini, te 9,1 posto na godišnjoj razini.
Najmanja promjena na mjesečnoj, te najveća na godišnjoj razini zabilježena je u Novom Zagrebu gdje su stanovi bili 0,9 posto jeftiniji no mjesec ranije, a cijena metra kvadratnog iznosila je 1474 eura. U odnosu na siječanj prošle godine, cijena tamošnjih stanova pala je čak za 12,6 posto.
Podaci portala Crozilla.com Cijene stanova na istočnom dijelu Zagreba iznosile su 1743 eura po metru kvadratnom što je 1,4 posto manje no mjesec ranije, te 4,4 posto manje no u istom mjesecu prošle godine.
Prosječne tražene cijene stanova na zapadnom dijelu grada tijekom siječnja bile su za 1,1 posto niže no mjesec ranije, te 8 posto niže no lani u istom mjesecu, pa je cijena jednog metra kvadratnog iznosila 1691 euro.

Očekuje se da će nam članstvo u Europskoj uniji donijeti mnogo stranih ulaganja te jači gospodarski rast, no ne treba se previše radovati s obzirom da i sama Europa tone u sve dublju krizu. Ulazak u Europsku uniju ne bi trebao donijeti velike promjene na našem tržištu nekretnina. S obzirom na nepovoljnu  financijsku situaciju u kojoj se i sama Europa trenutno nalazi, ne možemo očekivati značajan porast  potražnje, ali time niti značajan porast cijena. Hrvatska, a posebno obala, uvijek je bila zanimljivo,ali možemo reći i relativno jeftino tržište stranim kupcima nekretnina, našim ulaskom u Europsku uniju mogli bismo osjetiti lagani porast potražnje, koji će rezultirati blagim povećanjem cijena.
Ranije je bilo realno za očekivati kako će cijene  naših nekretnina osjetno porasti nakon ulaska u EU, jer je to scenarij koji se odvijao i ostalim članicama koje su se ranije priključile toj zajednici. Uzmimo za primjer Rumunjsku ili Bugarsku: tamošnje su cijene nekretnina porasle nakon ulaska u EU (pritom valja uzeti u obzir da su se one toj zajednici pridružile u vrijeme kada kriza „još nije bila u planu“), no danas kada je Europa u raljama recesije,cijene tamošnjih nekretnina bilježe stalan pad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>