Sezona donijela pozitivne pomake i na tržištu nekretnina

Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova tijekom kolovoza nisu zabilježile značajne promjene, a na mjesečnoj razini su u prosjeku pale za 0,5 posto.

stanovi-prodaja-crozilla

Jedva zamjetne mjesečne razlike u cijeni, odnosno promjenu od tek jednog eura više, bilježe Varaždin i Dubrovnik. Prema podacima portala Crozilla.com u Dubrovniku se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 3392 eura, a u Varaždinu tri puta manje, 1094 eura. Porast cijena stanova od 0,5 posto zabilježen je u Sisku gdje je prosječna tražena cijena iznosila 821 euro.

Splitskim stanovima, prema podacima portala Crozilla.com, cijena je tijekom kolovoza bila tek 1 euro niža no mjesec ranije, a iznosila je 2212 eura po metru kvadratnom.

Prema podacima portala Crozilla.com u Zagrebu je tijekom kolovoza prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1601 euro, u Osijeku 974 eura, a u Bjelovaru 837 eura – jednako koliko i tijekom srpnja.
Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je najveća promjena zabilježena u Zadru gdje su cijene na mjesečnoj razini bile 3,9 posto niže, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1760 eura.
Pad cijena od 1,3 posto zabilježen je u Šibeniku pa je tražena cijena „kvadrata“ stana u prosjeku iznosila 1367 eura. Prosječna tražena cijena stana u Puli je pala za 0,3 posto, a cijena metra kvaratnog je iznosila 1326 eura. Na području Rijeke je zabilježeni pad cijena iznosio 0,2 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1362 eura.

Optimizam se vratio na tržište nekretnina

Prema statistikama portala Crozilla.com oglašavane cijene stanova u većini gradova nisu zabilježile značajne razlike, no neke se promjene ipak osjete. Na tržište se lagano vraća optimizam pa se ovaj put konačno događaju promjene na bolje.
„Ove je godine, u odnosu na prošlu, zabilježen i porast prometa nekretninama i to čak 10-15 posto, a obujam prometa povećan je i u Zagrebu i na obali.“ -rekla je za portal Crozilla.com vlasnica agencije Biliškov nekretnine d.o.o., Jasminka Biliškov. Dodaje i kako je dobra turistička sezona donijela pozitivne pomake na tržištu nekretnina. Naime, mnogi turisti koriste ljetni godišnji odmor kako bi pogledali nekretnine koje ih zanimaju, a tako je bilo i ovo ljeto kada su se nekretnine dosta pokazivale zainteresiranim potencijalnim kupcima, pa se realizacije prodaje očekuju već u rujnu.
„Najviše upita domaćih kupaca bilo je za stanove površine oko 60 -70 metara kvadratnih, te za one s cijenom između 100.000 i 150.000 eura. Strani kupci pokazivali su interes za nešto veće i luksuznije stanove na obali. Zanimali su ih oni s površinom od oko 100-150 metara kvadratnih, posebno na boljim lokacijama kao što je primjerice splitska Riva.“– za portal Crozilla.com rekla je Jasminka Biliškov.
Ljeti se Zagreb obično isprazni jer njegovi stanovnici odlaze na more, a to se zatišje ponekad preslika i na tržište nekretnina, pa Jasminka Biliškov, kaže kako se u špici sezone osjeti slabija potražnja za zagrebačkim stanovima. No, „oporavak“ se javlja već sredinom kolovoza kada se Zagrepčani počnu vraćati u svoj grad.

cijene-stanova-Zagreb-crozillaZagrebački stanovi najtraženiji

Tijekom kolovoza na portalu Crozilla.com vladala je najveća potražnja za stanovima na području Zagreba, najviše za onima u centru, zatim na Trešnjevci, Jarunu i u Maksimiru. Velik interes vladao je i za stanovima na području Pule, Samobora, Osijeka i Dubrovnika.
Posjetitelji portala Crozilla.com iz drugih zemalja stanove su najčešće pretraživali na području Zagreba, a zatim i one na Jadranu, najviše u Puli, Crikvenici i Umagu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>