Rastu cijene zemljišta uz more

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su na godišnjoj razini cijene zemljišta pale za 3,5 posto, a u odnosu na one iz 2009.godine čak 14 posto.
Prema podacima portala Crozilla.com cijene građevinskih zemljišta tijekom travnja zabilježile su pad, a bile su 0,6 posto povoljnije nego mjesec ranije. Cijene su porasle  u velikom broju gradova uz more, a u prosjeku su za 6,3 posto bile više no mjesec ranije i 5 posto više no u istom razdoblju prošle godine.

Porast travanjskih cijena građevinskih zemljišta bilježi i Zadarska županija u kojoj su cijene porasle za 2,3 posto na mjesečnoj i 0,8 posto na godišnjoj razini, a za jedan metra kvadratni u prosjeku se tražilo 133 eura.
Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako tražene cijene zemljišta Zagrebačke županije na mjesečnoj razini bilježe porast od 4,5 posto, a na godišnjoj 6,1 posto, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 70 eura.
Porast cijena bilježe i zemljišta u Zagrebu: 3,4 na mjesečnoj i 2,8 posto na godišnjoj razini, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog tijekom travnja iznosila 185 eura.
Najveću promjenu bilježi Istarska županija u kojoj su cijene bile 6,8 posto niže no mjesec ranije, a tijekom travnja prosječna tražena cijena iznosila je 82 eura. Na godišnjoj su razini cijene tamošnjih zemljišta pale za 3,5 posto.
Najveći pad cijena na godišnjoj razini, čak 7,1 posto,  bilježe zemljišta Primorsko-goranske županije. Prosječna tražena cijena metra kvadratnog  tijekom travnja u toj je županiji iznosila 104 eura što je 5,5 posto manje no mjesec ranije- pokazuju to podaci portala Crozilla.com.
Pad cijena od 1,2 posto na mjesečnoj i jednak porast na godišnjoj razini  bilježe zemljišta Splitsko-dalmatinske županije čija je prosječna tražena cijena tijekom travnja iznosila 165 eura.

Tablica: Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta (eura/m2) i promjena cijene na mjesečnoj razini  (Izvor: Crozilla.com)

Promjena cijena u odnosu na travanj 2009.godine

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako u odnosu na travanj 2009.godine građevinska zemljišta bilježe znatan pad cijena, a pritom je najveća razlika zabilježena na području Zagrebačke županije, čak -39,1 posto i grada Zagreba -19,6 posto.  Do prije nekoliko godina građevinska zemljišta u glavnom gradu i njegovoj široj i užoj okolici bila su pravi hit. No, od kada je kriza uzela maha, građevinski sektor počeo tonuti, na tržište je (najviše na tim područjima) isplivao velik broj neprodanih stanova, pa je bila besmislica nastaviti graditi istim intenzitetom.  Potražnja za parcelama za izgradnju velikih građevinskih projekata u Zagrebu i okolici drastično je pala, pa je pala i njihova cijena.
Građevinska zemljišta Primorsko-goranske županije u odnosu na travanj 2009.godine pojeftinila su za 14,8 posto, a ona Zadarske županije za 2,2 posto. U istom su razdoblju zemljišta Splitsko-dalmatinske županije dobila na cijeni čak za 5,8 posto.

Cijene zemljišta na moru

Tablica: Cijene građevinskih zemljišta tijekom travnja 2012. u određenim mjestima uz more, te njihova promjena na mjesečnoj i godišnjoj razini  (Izvor: Crozilla.com)

Prema podacima portala Crozilla.com cijene zemljišta u gradovima uz more i ovaj su mjesec zabilježile porast, te su u većini mjesta porasle i na godišnjoj (u prosjeku za  6,3 posto) i na mjesečnoj ( u prosjeku za 5 posto) razini.
Najveći porast cijena bilježi Makarska u kojoj su prosječne tražene cijene zemljišta bile za 23,5 posto više no mjesec ranije, te 18,2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a prosječna cijena tijekom travnja popela se na 221 euro.
Velika je promjena vidljiva i na hvarskim zemljištima kojima je cijena porasla za 18,1 posto na mjesečnoj i 11,9 posto na godišnjoj razini, pa se za jedan metar kvadratni tijekom travnja u prosjeku tražilo 150 eura.
Za 13,3 posto više no mjesec ranije, a 1,8 posto više no u istom mjesecu prošle godine bile su cijene zemljišta u Vodicama, a njihova je prosječna tražena cijena tijekom travnja iznosila 170 eura po metru kvadratnom – pokazuju to podaci portala Crozilla.com.
Za 10,8 posto porasle su cijene zemljišta u Kaštelima, a prosječna tražena cijena tijekom travnja iznosila je 123 eura.
Najveći pad cijena bilježe građevinska zemljišta na otoku Pagu, a njihova je prosječna  cijena iznosila 149 eura po metru kvadratnom, a to je 11,3 posto niže no mjesec ranije, te 8,6 posto niže no lani u istom mjesecu.
Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako se cijena građevinskih zemljišta u Puli spustila na 99 eura po metru kvadratnom – što je 2,9 posto manje no tijekom ožujka i 4,8 posto manje na godišnjoj razini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>